Kanarialainen Mojo-kastike, perunoita ja Entrecote-pihvi
Muutama vuosi sitten tehdyllä lomamatkalta Kanarian saarilla jäi todella mieleen paikallinen herkku Mojo-kastike, jota nautimme eräällä pienellä viinitilalla keitettyjen perunoiden kanssa. Harvoin pelkät perunat ovat maistuneet niin hyviltä! Suomesta olen löytänyt kaupan hyllystä valmista Pirkka Mojo-kastiketta, jota tosin en ole kokeillut. Kerran ostin yhden purkillisen, mutta se vanhentui jääkaappiin.
Viime viikonloppuna piristin vuoden harmainta aikaa tekemällä Mojo-kastiketta itse. Tuoreista raaka-aineista saa aina parempaa! Verkosta löytyi suomeksi todella monia Mojo-kastikkeen ohjeita. Viimein päädyin K-ruoka-sovelluksen Mojo-kastikkeeseen, johon tarvittavat ainesosat löytyivät jo valmiiksi kaapista valkoviinietikkaa lukuun ottamatta. Se oli kuitenkin helppo korvata omenaviinietikalla, joka on maultaan hieman makeampi ja miedompi. Kastikkeen valmistaminen oli lopulta todella helppoa. Siihen tarvittiin vain kasviksia, etikkaa, öljyä ja sauvasekoitin.
Mojon kylkiäisenä tarjoilin keitettyjä perunoita ja tuhteja naudan Entrecote-pihvejä, joiden paistaminen on taitolaji. Usein olen paistanut lihat liian kypsiksi, jolloin ne ovat kuivia ja sitkeitä. Tällä kertaa hyödynsin ohjetta, joka tuli vastaan Helsingin Sanomien artikkelissa ”Näin paistat täydellisen pihvin”. Kääntelin pihvejä ohjeen mukaisesti 15 sekunnin välein 6 minuutin ajan. Kännykän sekunttikello oli tässä hyvä apuväline. Otin tosin, vastoin ohjetta, pihvit 20 min ennen paistamista huoneenlämpöön. Vanhoista tavoista on vaikea päästä eroon.:-)
Mojo-kastike onnistui todella hyvin. Kastikkeesta tuli esille erityisesti chili, jota taustoitti pieni tomaatin vivahde. Makua oli todellakin riittävästi! Omenaviinietikkaa olisi voinut ehkä laittaa hieman vähemmän, mutta sokeri antoi kastikkeelle hyvin tasapainoa. Keitetyt perunoiden kanssa Mojo sopi todella hyvin yhteen. Melkein olisi voinut syödä pelkästään niitä. Pihvistä tuli tällä kertaa todella mehevä, hieman punertava sisältä. Sanoisin, että medium plus. Vaikka pihvin kääntely sekunttikellon tahtiin tuntui erikoiselta, se kannatti. Mojo-kastiketta tuli sen verran runsaasti, että sitä riitti vielä illalla paahtoleivän päälliseksi.
Soseuta sauvasekoittimella Mojo-kastikkeen ainesosat.
Paista pihvit.
Valmista Mojoa.
Kanarialainen Mojo-kastike
Ainekset (4 annosta)
- 2 kpl
- tomaattia
- 1 kpl
- paprika (punainen)
- 1 kpl
- chili (punainen)
- 2 kpl
- valkosipulinkynttä
- 2 rkl
- oliiviöljyä
- 1-2 rkl
- omenaviinietikkaa
- 1/2 tl
- suolaa
- 1/2 tl
- paprikajauhetta
- 1/4 tl
- mustapippuria
- 1/2-1 tl
- sokeria
Tee näin:
- Poista paprikasta ja chilistä kannat, kalvot ja siemenet ja paloittele paprika reiluiksi paloiksi. Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja poista kannat. Hienonna kuorittu valkosipuli.
- Pane kaikki Mojon ainekset, lukuunottamatta valkosipulia, sauvasekoittimen/monitoimikoneen kulhoon ja soseuta.
- Lisää valkosipuli kastikkeeseen ja sekoita.
Mehukkaat naudan Entrecote-pihvit
Ainekset (2 annosta)
- 2 kpl
- naudan Entrecote-pihviä
- ruokaöljyä
Tee näin:
- Ota pihvit n. 20 min ennen paistamista huoneenlämpöön.
- Kuumenna pannussa tilkka ruokaöljyä.
- Laita pihvit pannulle ja kääntele keskilämmöllä 15 sekunnin välein 6 minuutin ajan. Valmistusaika saattaa vaihdella pihvin paksuuden mukaan.
- Mausta suolalla ja pippurilla.