Pasta bolognese Härkiksestä

Pasta bolognese Härkiksestä.

Tälle päivälle tein ruoaksi pasta bolognesea Härkiksestä, joka on todella hyvää vaihtelua jauhelihapohjaiselle pasta bologneselle. Härkisbologneseen kannattaa tosin laittaa kunnolla mausteita. Uudet kasvisproteiinivalmisteet täydentävät hyvin ruokavaliota ja ovat hyviä ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja lihalle. Kasvisproteiinit sopivat erityisesti jauhelihan korvikkeeksi. En kuitenkaan ole kokonaan lihasta luopumassa. Välillä kunnon pihvi maistuu edelleen!

Härkisbologneseen tarvitaan porkkanaa, sipulia, tuoretta chiliä, tomaattipyrettä sekä naturel Härkistä. Mausteiksi pippuria, paprikajauhetta, valkopippuria sekä oreganoa. Ruskea kastike syntyy vehnäjauhoista, vedestä ja yhdestä lihaliemikuutiosta. Jääkaapissa on hyvä olla myös tilkka ruokaöljyä.

Tämä ruoka on todella helppo valmistaa. Ehkä vaikein osuus on ruskean kastikkeen tekeminen, jossa pannu kannattaa nostaa mahdollisimman lähelle liesituuletinta, jottei palovaroitin ala huutamaan.:-) Tämän kikan opin muutaman erehdyksen kautta. Kastikkeessa voi käyttää myös kaupasta saatavia valmiita suurusteita, jolloin ei tarvitse ruskistaa jauhoja.

Jäävuorisalaatista, kirsikkatomaateista ja kurkusta tehty salaatti sopii hyvin pastan lisukkeeksi. Kannattaa kokeilla!

Pasta bolognese Härkiksestä

Ainekset (2 annosta)

40 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 10 min

Tee näin:

  1. Laita kattilaan ensin n. 150 g pastaa ja keitä pakkausohjeen mukaisesti. Lisää pastan keitinveteen hieman suolaa.
  2. kuori ja hienonna yksi pieni porkkana ja keskikokoinen sipuli. Pilko myös yksi punainen chili. Poista samalla chilistä vaalea sisusta sekä siemenet. Vihannekset kannattaa myös huuhtoa ennen käyttöä.
  3. Kuumenna tilkka ruokaöljyä pannulla ja kuullota sipulisilppu läpikuultavaksi. Lisää pannulle 250 g maustamatonta Härkistä. Pilko isoimmat kimpaleet pienemmiksi ja sekoita joukkoon hienonnettu chili. Anna paistua n. 5 min.
  4. Lisää joukkoon mausteet: 1/4 tl vastajauhettua pippuria, 1/2 tl paprikajauhetta, 1/4 tl valkopippurijauhetta ja 1/2 tl oreganoa. Ota levy pois päältä ja kaada paistettu Härkis erilliseen kattilaan.
  5. Valmista ruskea kastike: Kuumenna pannulla tippa ruokaöljyä ja ruskista 1 1/2 rkl vehnäjauhoja. Kuumenna mikrossa 3 dl vettä ja lisää se ruskistettujen jauhojen joukkoon. Mausta kastike yhdellä lihaliemikuutiolla. Odottele hetki, että kuutio liukenee.
  6. Kaada kastike kattilaan Härkiksen joukkoon. Lisää kattilaan 70 g tomaattipyrettä, porkkanan palat ja silputtu chili. Anna lopuksi kiehua n. 5 min, jotta porkkanan palat pehmenevät.
  7. Huuhdo keitetty spagetti siivilällä juoksevan veden alla ja lämmitä uudelleen kattilassa pienessä tipassa ruokaöljyä. Sekoittele tasaisin väliajoin, jottei pasta jämähdä kiinni kattilaan.
Koti Ruoka ja juoma Suosittelen Päivän tyyli

Mukava ja rauhallinen karanteenivappu

Perunasalaatti kuuluu vappuun.
Perunasalaatti kuuluu vappuun.

