Kanarialainen Mojo-kastike, perunoita ja Entrecote-pihvi

Muutama vuosi sitten tehdyllä lomamatkalta Kanarian saarilla jäi todella mieleen paikallinen herkku Mojo-kastike, jota nautimme eräällä pienellä viinitilalla keitettyjen perunoiden kanssa. Harvoin pelkät perunat ovat maistuneet niin hyviltä! Suomesta olen löytänyt kaupan hyllystä valmista Pirkka Mojo-kastiketta, jota tosin en ole kokeillut. Kerran ostin yhden purkillisen, mutta se vanhentui jääkaappiin.

Viime viikonloppuna piristin vuoden harmainta aikaa tekemällä Mojo-kastiketta itse. Tuoreista raaka-aineista saa aina parempaa! Verkosta löytyi suomeksi todella monia Mojo-kastikkeen ohjeita. Viimein päädyin K-ruoka-sovelluksen Mojo-kastikkeeseen, johon tarvittavat ainesosat löytyivät jo valmiiksi kaapista valkoviinietikkaa lukuun ottamatta. Se oli kuitenkin helppo korvata omenaviinietikalla, joka on maultaan hieman makeampi ja miedompi. Kastikkeen valmistaminen oli lopulta todella helppoa. Siihen tarvittiin vain kasviksia, etikkaa, öljyä ja sauvasekoitin.

Mojon kylkiäisenä tarjoilin keitettyjä perunoita ja tuhteja naudan Entrecote-pihvejä, joiden paistaminen on taitolaji. Usein olen paistanut lihat liian kypsiksi, jolloin ne ovat kuivia ja sitkeitä. Tällä kertaa hyödynsin ohjetta, joka tuli vastaan Helsingin Sanomien artikkelissa ”Näin paistat täydellisen pihvin”. Kääntelin pihvejä ohjeen mukaisesti 15 sekunnin välein 6 minuutin ajan. Kännykän sekunttikello oli tässä hyvä apuväline. Otin tosin, vastoin ohjetta, pihvit 20 min ennen paistamista huoneenlämpöön. Vanhoista tavoista on vaikea päästä eroon.:-)

Mojo-kastike onnistui todella hyvin. Kastikkeesta tuli esille erityisesti chili, jota taustoitti pieni tomaatin vivahde. Makua oli todellakin riittävästi! Omenaviinietikkaa olisi voinut ehkä laittaa hieman vähemmän, mutta sokeri antoi kastikkeelle hyvin tasapainoa. Keitetyt perunoiden kanssa Mojo sopi todella hyvin yhteen. Melkein olisi voinut syödä pelkästään niitä. Pihvistä tuli tällä kertaa todella mehevä, hieman punertava sisältä. Sanoisin, että medium plus. Vaikka pihvin kääntely sekunttikellon tahtiin tuntui erikoiselta, se kannatti. Mojo-kastiketta tuli sen verran runsaasti, että sitä riitti vielä illalla paahtoleivän päälliseksi.

Soseuta sauvasekoittimella Mojo-kastikkeen ainesosat.

Paista pihvit.

Valmista Mojoa.

Kanarialainen Mojo-kastike

Ainekset (4 annosta)

2 kpl
tomaattia
1 kpl
paprika (punainen)
1 kpl
chili (punainen)
2 kpl
valkosipulinkynttä
2 rkl
oliiviöljyä
1-2 rkl
omenaviinietikkaa
1/2 tl
suolaa
1/2 tl
paprikajauhetta
1/4 tl
mustapippuria
1/2-1 tl
sokeria
13 min
{
AKTIIVINEN 3 min
PASSIIVINEN 10 min

Tee näin:

  1. Poista paprikasta ja chilistä kannat, kalvot ja siemenet ja paloittele paprika reiluiksi paloiksi. Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja poista kannat. Hienonna kuorittu valkosipuli.
  2. Pane kaikki Mojon ainekset, lukuunottamatta valkosipulia, sauvasekoittimen/monitoimikoneen kulhoon ja soseuta.
  3. Lisää valkosipuli kastikkeeseen ja sekoita.

