Saksalainen currywurst ranskalaisilla

Tutustuin vaihtovuoteni aikana Saksassa paikalliseen herkkuun nimeltä currywurst, joka on bratwurstin ja currymausteisen ketsupin yhdistelmä. Yleensä se tarjoillaan pahvirasiassa pienen patongin pala kera. Bratwurst ja curryketsuppi ovat todella hyvä kombo. Ihme, ettei ruokalaji ole levinnyt laajalle Saksan rajojen ulkopuolella. Suomessa olen törmännyt currywurstiin vain satunnaisesti festareilla. Saksassa sen sijaan currywurstia saa lähes jokaisesta kioskista, lähes kuin makkaraperunoita Suomessa.
Kokkailen currywurstia itse silloin tällöin reseptistä, joka on peräisin Saksasta ostetusta Schnell und Einfach -keittokirjastani. En kuitenkaan tarjoa ruokaa patongin palan kanssa, vaan lämmitän lisukkeeksi perinteisiä ranskalaisia. Raskaana oleva vaimonikin kehui currywurstia. Kuulemma vatsassa lapsikin peukutti tälle ruoalle.:-)

Kahden (2) hengen currywurstiin ranskalaisilla tarvitsen:
- kevätsipuleita
- 1/2 punaista chiliä
- 1 rkl ruokaöljyä
- 1 pkt Bratwurst-makkaroita
- 100 ml vettä
- 200 ml ketsuppia
- 1/4 tl sokeria
- 1 tl Sambal Oelek -chilitahnaa (voi korvata punaisella chilitahnalla)
- currya
- paprikajauhetta
- ranskalaisia.
Kuumennan ensin uunin 225 asteeseen ja lisään ranskalaiset voideltuun uunivuokaan. Laitan ranskalaiset uuniin 20 minuutiksi.
Pilkon kahdesta (2) kevät sipulista vaalean vihreät osat sekä pesen ja hienonnan puolikkaan (1/2) punaisen chilin. Poistan siitä samalla siemenet ja sisällä olevat vaaleat osat. Pilkon myös paketillisen bratwursteja. Kuumennan ruokaöljyn (1 rkl) pannulla ja paistan makkaroita hetken miedolla lämmöllä.
Seuraavaksi valmistan curryketsupin. Laitan erilliseen astiaan ensin veden (100 ml) ja ketsupin (200 ml). Maustan kastikkeen currylla (1/4 tl), sokerilla (1/4 tl) ja ripauksella paprikajauhetta. Lisään joukkoon vielä Sambal Oelek -chilitahnan (1 tl). Kannattaa varoa, ettei lipsahda liikaa. Sambal Oelek on todella väkevää.
Paistopinnan perusteella bratwurstit ovat jo kypsiä. Lisään pannulle pilkotun chilin ja kevätsipulin ja annan niiden lämmetä hetken. Lopuksi kippaan pannulle curryketsupin ja annan sen lämmetä kiehuvaksi. Otan lopuksi seoksen pois levyltä ja ripottelen pinnalle vielä reilusti currya (tämä on tärkeä).
Valmistan vielä salaatin rucolasta, jäävuorisalaatista ja tomaateista. Pinnalle tilkka oliiviöljyä.
Tarjoilen currywurstin ranskalaisten ja salaatin kanssa. Guten Appetit!, kuten saksalaiset tässä kohta toivottavat. On juuri sopivan mausteista ja curry tulee hyvin esille.