Tämän vuoden vappu jää varmasti mieleen koronakaranteeneista, vaikka vappu sujuikin todella rauhallisesti. Mieleen jää myös vaimon raskaus. Kylmä ilma niin ikään vähensi juhlimisintoa. Osittain vappu sujui samalla tutulla kaavalla rajoitteista huolimatta. Virtuaaliset vaihtoehdot toivat myös hyviä piristeitä karanteenivappuun. Oikeastaan kylmän ilman ja raskauden takia koronan aiheuttamat rajoitukset eivät tuntuneet niin pahalta.

Olin ajatellut, että olisin ostanut oman vappupallon sekä vaimolle että lapselle, mutta koronan takia pallot jäivät hankkimatta. Vappuaattona Helsingin keskustassa ei ollut ainoatakaan ilmapallokauppiasta. Juhlatavaraliikkeestä puolestaan pallot olisi pitänyt tilata etukäteen. Tarkoituksenamme oli myös tukea paikallisia ravintoloita, mutta niiden vappukassit olivat jo loppu.

Mantan lakitusta seurasimme tänä vuonna virtuaalisesti. Lisäksi vappuaattoiltaan perinteisesti kuuluneet We love Helsinki -tanssit vaihtuivat virtuaaliseen vappuvisailuun kavereiden kanssa. Virtuaaliset vaihtoehdot olivat ihan hyviä piristeitä karanteenivappuun, vaikka yhteisöllisyyttä onkin vaikea rakentaa tietokoneen välityksellä. Google Hangouts ei myöskään korvaa kavereiden tapaamista livenä.

Oikeastaan vappupäivä sujui aika samalla kaavalla kuin edellisenäkin vuotena, jolloin Ullanlinnanmäki jäi väliin huonon sään takia. Karanteenivappupäivän piknikkiä vietimme keittiönpöydän ääressä skoolaamalla alkoholittomalla skumpalla. Varmaan piknik olisi muutenkin vaimon raskauden takia jäänyt tänä vuonna aika lyhyeksi. Toivottavasti keittiöpiknikistä ei kuitenkaan tule uutta perinnettä.:-)

Pitsat kootaan kerrospitsassa lasagnetyyliin päällekkäin.

Vappu ei olisi tänä vuonna tuntunut vapulta ilman perinteisiä vappuherkkuja, joista on hyvä pitää kiinni myös kriisiolosuhteissa! Teimme perinteisen kaavan mukaisesti kerrospitsaa, jossa on kaksi pitsaa päällekkäin. Kerrospitsan tarina alkaa aikaisemmasta pienestä vuokrayksiöstäni, jossa oli todella ahdas uuni. Koska uuniin ei mahtunut kahta pientä pitsaa samanaikaisesti rinnakkain, kokosin pitsat lasagnetyyliin päällekkäin ja laitoin juustoraasteet pinnalle. Kerrospitsa on todella tuhti ja sillä pärjää vappupiknikillä hyvin. Täytteitä on ainakin runsaasti.:-)

Valmistin vappuna myös itsetehtyä perunasalaattia sekä paistoin nakkeja, valmislihapullia ja kananmunia.  Lisäksi napostelimme tippaleipiä ja tuoretta ananasta. Ananas on erityisen hyvää dipattuna tippaleipien tomusokeriin. Tuoretta ananasta hankkisi useammin, jos hedelmää ei olisi niin hankala kuoria. Se on tosin helpompaa, jos ananaksen leikkaa ensi siivuiksi ja poistaa kuoren jokaisesta siivusta erikseen.

Kaikista rajoitteista huolimatta oli tosi mukava ja rauhallinen karanteenivappu. Välillä on hyvä juhlia vähän rauhallisemmin.

Tuoretta ananasta vappupiknikille.
Perhe Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Tapahtumat ja juhlat