Mehukkaat naudan Entrecote-pihvit

Ainekset (2 annosta)

2 kpl
naudan Entrecote-pihviä
ruokaöljyä
26 min
{
AKTIIVINEN 6 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

  1. Ota pihvit n. 20 min ennen paistamista huoneenlämpöön.
  2. Kuumenna pannussa tilkka ruokaöljyä.
  3. Laita pihvit pannulle ja kääntele keskilämmöllä 15 sekunnin välein 6 minuutin ajan. Valmistusaika saattaa vaihdella pihvin paksuuden mukaan.
  4. Mausta suolalla ja pippurilla.
Perhe Ruoka ja juoma Matkat Suosittelen

Vegebolognesevuoka – Perushyvä arkiruoka

Bongasin Helsingin Sanomista bolognesevuokaohjeen, joka vaikutti hyvälle. Reseptissä kiehtoi pastabolognesen valmistaminen uunissa, jota en ollut tehnyt aikaisemmin. Uusi tuttavuus oli myös kasvisjauhis, jolla bolognesesta korvattiin perinteinen jauheliha. Laatikko oli tosin aika työläs valmistaa, koska porkkanat ja retiisi piti raastaa suikaleiksi. Reseptissä kehotettiin käyttämään monitoimikonetta, mutta en omista sellaista. Reseptissä suositeltiin niin ikään paistokasaria, mutta kannellinen wok-pannu toimi myös hyvin.

Pouttun Muu-kasvisjauhis oli mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Paketissa tuore jauhis muistutti todella paljon jauhelihaa. Kypsennettäessä jauhis myös ruskistui kauniisti. Pannulla paistettaessa jäi kuitenkin puuttumaan rasvan tirinä, mikä oli ensimmäinen ero jauhiksen ja perinteisen jauhelihan välillä. Odotukset jauhiksesta olivat korkealla.

Ensimmäisellä kerralla koko ruoka lässähti aika pahasti, sillä bolognese oli todella mautonta. Laitoin ruokaan vahingossa aivan liian vähän oreganoa, basilikaa, rosmariinia ja mustapippuria  eivätkä ne tulleet spagetista kunnolla esille. Sokerin puolestaan unohdin kokonaan ja sen takia piti laittaa erikseen ketsuppia. Kasvisjauhiksessa suutuntuma oli hyvä, mutta se ei maistunut oikeastaan miltään. Bolognesesta erottui ainoastaan retiisin kirpeä maku.

Koska vika oli enemmän kokissa kuin reseptissä, annoin bolognesevuoalle vielä uuden mahdollisuuden. Tällä kertaa en jaksanut raastaa vihanneksia vaan paloittelin ne vain pieniksi kuutioiksi. Raastaminen ei ollut vaivan arvoista. Reseptissä mainitun suolan ja pippurin lisäsin suoraan kasvisjauhiksen joukkoon, jotta siinä olisi enemmän makua. Lisäksi ripottelin pinnalle sinihomejuustosta, jota bolognesevuoka mielestäni kaipasi.

Vuoasta tuli oikein mehevä kokonaisuus. Maku oli tomaattinen, hieman yrttinen. Sinihomejuusto toi hyvän vivahteen vuokaan, joka muuten olisi voinut jäädä vähän tasapaksuksi. Pilkottuinakin selleri ja porkkana tulivat hyvin esille. Myös kasvisjauhiksessa oli enemmän makua. Tällä kerralla ei tarvinnut laittaa erikseen ketsuppia.

Vuoka oli hyvää, vaikka edelleen lisämakua se jäi kaipaamaan. Vaimon mielestä sinihomejuustolla oli parempaa. Perushyvä arkiruoka, jota riitti hyvin myös seuraavalle päivälle.

Vegebolognesevuoka

Ainekset (5 annosta)

2 rkl
ruokaöljyä
1 kpl
sipuli
2 kpl
valkosipulinkynttä
3 kpl
porkkanoita
3 vartta
varsiselleriä
1 pkt
kasvisjauhista
500 g
täysjyväpastaa
2 tl
kuivattua oreganoa
2 tl
kuivattua basilikaa
1 tl
suolaa
1/2 tl
rosmariinia
3/4 tl
mustapippuria
1/2 tl
sokeria
2 rkl
tomaattipyrettä
2 tlk (à 400 g)
tomaattimurskaa
8 dl
vettä
140 g
parmesaanijuustoa
n, 40 g
sinihomejuustoa
27 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN -3 min

Tee näin:

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonnan kuoritut porkkanat sekä sellerit pieniksi kuutioiksi
  2.  Ruskista kasvisjauhis ruokaöljyssä wokpannussa tai isossa paistokasarissa (vetoisuus noin 3 l). Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon sipulit ja anna niiden kuullottua.
  3. Lisää porkkana- ja sellerikuutiot, pasta ja loput mausteet. Sekoita hyvin. Kaada päälle tomaattimurskat, huuhdo tölkit vedellä ja kaada joukkoon.
  4. Kuumenna kiehuvaksi ja anna seoksen hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  5. Voitele iso lasagnevuoka (vetoisuus vähintään 4 l) öljyllä. Kaada pastaseos vuokaan. Ripottele päälle parmesaanijuusto ja kauho pastaa hieman, jotta juusto sekoittuu kevyesti sen joukkoon. Murusta päälle vielä sinihomejuustoa.
  6. Kuorruta pastaa 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
Perhe Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Suosittelen