Karjalanpaistikin voi epäonnistua
Itsenäisyyspäivän kunniaksi valmistin jotain isänmaallista ja tein karjalanpaistia. Perinteisesti karjalanpaistiin ei laiteta sipulin lisäksi muita vihanneksia. Höystin kuitenkin omaa ateriaani parilla pienellä porkkanalla sekä muutamalla sellerin varrella. Perinteisen perunamuusin sijasta valmistin uunissa perunarieskoja. Juomaksi oli tietenkin punaviiniä. Aikomuksena oli tehdä kunnon juhla-ateria.
Ladoin lihat ja mausteet pataan ja laitoin sen uuniin. Yhteishyvä-sivustolta löytyneen ohjeen mukaisesti kuumensin pataa 225 asteisessa uunissa ensin ilman kantta puolituntia ja tämän jälkeen kannen kanssa kolme tuntia. Aika tuntui todella pitkältä. Paisti pitäisi kuitenkin vain parantua, mitä pidempään se on uunissa.
Perunarieskojen valmistuksessa vähän laiskottelin ja tein ne mummon valmismuusista. Rieskojen tekeminenkin oli lopulta todella helppoa: muusin lisäksi ei tarvinnut kuin pari kananmunaa sekä leivin- ja ohrajauhoja. Rieskataikinan vaivaaminen oli tosin aika sotkuista. Muistin, miksi en pidä leipomisesta. Onneksi taikina irtosi helposti käsistä.
Jo ottaessani karjalanpaistin pois uunista huomasin, ettei kaikki ollut mennyt ihan putkeen. Paistin pinta oli hieman kärähtänyt ja suurin osa vedestä oli haihtunut. Onneksi paisti vaikutti ihan syömäkelpoiselta. Muuten olisi pitänyt tilata itsenäisyyspäiväpizzat:-) Liha oli lopulta hyvää, mutta kaikkea muuta kuin suussasulavaa. Ensimmäisellä puraisulla huomasi, että liha oli kuivunut aika pahasti. Lisäksi se oli hieman sitkeää. Piti laittaa kyytipojaksi kunnolla sinappia ja puolukkahilloa. Porkkanoita ja selleriä ei padasta maistanut oikeastaan lainkaan.
Onneksi perunarieskat onnistuivat todella hyvin. Ne olivat kuin jalostettu versio mummon muusista. Todellakin kaiken sen vaivaamisen arvoisia.
Paistin kärähtäminen ei lopulta johtunut pitkässä kypsytysajasta. Jälkikäteen huomasin, että olin unohtanut puolen tunnin haudutuksen jälkeen laskea uunin lämpötilaa 150 asteeseen. Se oli selkeästi mainittu ohjeessa, mutta olin ohittanut kyseisen kohdan kokonaan. Aina ei voi voittaa 🙂
Pilko sipuli ja muut kasvikset.
Laita paisti ja kasvikset pataan.
Valmista paistia (tosin hieman kärähtänyttä).
Karjalanpaisti
Ainekset (4 annosta)
- 700 g
- karjalanpaistilihaa
- 2 kpl
- sipulia
- 2 kpl
- porkkanaa (pientä)
- 2 kpl
- sellerinvartta
- 6-9 kpl
- maustepippuria
- 2 tl
- suolaa
- 1 l
- vettä
Tee näin:
- Ota lihat huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta.
- Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi porkkana ja pilko selleri kuutioiksi.
- Lado lihat, kasvikset ja mausteet kerroksittain pataan. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada pataan sen verran vettä, että lihat juuri ja juuri peittyvät.
- Kypsennä karjalanpaistia 225-asteisessa uunissa ilman kantta puoli tuntia. Peitä pata kannella ja laske lämpötila 150 asteeseen. Anna hautua 2–3 tuntia.
Perunarieskat
Ainekset (2 annosta)
- 5 dl
- perunamuusia
- 2 kpl
- kananmunaa
- 2 1/2 dl
- ohrajauhoja
- 2 dl
- vehnäjauhoja
- 1/2-1 tl
- suolaa (tarvittaessa)
Tee näin:
- Valmista perunamuusia (esim. valmismuusista)
- Säädä uuni 225 asteeseen. Sekoita perunamuusi, munat ja jauhot. Lisää suolaa tarvittaessa. Suolan tarve riippuu perunamuusin suolaisuudesta.
- Taputtele taikina jauhotetuin käsin ohuiksi rieskoiksi leivinpaperin päälle pellille. Pistele rieskat haarukalla. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.