Karjalanpaistikin voi epäonnistua

Itsenäisyyspäivän kunniaksi valmistin jotain isänmaallista ja tein karjalanpaistia. Perinteisesti karjalanpaistiin ei laiteta sipulin lisäksi muita vihanneksia. Höystin kuitenkin omaa ateriaani parilla pienellä porkkanalla sekä muutamalla sellerin varrella. Perinteisen perunamuusin sijasta valmistin uunissa perunarieskoja. Juomaksi oli tietenkin punaviiniä. Aikomuksena oli tehdä kunnon juhla-ateria.

Ladoin lihat ja mausteet pataan ja laitoin sen uuniin. Yhteishyvä-sivustolta löytyneen ohjeen mukaisesti kuumensin pataa 225 asteisessa uunissa ensin ilman kantta puolituntia ja tämän jälkeen kannen kanssa kolme tuntia. Aika tuntui todella pitkältä. Paisti pitäisi kuitenkin vain parantua, mitä pidempään se on uunissa.

Perunarieskojen valmistuksessa vähän laiskottelin ja tein ne mummon valmismuusista. Rieskojen tekeminenkin oli lopulta todella helppoa: muusin lisäksi ei tarvinnut kuin pari kananmunaa sekä leivin- ja ohrajauhoja. Rieskataikinan vaivaaminen oli tosin aika sotkuista. Muistin, miksi en pidä leipomisesta. Onneksi taikina irtosi helposti käsistä.

Jo ottaessani karjalanpaistin pois uunista huomasin, ettei kaikki ollut mennyt ihan putkeen. Paistin pinta oli hieman kärähtänyt ja suurin osa vedestä oli haihtunut. Onneksi paisti vaikutti ihan syömäkelpoiselta. Muuten olisi pitänyt tilata itsenäisyyspäiväpizzat:-) Liha oli lopulta hyvää, mutta kaikkea muuta kuin suussasulavaa. Ensimmäisellä puraisulla huomasi, että liha oli kuivunut aika pahasti. Lisäksi se oli hieman sitkeää. Piti laittaa kyytipojaksi kunnolla  sinappia ja puolukkahilloa. Porkkanoita ja selleriä ei padasta maistanut oikeastaan lainkaan.

Onneksi perunarieskat onnistuivat todella hyvin. Ne olivat kuin jalostettu versio mummon muusista. Todellakin kaiken sen vaivaamisen arvoisia.

Paistin kärähtäminen ei lopulta johtunut pitkässä kypsytysajasta. Jälkikäteen huomasin, että olin unohtanut puolen tunnin haudutuksen jälkeen laskea uunin lämpötilaa 150 asteeseen. Se oli selkeästi mainittu ohjeessa, mutta olin ohittanut kyseisen kohdan kokonaan. Aina ei voi voittaa 🙂

Pilko sipuli ja muut kasvikset.

Laita paisti ja kasvikset pataan.

Valmista paistia (tosin hieman kärähtänyttä).

Karjalanpaisti

Ainekset (4 annosta)

700 g
karjalanpaistilihaa
2 kpl
sipulia
2 kpl
porkkanaa (pientä)
2 kpl
sellerinvartta
6-9 kpl
maustepippuria
2 tl
suolaa
1 l
vettä
4 h 30 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 4 h

Tee näin:

  1. Ota lihat huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta.
  2. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi porkkana ja pilko selleri kuutioiksi.
  3. Lado lihat, kasvikset ja mausteet kerroksittain pataan. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada pataan sen verran vettä, että lihat juuri ja juuri peittyvät.
  4. Kypsennä karjalanpaistia 225-asteisessa uunissa ilman kantta puoli tuntia. Peitä pata kannella ja laske lämpötila 150 asteeseen. Anna hautua 2–3 tuntia.

Perunarieskat

Ainekset (2 annosta)

5 dl
perunamuusia
2 kpl
kananmunaa
2 1/2 dl
ohrajauhoja
2 dl
vehnäjauhoja
1/2-1 tl
suolaa (tarvittaessa)
40 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

  1. Valmista perunamuusia (esim. valmismuusista)
  2. Säädä uuni 225 asteeseen. Sekoita perunamuusi, munat ja jauhot. Lisää suolaa tarvittaessa. Suolan tarve riippuu perunamuusin suolaisuudesta.
  3. Taputtele taikina jauhotetuin käsin ohuiksi rieskoiksi leivinpaperin päälle pellille. Pistele rieskat haarukalla. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
Koti Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Tapahtumat ja juhlat

Helppo ja kuohkea uunilohimunakas

Valmistin viime viikonloppuna munakasta, jottei iso kananmunapaketti mene vanhaksi. Hyvä pyrkiä välttämään hävikkiruokaa! Löysin lisäksi K-ruokasovelluksesta todella helpon munakasreseptin, joka vaikutti jopa liian yksinkertaiselta ollakseen toimiva. Täytteeksi munakkaaseen tuli vain kylmäsavustettua kirjolohta ja mausteeksi suolaa ja pippuria. Päälle ripoteltiin juustoa. Emmental-mozzarellajuuston sijasta laitoin ihan tavallista kermajuustoa, jota oli jo valmiiksi jääkaapissa.

Erikoista reseptissä oli se, että munakas laitettiin uuniin. Munakkaaseen tuli myös todella paljon kananmunia, joilla mahdollisesti korvattiin muuten niukkoja täytteitä. Munakkaan valmistaminen uunissa osoittautui lopulta erittäin helpoksi ja toimivaksi. Ainesosat piti vain sekoittaa ja laittaa vuokaan. Lisäksi ei tarvinnut päivystää pannun ääressä ja varoa polttamasta munakasta pohjaan.  Valmistuksesta jäi pois myös turha rasvalla käryttäminen. Haastavinta lähinnä oli löytää sopivan kokoinen vuoka, josta munakas ei ”turvonnut” yli.

Munakkaasta tuli todella kuohkea, paljon ilmavampi kuin pannulla paistettu versio. Pinta jäi kauniin kellertäväksi. Kylmäsavukirjolohiviipaleet sopivat munakkaan täytteeksi erittäin hyvin, eikä muita täytteitä kaivannut. Lohiviipaleista tuli hennon savun ja suolan aromi, joka jäi suuhun viipyilemään. Joskus yksinkertaiset reseptit ovat parhaita! Tästä reseptistä voi tehdä todella monia eri versioita. Ehkä seuraavalla kerralla laitan enemmän täytteitä ja vähemmän munia.

Sekoita muna, mausteet ja maito.

Laita ainesosat vuokaan.

Aika kuohkea.

Helppo ja kuohkea uunilohimunakas

Ainekset

10 kpl
kananmunia
1 dl
maitoa
1/2 tl
suolaa
1/4 tl
mustapippuria
150 g
kermajuustoa
1 pkt (150g)
kylmäsavukirjolohiviipaleita
40 min
{
AKTIIVINEN 15 min
PASSIIVINEN 25 min

Tee näin:

  1. Voitele korkea reunainen uunivuoka öljyllä.
  2. Riko munat kulhoon ja sekoita joukkoon maito, suola ja pippuri.
  3. Kaada seos vuokaan. Raasta juusto ja ripottele pinnalle.
  4. Asettele lohiviipaleet päällimmäiseksi. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes munakas on täysin hyytynyt.
  5. Anna jäähtyä hetki.
Koti Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Suosittelen