Pääsiäisherkku: Kanelinen lammaspata

Kanelinen lammaspata
Kanelinen lammaspata

Pääsiäiseen kuuluvat tietenkin pääsiäismunat, rairuoho sekä lammas. Perinteisen uunilampaan sijasta tein tänä vuonna pääsiäispöytään kanelista lammaspataa, joka oli tosi hyvää. Löysin reseptin keittokirjasta, jossa on kreikkalaisia ruokia.  Vaikka kanelista tulee mieleen lähinnä leipominen ja piparit, sopi mauste lammaspataakin hyvin. Kanelista tuli ruokaan makea lisämaku, joka muodosti punaviinin ja rusinoiden kanssa hyvän kokonaisuuden.

Kokeilin ensimmäistä kertaa ruoanlaitossa alkoholitonta punaviiniä. Vaimon raskauden aikana en ole laittanut ruokaan alkoholia, vaikka sen sanotaankin haihtuvan kuumennettaessa. Padassa alkoholiton punaviini toimi  hyvin, vaikkei siitä ihan samanlaista aromia tullut kuin perinteisestä punaviinistä.

Varasin padan valmistamiseen hyvin aikaa, sillä ruokaa piti hauduttaa kaksi tuntia. Onneksi lomalla ei ole kiirettä.

Kahden (2) hengen kaneliseen lammaspataan tarvitsin

  • 1 rkl jauhoja
  • pippuria
  • 1/2 kg lampaanlihaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 ison sipulin
  • 1 valkosipulinkynnen
  • 1 1/2 dl täyteläistä punaviiniä
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 200 g pilkottuja säilyketomaatteja
  • 25 g rusinoita
  • 1/2 rkl kanelijauhetta
  • sokeria
  • 1 laakerinlehden
  • suolaa
  • paprikajauhetta

Kastikkeeseen laitoin:

  • 1 dl kreikkalaista jogurttia
  • 1 ison valkosipulinkynnen
  • suolaa
  • pippuria

Aloitin padan valmistamisen irrottamalla ensin luun lampaanlihasta ja pilkkomalla lihan pieniksi kuutioiksi. Tässä kohtaa alkoi kaduttaa, etten ostanut kaupasta luutonta lampaanlihaa, jolloin olisi päässyt paljon helpommalla. Pitää muistaa tämä ensi kerralla. Kuutioidun lampaanlihan laitoin muovipussiin ja lisäsin pussiin jauhot (1 rkl) ja ripauksen vastajauhettua mustapippuria. Solmin pussinsuun kiinni ja leivitin lihan ravistamalla pussia.

Tämän jälkeen pilkoin yhden (1) sipulin ja yhden (1) valkosipulinkynnen. Kuumensin oliiviöljyn (1 rkl) isossa tulen kestävässä padassa. Kuullotin sipuleita hetken öljyssä, lisäsin lampaanlihan ja annoin ruskistua n. 5 min. Kannattaa sekoittaa kokoajan, jottei liha pala kiinni pohjaan.

Kaadoin joukkoon alkoholittoman viinin (1 1/2), punaviinietikan (1 rkl) ja säilyketomaatit (200 g). Raaputin samalla irti jotkin pohjaan kiinni jääneet ainekset. Siirsin padan pienemmälle levylle ja laitoin sen pienelle lämmölle. Lisäsin rusinat (25 g), kanelin (1/2 rkl), hyppysellisen sokeria ja yhden (1) laakerinlehden. Maustoin ripauksella suolaa ja pippuria. Haudutin kannen alla miedolla lämmöllä kaksi (2) tuntia, kunnes lihat olivat kypsiä ja mureita.

Valmistin tällä välin kastikkeen murskaamalla ensin yhden (1) valkosipulinkynnen veitsen kärjellä painamalla. Murskaamalla valkosipuli jää mehukkaaksi. Laitoin valkosipulin kulhoon ja lisäsin kreikkalaisen jogurtin (1 dl). Maustoin ripauksella suolaa ja pippuria ja sekoitin kastikkeen hyvin. Laitoin kulhon jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Valmistin lisukkeeksi myös Risellan riisi-kauraseosta: Lämmitin ensin 7 dl vettä kiehuvaksi ja lisäsin kattilaan 3 dl riisi-kauraseosta. Annoin kiehua hiljalleen kannen alla 20 min. Lisäksi tein helpon salaatin, johon laitoin tomaatteja, kurkkua ja jäävuorisalaattia. Aina on hyvä olla jotain vihreää pöydässä!

Kahden tunnin jälkeen otin padan pois uunista. Viimeistelin padan laittamalla pinnalle pari lusikallista jogurttikastiketta ja ripauksella paprikajauhetta. Tarjoilin kanelisen lammaspadan riisi-kauraseoksen, jugurttikastikkeen ja salaatin kanssa. Ruokajuomaksi nautimme alkoholitonta punaviiniä ja kuohuviiniä.

Jälkiruoaksi tietenkin pääsiäismunia!

Koti Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Suosittelen

Värikäs broilerwok etätyölounaaksi

Värikäs broilerwok
Värikäs broilerwok

Tämän päivän värikäs ja helppo broilerwok sopii hyvin etätyöpäivän lounashetkiin. Tarvitset herkkuun vain broilersuikaleita, riisiä, kevätsipuleita ja paprikaa. Wokin kruunaa Uncle Bensin valmis makea chilikastike.

Kokkailin wokin valmiiksi jo eilen iltana, jolloin ruoan sai nopeasti valmiiksi lämmittämällä sen vain mikrossa lounastauolla. Lisäksi keitin kahvitauolla lisukkeeksi riisiä ja tein yksinkertaisen salaatin. Lisukkeet on myös mahdollista tehdä jo edeltävänä iltana.

Värikäs boilerwok valmistuu etätyölounaaksi kahdelle (2) alla olevilla ainesosilla ja valmistusohjeilla.

Ainesosat:

  • 1 nippu kevätsipulia
  • 1 punainen paprika
  • 1 valkosipulinkynsi
  • rypsiöljyä
  • 400 g maustamattomia kanasuikaleita
  • 1 rkl currya
  • 450 ml Uncle Ben’s makeaa chilikastiketta
  • riisiä

Pilko ensin leikkuulaudalla kevätsipulinippu, yksi (1) punainen paprika sekä yksi (1) valkosipulinkynsi.

Kuumenna tämän jälkeen tippa rypsiöljyä wok-pannulla ja paista maustamattomia kanasuikaleita (400 g) hetki. Mausta cyrrylla (1 rkl). Kun suikaleet ovat hieman ruskistuneet, lisää joukkoon paprikasuikaleet sekä molemmat silputut sipulit. Paista vielä n. 5 min miedolla lämmöllä. Lopuksi lisää wokin joukkoon Uncle Ben’s -chilikastike (450 ml) ja kuumenna kiehuvaksi.

Anna wokin jäähtyä hetken ja laita ruoka isossa eväsrasiassa jääkaappiin.

Seuraavana päivänä lämmitä wok vain mikrossa. Lisäksi keitä etätyöpäivän lomassa (esim. kahvitauon aikana) lisukkeeksi riisiä. Riisin voi myös tehdä valmiiksi edeltävänä iltana. Tomaateista, jäävuorisalaatista ja palasta kurkkua saa nopean salaatin.

Lopuksi vain herkuttelemaan. Tällä jaksaa hyvin loppu työpäivän!

Työ ja raha Ruoka ja juoma Suosittelen Työ