Take away Michelin-tähden ravintolasta

Liiketoimintarajoitusten aikana on tärkeää tukea paikallisia ravintoloita. Me kokeilimme, millaista take away:tä saa yhden Michelin-tähden ravintola Inarista, joka sijaitsee Helsingin Punavuoressa. Tarjolla olisi ollut kolmen ruokalajin ateria, johon sisältyi alkuruuaksi keltaista currya, pääruoaksi ankkaa sekä erillinen jälkiruoka. Vaikka koko menu kuulosti herkulliselta, me otimme listalta pelkkää ankkaa. Hyvä, että ruokalajeja oli mahdollista tilata myös erikseen.

Inarissa houkutteli myös se, etten ollut aikaisemmin syönyt Michelin-tähden ravintolassa. Ankka oli myös yllättävän edullinen 30 €/annos. Alhainen hinta sai kuitenkin epäilemään annoksen kokoa, vaikka ravintolan sivujen mukaan ateria oli tarkoitettu kahdelle. Jotta ankasta ei jäisi nälkä, söimme varmuuden varalta pakastepitsan puoliksi etukäteen. Tämä ei ihan kuuluu fine diningin etikettiin. 🙂

Ruoan noutaminen oli todella helppoa: piti vain soittaa, milloin tulee hakemaan annokset. Ateriaan sisältyi ankan lisäksi ravintolan omat kastikkeet, marinoitua kimchiä ja muita kasviksia sekä pieniä lettuja, joihin ankka kiedotaan lisukkeineen. Ateriaa ei saanut mukaan täysin valmiina, vaan lintu ja letut piti vielä erikseen lämmittää keittämällä niitä pieni hetki vakuumipakkauksessaan. Mukana tulleiden ohjeiden avulla ruoan sai nopeasti ja vaivattomasti valmiiksi. Myös ankan siivuttaminen kuului itsepalveluun.

Mukana tulleiden ohjeiden avulla ruoan sai nopeasti ja vaivattomasti valmiiksi.

Ankka oli todella hyvää ja mureaa. Annoksesta jäi erityisesti mieleen kastikkeet, joista huomasi kyseessä olevan Michelin-ravintola. Ateriasta selvästi näki, että se oli tarkkaan harkittu kokonaisuus. Kastikkeet olivat todella hyviä ja sopivat saumattomasti yhteen muiden makujen kanssa. Ruokalajien mittasuhteet eivät tosin olleet ihan tasapainossa: Ankkaa annoksessa oli runsaasti muihin ruokalajeihin verrattuna. Kastikkeet loppuivat puolestaan nopeasti kesken. Myös lettuja olisi voinut olla enemmän. 

Olisi kannattanut ottaa koko Inarin menu, koska pelkkä ankka oli lounaaksi aika kevyt. Ilman alkupalaksi nautittua pakastepitsaa, aterialla ei olisi selvinnyt iltaan asti. Ankan lisukkeeksi olisi voinut myös itse keittää riisiä, jolla ateriasta olisi saanut hieman tuhdimman. Ankka oli kuitenkin ravintolalle loistava sisäänheittotuote ja ehdottomasti käymme Inarissa syömässä useamman ruokalajin menuun, kun karanteeniolosuhteet päättyvät. Ankka ja siihen kuuluvat kastikkeet olivat erittäin hyvä näyte ravintolan tarjonnasta.

Melkein kuin Michelin-tähden ravintolassa.
Hyvinvointi Ravintolat Ruoka ja juoma Suosittelen

Vaimon raskauden vaikutus puolison ruokavalioon

Neuvolassa ei tuoda esille, miten perheenlisäys vaikuttaa puolison ruokavalioon sekä ruokailutottumuksiin. Vaimon raskaaksi tuleminen on vaikeuttanut kokkailua, koska monia ruoka-aineita on joko pitänyt välttää tai niiden käyttö on pitänyt lopettaa kokonaan. Lisäksi alkoholinkulutus ja ulkona syöminen ovat vähentyneet. Puolestaan sipsejä ja muita pieniä purtavia on mennyt aikaisempaa enemmän.

Vaimon raskaus on vaikeuttanut kokkailua, koska ruuissa on pitänyt välttää tai jättää kokonaan pois lapsen kehitykselle haitallisia ainesosia. Inkiväärin välttäminen on vaikeuttanut wokkien valmistamista. Puolestaan äyriäisruokia ei ole saanut tehdä lainkaan. Alkoholia en ole myöskään käyttänyt ruuissa, vaikka alkoholin sanotaankin haihtuvan kuumennettaessa. Chorizomakkaran jättäminen pois resepteistä on syönyt miestä :-).

Raskaus on myös vähentänyt ulkona syömistä. Nykyisin pitää etukäteen tutkia ravintolan menusta, sisältyykö ruokalajeihin vaimolle kiellettyjä ruoka-aineita. Äyriäisten takia sushiravintolat on pitänyt jättää kokonaan väliin. Ravintolan siisteyteen ja hygieenisyyteen on myös kiinnittänyt aikaisempaa enemmän huomiota. Tämän takia buffetpöydät on pitänyt jättää kokonaan pois laskuista.

Perjantai-illan kunniaksi en ole voinut tehdä enää juustolautasta, koska ulkomaisia juustotuotteita pitää välttää. Niissä on ilmeisesti riski listeriasta, joka on vaarallinen tauti sikiölle. Lisäksi kuumentamaton sinihomejuusto ei ole vaimolle sallittua. Puolestaan sipsien ja muiden epäterveellisten naksujen kulutus on perjantai-iltaisin lisääntynyt. Myös suklaata syödään vaimon kanssa aikaisempaa enemmän.

Viinin ja oluiden jättäminen pois yhteisistä viikonloppuilloista on vähentänyt alkoholin kulutustani merkittävästi. Nykyisin ostamme viikonlopuksi vain alkoholittomia vaihtoehtoja, kuten alkoholiton olutta tai skumppaa. Olvin Muteman -inkivääriolut ja Torres alkoholiton roseeviini ovat yllättäneet todella positiivisesti. Sen sijaan alkoholittomat punaviinit ovat olleet järjestelmällisesti kuraa.

Käyn välillä kavereiden kanssa oluella, jottei liikaa raitistuisi. Kokeilin myös, miltä maistuu alkoholiton viini terästettynä parilla senttilitralla vodkaa. Yhdistelmä oli todella huono. Parempi juoda viini viininä ja vodka vodkana.

Ostan nykyisin itselleni omat leikkeleet, koska vaimolle kelpaa enää vain kalkkunaleike. Lisäksi aikaisemmin ostoslistalle kuulunut mango-tyrnimehukeitto saa nykyisin vaimolta täystyrmäyksen. Ehkä lapsi nirsoilee jo vatsassa :-).

Alkoholittomat juomat ovat tulleet tutuksi
Alkoholittomat juomat ovat tulleet tutuksi.
Perhe Ruoka ja juoma Oma elämä Parisuhde