Herkkuja louisianasta – Jambalaya Creole
Hyvä ruoka kuuluu ehdottomasti kunnon juhliin. Meillä on jo usean vuoden ajan tehty uutena vuotena Jambalaya Creolea, joka louisialainen riisiruoka. Jambalaya on saanut vaikutteita sekä espanjalaisesta että ranskalaisesta keittiöstä ja muistuttaa paljon paellaa. Jambalay on kuitenkin hieman mausteisempaa. Tästä ruuasta tulee mieleen etelän matkan lämpimät hiekkarannat. Näin korona-aikana pitää käyttää mielikuvitusta:-)
Jambalaya Creole on yksinkertainen tehdä: kaikki ainesosat laitetaan vaan pataan. Ainesosien pikkomiseen tosin kannattaa varata aikaa. Lisäksi katkaravut on hyvä laittaa jääkaappiin sulamaan jo edellisenä iltana. Jos katkaravut sulattaa kiireellä kylmässä vesihauteessa, tulee niistä helposti vetisiä. Suosittelen myös käyttämään riisiä, jonka valmistusaika on 20 minuuttia, jotta riisistä tulee sopivan napakkaa. Lisäksi padan tulee olla todella iso, sillä tästä reseptistä riittää ruokaa suuremmallekin seurueelle.
Uuden vuoden jambalaya onnistui hyvin. Ateriasta tuli sopivan yrttinen, tomaattinen kuin kesäinen auringon lasku. Lautasen kruunu olivat ehdottomasti kuorelliset katkaravut, vaikka niiden syömisessä pitikin nähdä hieman vaivaa. Katkarapujen mieto maku sopi todella hyvin yhteen keittokinkun kanssa, joka teki ateriasta hieman tuhdimman ja toi mukanaan hieman suolaisuutta. Ananaspalat olivat hyvä makea piriste ateriaan, joka muutti räntäsateenkin suviyöksi:-) Tällä jaksoi hyvin juhlia vuoden vaihtumista. Vaikka otettiin vaimon kanssa vielä santsikierros, ruokaa riitti hyvin myös seuraavalle päivälle.



Jambalaya Creole
Ainekset (8 annosta)
- 4 kpl
- sipuli
- 3 rkl
- ruokaöljyä
- 6 dl
- pitkäjyväistä riisiä
- 2 tlk
- tomaattimurskaa
- 1 kpl
- kasvisliemikuutio
- 10 dl
- vettä
- 1 1/2 tl
- suolaa
- 1 tl
- mustapippuria (rouhittua)
- 1 tl
- timjamia (kuivattua)
- 1 tl
- basilikaa (kuivattua)
- 3 kpl
- valkosipulinkynttä
- 2 kpl
- paprikaa (punaista)
- 300 g
- keittokinkkua (ylikypsää)
- 500 g
- kokonaisia katkarapuja
- 1/2 tlk (à 227g/140g)
- ananaspaloja
Tee näin:
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
- Laita sipuli isoon pataan ja paista muutama minuutti öljyssä.
- Lisää riisit, tomaattimurska, vesi ja liemikuutio. Mausta suolalla sekä pippurilla.
- Keitä miedolla lämmöllä kannen alla 15 min. Mausta yrteillä ja valkosipulilla.
- Tällä välin huuhtele ja pilko paprika. Poista samalla valkoiset siemenet. Suikaloi keittokinkku ja puhdista katkaravut. Sekoita kaikki riisin joukkoon.
- Kuumenna pataa 5-6 min. Koristele ananaspaloilla.