Pääsiäisherkku: Kanelinen lammaspata

Kanelinen lammaspata
Kanelinen lammaspata

Pääsiäiseen kuuluvat tietenkin pääsiäismunat, rairuoho sekä lammas. Perinteisen uunilampaan sijasta tein tänä vuonna pääsiäispöytään kanelista lammaspataa, joka oli tosi hyvää. Löysin reseptin keittokirjasta, jossa on kreikkalaisia ruokia.  Vaikka kanelista tulee mieleen lähinnä leipominen ja piparit, sopi mauste lammaspataakin hyvin. Kanelista tuli ruokaan makea lisämaku, joka muodosti punaviinin ja rusinoiden kanssa hyvän kokonaisuuden.

Kokeilin ensimmäistä kertaa ruoanlaitossa alkoholitonta punaviiniä. Vaimon raskauden aikana en ole laittanut ruokaan alkoholia, vaikka sen sanotaankin haihtuvan kuumennettaessa. Padassa alkoholiton punaviini toimi  hyvin, vaikkei siitä ihan samanlaista aromia tullut kuin perinteisestä punaviinistä.

Varasin padan valmistamiseen hyvin aikaa, sillä ruokaa piti hauduttaa kaksi tuntia. Onneksi lomalla ei ole kiirettä.

Kahden (2) hengen kaneliseen lammaspataan tarvitsin

  • 1 rkl jauhoja
  • pippuria
  • 1/2 kg lampaanlihaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 ison sipulin
  • 1 valkosipulinkynnen
  • 1 1/2 dl täyteläistä punaviiniä
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 200 g pilkottuja säilyketomaatteja
  • 25 g rusinoita
  • 1/2 rkl kanelijauhetta
  • sokeria
  • 1 laakerinlehden
  • suolaa
  • paprikajauhetta

Kastikkeeseen laitoin:

  • 1 dl kreikkalaista jogurttia
  • 1 ison valkosipulinkynnen
  • suolaa
  • pippuria

Aloitin padan valmistamisen irrottamalla ensin luun lampaanlihasta ja pilkkomalla lihan pieniksi kuutioiksi. Tässä kohtaa alkoi kaduttaa, etten ostanut kaupasta luutonta lampaanlihaa, jolloin olisi päässyt paljon helpommalla. Pitää muistaa tämä ensi kerralla. Kuutioidun lampaanlihan laitoin muovipussiin ja lisäsin pussiin jauhot (1 rkl) ja ripauksen vastajauhettua mustapippuria. Solmin pussinsuun kiinni ja leivitin lihan ravistamalla pussia.

Tämän jälkeen pilkoin yhden (1) sipulin ja yhden (1) valkosipulinkynnen. Kuumensin oliiviöljyn (1 rkl) isossa tulen kestävässä padassa. Kuullotin sipuleita hetken öljyssä, lisäsin lampaanlihan ja annoin ruskistua n. 5 min. Kannattaa sekoittaa kokoajan, jottei liha pala kiinni pohjaan.

Kaadoin joukkoon alkoholittoman viinin (1 1/2), punaviinietikan (1 rkl) ja säilyketomaatit (200 g). Raaputin samalla irti jotkin pohjaan kiinni jääneet ainekset. Siirsin padan pienemmälle levylle ja laitoin sen pienelle lämmölle. Lisäsin rusinat (25 g), kanelin (1/2 rkl), hyppysellisen sokeria ja yhden (1) laakerinlehden. Maustoin ripauksella suolaa ja pippuria. Haudutin kannen alla miedolla lämmöllä kaksi (2) tuntia, kunnes lihat olivat kypsiä ja mureita.

Valmistin tällä välin kastikkeen murskaamalla ensin yhden (1) valkosipulinkynnen veitsen kärjellä painamalla. Murskaamalla valkosipuli jää mehukkaaksi. Laitoin valkosipulin kulhoon ja lisäsin kreikkalaisen jogurtin (1 dl). Maustoin ripauksella suolaa ja pippuria ja sekoitin kastikkeen hyvin. Laitoin kulhon jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Valmistin lisukkeeksi myös Risellan riisi-kauraseosta: Lämmitin ensin 7 dl vettä kiehuvaksi ja lisäsin kattilaan 3 dl riisi-kauraseosta. Annoin kiehua hiljalleen kannen alla 20 min. Lisäksi tein helpon salaatin, johon laitoin tomaatteja, kurkkua ja jäävuorisalaattia. Aina on hyvä olla jotain vihreää pöydässä!

Kahden tunnin jälkeen otin padan pois uunista. Viimeistelin padan laittamalla pinnalle pari lusikallista jogurttikastiketta ja ripauksella paprikajauhetta. Tarjoilin kanelisen lammaspadan riisi-kauraseoksen, jugurttikastikkeen ja salaatin kanssa. Ruokajuomaksi nautimme alkoholitonta punaviiniä ja kuohuviiniä.

Jälkiruoaksi tietenkin pääsiäismunia!

koti ruoka-ja-juoma suosittelen ystavat-ja-perhe