Hieman haastetta: marokkolainen sitruscouscous
Couscouksesta saa lämpimiä tai kylmiä salaatteja helposti ja nopeasti! Tällä viikolla hain kuitenkin hieman haastetta ja valmistin marokkolaista sitruscouscousia, jonka resepti tuli vastaan Yhteishyvä-lehdessä. Couscoukseen tuli mm. hunajapomeloa, yosan yrtti-kaurapalaa sekä seesamtahnalla eli tahinilla maustettua jugurttia. Reseptistä jätin pois kranaattiomenan, jota en löytänyt kaupasta. Tuoreen mintun puolestaan korvasin korianterilla.
Ruoan valmistamisessa työläintä oli ainesosien etsiminen. Yosan yrttikaurapalaa hain pitkään, koska se ei ollut samassa paikassa kuin muut kauravalmisteet. Kun olin jo luovuttamassa, tuote tuli vastaan juustohyllystä. Omaksi yllätykseksi hunapomelo löytyi helposti vihannesosastolta. En ollut aikaisemmin kuullutkaan kyseistä hedelmästä, joka muistutti päällisin puolin melonia. Wikipedian mukaan kyseessä on kuitenkin kiinalainen sitrushedelmä.

Pomelon kuoren alta paljastui iso greipin kaltainen hedelmä, joka oli makeampi kuin greippi, mutta miedompi kuin appelsiini. Pomelo oli lopulta niin iso, etten laittanut sitä kokonaan salaatin joukkoon. Muuten salaatissa ei olisi muuta ollutkaan:-) Myös Yosa-kaurapala ja seesamtahna olivat uusia tuttavuuksia. Maistoin molempia ruoanlaiton lomassa sellaisenaan ja ne vaikuttivat lupaavilta. Ennen kuin lisäsin kaurapalat salaattiin kuumensin niitä hetken pannulla. Huomasin liian myöhään, että osa puristetusta appelsiinimehusta olisi pitänyt salaatin sijasta laittaa Tahini-jogurttikastikkeeseen. Onneksi jääkaapista löytyi purkki appelsiinimehua.

Salaatti onnistui todella hyvin! Pomelo oli raikas ja aika mieto. Yhdessä puristetun appelsiinimehun kanssa pomelo antoi salaatille mukavan sitruksisen makeuden. Yosa-kaurapalat olivat myös positiivinen kokemus ja toivat ruokaan kaivattua proteiinia. Kaurapalojen maku oli myös mieto, hieman tofumainen, mutta rakenne oli vähemmän kumimainen. Tahinijogurttikastike ja tuore korianteri antoivat salaattiin hyvän marokkolaisen vivahteen, joka yhdistettynä chilin väkevyyteen toimi hyvänä vastinparina sitrushedelmien makeudelle.
Ylitse jääneet pomelot laitoin iltapalalla maustamattoman jugurtin joukkoon. Pomelo-jugurtista saa tarvittaessa myös hyvän jälkiruoan.
Marokkolainen sitruscouscous
Ainekset (2 annosta)
- 2 1/2 dl
- vettä
- 1/4 tl
- suolaa
- 2 1/2 dl
- couscousta
- 160 g
- yrtti-kaurapalaa (Yosa)
- 1 rkl
- rypsiöljyä
- 1 kpl
- appelssiini
- 1 kpl
- hunajapomelo
- 1 ruukku
- tuoretta korianteria
- 1 kpl
- punasipuli
- 1 kpl
- valkosipulinkynsi
- 1 kpl
- punainen chili
- 1 rkl
- oliiviöljyä
- Tahinikastike
- 2 dl
- vegaanista jugurttia
- 2 rkl
- tahinia eli seesamsiementahnaa
- 1/2 dl
- appelsiinimehua
Tee näin:
- Pese hedelmät ja huuhtele chili. Halkaise appelsiini ja purista mehu. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Kuori pomelo ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
- Kiehauta vesi kattilassa. Ota kattila pois levyltä, sekoita suola ja couscous veteen. Peitä kannella ja anna vetäytyä 5 minuuttia.
- Kuutioi kaurapala ja paista siihen kaunis väri rypsiöljyssä paistinpannulla.
- Sekoita couscousia hieman haarukalla ja lisää joukkoon puristettu appelsiinimehu sekä oliiviöljy. Siirrä tarjoiluastiaan ja lisää loput salaatin ainekset. Ripottele tuore korianteria pinnalle.
- Sekoita tahinikastikkeen ainekset keskenään. Tarjoa salaatin kanssa.