Karamellipossun vieno makeus viipyili mukavasti
Karamellisoitu possu on tullut aikaisemmin vastaan hienojen (ja kalliiden) ravintoloiden ruokalistalla. Possun karamellisointi onnistuu kuitenkin myös kotikeittiössä, eikä se ollut edes vaikeaa. Keskeisiä komponentteja karamellipossussa olivat kuutioidut kasslerpihvit, jotka kuorrutin pannulla paahdetulla fariinisokerilla. Ruokaan tuli myös reilusi valkosipulia ja chiliä. Tarjoilin possun kanssa riisiä ja raikasta salaattia. Löysin reseptin Yhteishyvä-sovelluksesta, mutta muokkasin sitä hieman.
Kasslerpihvejä ei onneksi tarvinnut hankkia tuoreena vaan niitä löytyi valmiiksi pakattuna kaupan lihaosastolta. Vaikka pihvien kuutioimiseen meni oma aikansa, ovat ne parempia ja mehukkaampia kuin valmiit lihasuikaleet. Hyvän ruoan eteen kannattaa nähdä vaivaa:-)
Karamellisoinnissa ei ole kyse karkkien sulattamisesta ruoan joukkoon, vaan sokerin paahtamista ruoan pinnalle ruskeaksi siirappimaiseksi massaksi. Possun karamellisoinnissa maltti oli valttia, sillä paistonesteen haihtumisessa ja sokerin paahtumisessa kesti yllättävän pitkään. Hyvää paistopintaa ja fariinisokerin karamellisoitumista lihan pinnalle kannatti kuitenkin rauhassa odottaa. Lopputulos todellakin palkitsi!
Karamellisoitu possusta oli todella mureaa. Jälkimaku oli makea, muttei kuitenkaan imelä. Vieno makeus jäi mukavasti viipyilemään suuhun yhdessä valkosipulin kanssa. Makea chilikastike ja tuore chili toimivat täydellisenä vastineena makeahkolle possulle ja toivat hyvin jytkyä ruokaan. Kevätsipuli oli hyvä raikas lisä kokonaisuuteen. Ruoan piti alunperin riittää kahdelle päivälle, mutta oli niin hyvää, että herkuttelimme vaimon kanssa koko possun kerralla. Hieman alle kilo kassleria meni kahdestaan niin, ettei edes huomannut.



Karamellipossu
Ainekset (4 annosta)
- 800 g
- kasslerpihvejä (maustamaton)
- 2 kpl
- sipulia
- 5 kpl
- valkosipulinkynttä
- 2 kpl
- punaista chiliä
- 2 rkl
- fariinisokeria
- 3 rkl
- soijaa
- 2 rkl
- makeaa chilikastiketta
- 1/2 tl
- mustapippuria
- Pinnalle
- kevätsipulia
- Lisäksi
- riisiä
Tee näin:
- Keitä riisi pakkausohjeen mukaisesti.
- Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Poista luut. Silppua sipulit, valkosipulinkynnet ja chilit.
- Pane kevätsipuleita lukuunottamatta kaikki ainekset wok-pannulle. Kuumenna ensin hyvällä lämmöllä sekoitellen. Kun ruoka on kuumaa, alenna lämpöä.
- Paista niin kauan, että paistinneste haihtuu, ja liha saa kauniin paistopinnan, johon pannulle sulanut sokeri on tarttunut kiinni.
- Koristele kevätsipulilla. Tarjoile riisin kanssa.