Pehmeä nyhtökaura-koskenlaskija-keitto
Valmistin tänään erittäin hyvää nyhtökaura-koskenlaskija-keittoa. Kokeilen ensimmäistä kertaa reseptissä nyhtökauraa (yleensä olin tehnyt keittoa jauhelihalla tai keittokinkulla). Teki mieli jotain kevyttä, koska olin viimeaikoina syönyt aika raskaasti. Keitto oli sopivan kevyt vaihtoehto. Kasviproteiini toi puolestaan hyvää vaihtelua lihapitoiseen ruokavalioon.
Olen pyrkinyt lisäämään kasvisten ja kasviproteiinien käyttöä ja vähentämään lihankulutusta. Ehkä fleksaus kuvaisi parhaiten omaa ruokavaliota: Kasviproteiinivalmisteet täydentävät ruokavaliota hyvin ja ovat hyviä korvikkeita erityisesti jauhelihalle. En kuitenkaan ole lihasta luopumassa. Silloin tällöin kunnon pihvi maistuu edelleen.
Kahden (2) hengen nyhtökaura-koskenlaskija-keittoon tarvitsin:
- 150 g maustamatonta Koskenlaskija-juustoa,
- 240 g tomaatti-nyhtökauraa,
- 1 sipuli,
- n. 370g purjoa,
- 1 rkl ruokaöljyä,
- 1 l vettä,
- 1 kasvisliemikuutio,
- tuoretta mustapippuria,
- tuoretta persiljaa.
Aloitin keiton valmistamisen pilkkomalla yhden (1) sipulin ja purjon (370 g). Huuhtelin purjosilpun hyvin juoksevan veden alla, jottei suikaleisiin jäänyt multaa. Seuraavaksi kuumensin kattilassa ruokaöljyn (1 rkl) ja kuullotin siinä sipulia hetken. Lisäsin kattilaan tomaatti-nyhtökauran (240 g) sekä suikaloidun purjon. Annoin kuumentua n. 4 min. Pilkoin samalla suurimmat nyhtökaurakimpaleet pienemmiksi.
Tämän jälkeen kuumensin mikrossa veden (5 dl) ja liuotin siihen yhden (1) kasvisliemikuution. Kun kuutio oli liuennut, lisäsin kasvisliemen sekä 5 dl kylmää vettä kattilaan. Annoin keiton kiehua kannen alla 5 min.
Pilkoin maustamattoman Koskenlaskija-sulatejuuston (150 g) ensin pieniksi kuutioiksi ja lisäsin ne keiton joukkoon. Kuutioituna juusto sulaa nopeammin. Maustoin keiton ripauksella tuoretta mustapippuria. Lopuksi koristelin annoksen tuoreella persiljalla. Tästä ruoka ei muutu enää yksinkertaisemmaksi.
Valmistin vielä helpon salaatin, johon viipaloin jäävuorisalaattia, aurinkokuivattuja tomaatteja sekä mustia oliiveja.
Keitto onnistui nyhtökauralla erittäin hyvin. Keiton maku oli pehmeä ja kevyt, juuri sopivan tomaattinen. Tästä voisi tulla uusi bravuuri!
