Valkoviinillä höystetty suppilovahveropasta
Syksyisen sienimetsän sadosta saa todella hyvän suppilovahveropastan. Tämä ohje on todettu jo monta kertaa toimivaksi. Tällä kertaa tosin laitoin joukkoon alkoholitonta valkoviiniä, joka on halvempaa kuin perinteinen viini. En uskonut, että prosenteilla oli niin väliä, sillä alkoholi haihtuu kuumennettaessa. Hieman alkoholittoman viinin makeus arvelutti, mutta uusia makuja aina hyvä kokeilla. Valkoviinin lisäksi pastaan tuli persiljaa sekä valkosipulia, joka paistetaan oliiviöljyssä. Parmesanjuusto piti jättää pois, koska unohdin ostaa sitä kaupasta.
Suppilovahveroita tosin en käynyt itse poimimassa vaan saimme ne vanhemmiltani tuliaisena. Kävin myös itse syksyllä sienimetsällä, mutta saalis jäi todella laihaksi. En tunne pääkaupunkiseudulta hyviä sieniapajia. Pitäisi ilmeisesti mennä vähän keskuspuisto kauemmaksi, jos haluaa saada ämpärinsä täyteen. Vanhemmillani on kuivuri, joka on todella kätevä sienten säilömisessä. Kuivatut sienet säilyvät reilun vuoden ja vievät vähän tilaa. Itsekin olen harkinnut kuivurin hommaamista. Pitäisi vain ensin löytää niitä sieniä:-)
Kuivatut sienet kannattaa ennen paistamista liottaa hetki vedessä, sillä muuten ne palavat nopeasti pohjaan. Lisäksi oliiviöljyn maku ei paistettaessa tartu kunnolla kuivattuihin sieniin. Jos käyttää tuoreita suppilovahveroita, voi ne laittaa suoraan pannulle. Sienet kannattaa tosin ensin putsata kunnolla.
Pastan maku oli tällä kertaa pehmeä. Valkosipuli erottui edukseen ja suppilovahveroista tuli hyvä makea aromi. Ilmeisesti alkoholiton viini oli haihtunut kuumennettaessa kokonaan, sillä viinin vivahde puuttui. Tämän takia parmesanjuustoa jäi kaipaamaan. Persiljaa ja muita mausteita olisi myös voinut myös laittaa enemmän. Vaikka ennakko-odotukset alkoholittoman viinin makeudesta osoittautuivat vääriksi, ei sen käyttöä ruoanlaitossa voi suositella. Ensi kerralla menen Alkon kautta.
Valkoviinillä höystetty suppilovahveropasta
Ainekset (2 annosta)
- 250-300 g
- spagettia
- 4 rkl
- oliiviöljyä
- 1/2 l
- suppilovahveroita
- 1 kpl
- valkosipulinkynsi
- 1 kpl
- sipuli
- 3 rkl
- valkoviiniä
- 1/2-1 dl
- persiljasilppua
- suolaa
- mustapippuria
- parmesanjuustoa
Tee näin:
- Keitä spagetti pakkausohjeen mukaisesti.
- Laita kuivatut sienet vedellä täytettyyn astiaan (tämä ei ole tarpeellista, jos käytät tuoreita sieniä).
- Viipaloi valkosipuli, hienonna sipuli ja persilja.
- Laita wok-pannulle 2 rkl oliiviöljyä ja paista valkosipulin viipaleita hetki. Ota ne hetkeksi syrjään.
- Lisää pannulle sienet ja paista niin kauan, että neste on niistä haihtunut.
- Kaada joukkoon loput oliiviöljystä sekä sipulisilppu. Ruskista muutama minuutti.
- Lisää valkoviini sekä persiljasilppu. Keitä viini lähes kokoon. Mausta suolalla ja jauha joukkoon mustapippuria.
- Sekoita sienten joukkoon spagetti sekä paistetut valkosipulit.
- Annostele lautaselle ja ripottele päälle parmesanjuustoa.