Siivouspäivä

Kodin siivouksen voi jakaa monella eri tavalla. Meidän perheessä siivoaminen ei ole kummankaan intohimo, mutta molemmat arvostavat asunnon siisteyttä. Jotkin asiat pitää vain hoitaa, vaikka ne olisivatkin molemmille pakkopullaa. Meillä on osoittautunut todella toimivaksi ratkaisuksi kerran kahdessa viikossa pidettävä siivouspäivä. Päivän ideana on, että molemmat siivoavat omat ennalta sovitut alueensa samana päivänä. Olemme yhdessä viettäneet siivouspäivää joka toinen torstai ja usean vuoden ajan.

Siivouspäivän etuna on, että vastuu kodin puhtaana pysymisestä jakautuu tasaisesti. Lisäksi työmäärä on molemmilla paljon pienempi verrattuna siihen, että koko urakan suorittaisi yksin. Siivouksesta ei myöskään tule erimielisyyksiä, kun kaikki siihen liittyvä on sovittu ennalta ja työnjako on molempien mielestä oikeudenmukainen. Työnjako on vain neuvottelu kysymys. Meillä vastuut ovat jakautuneet siten, että minulla on vastuu imuroinnista ja lattioiden pyyhkimisestä kostealla. Vaimoni puolestaan siivoaa vessan, pyyhkii pölyt ja keittiön pinnat.

Suuri etu yhdessä siivoamisessa on myös, että voi jakaa siivoamiseen liittyvää henkistä kuormitusta. Toisin sanoen ottaa vähemmän päähän, kun imuroidessaan näkee toisen tuskailevan vessaharja kädessä. Meillä työjako on pysynyt muuttumattomana. Molemmat ovat olleet siihen tyytyväisiä.

Lisäksi muiden menojen suunnittelu on helpompaa, kun siivouspäivä on aina etukäteen tiedossa. Itse olen tyhjentänyt kalenterin joka toiselta torstailta. Vietän silloin laatuaikaa moppi kädessä sen sijasta, että menen kavereiden kanssa pubivisaan. Myös vaimoni on järjestänyt menonsa siivouspäivän ehdoilla. Mikäli toisella on jotain pakottavaa menoa kyseiselle päivälle, siivouspäivä on yhdessä siirretty toiseen ajankohtaan. Tämä on toiminut hyvin.

Olen varautunut siihen, että tuleva lapsen syntymä muuttaa näitä siivoukseen liittyviä rutiineja. Ainakin työnjako pitää neuvotella uusiksi, jotta kuormitus ei kasva toiselle liian suureksi. Todennäköisesti kerran kahdessa viikossa moppiin tarttuminen ei enää riitä, vaan on siivottava useammin. Aika näyttää, miten järjestelyjä pitää muuttaa.

Viikoittain toistuva siivouspäivä edistää kotiaskareiden jakautumista tasaisesti miehen ja naisen välillä ja koti pysyy hyvin puhtaana. Meillä tämä on ollut todella hyvä ratkaisu. Miten te olette järjestäneet kodin siivouksen?

Koti Oma elämä Parisuhde Tasa-arvo

Pehmeä nyhtökaura-koskenlaskija-keitto

Valmistin tänään erittäin hyvää nyhtökaura-koskenlaskija-keittoa. Kokeilen ensimmäistä kertaa reseptissä nyhtökauraa (yleensä olin tehnyt keittoa jauhelihalla tai keittokinkulla). Teki mieli jotain kevyttä, koska olin viimeaikoina syönyt aika raskaasti. Keitto oli sopivan kevyt vaihtoehto. Kasviproteiini toi puolestaan hyvää vaihtelua lihapitoiseen ruokavalioon.

Olen pyrkinyt lisäämään kasvisten ja kasviproteiinien käyttöä ja vähentämään lihankulutusta. Ehkä fleksaus kuvaisi parhaiten omaa ruokavaliota: Kasviproteiinivalmisteet täydentävät ruokavaliota hyvin ja ovat hyviä korvikkeita erityisesti jauhelihalle. En kuitenkaan ole lihasta luopumassa. Silloin tällöin kunnon pihvi maistuu edelleen.

Kahden (2) hengen nyhtökaura-koskenlaskija-keittoon tarvitsin:

  • 150 g maustamatonta Koskenlaskija-juustoa,
  • 240 g tomaatti-nyhtökauraa,
  • 1 sipuli,
  • n. 370g purjoa,
  • 1 rkl ruokaöljyä,
  • 1 l vettä,
  • 1 kasvisliemikuutio,
  • tuoretta mustapippuria,
  • tuoretta persiljaa.

Aloitin keiton valmistamisen pilkkomalla yhden (1) sipulin ja purjon (370 g). Huuhtelin purjosilpun  hyvin juoksevan veden alla, jottei suikaleisiin jäänyt multaa. Seuraavaksi kuumensin kattilassa ruokaöljyn (1 rkl) ja kuullotin siinä sipulia hetken. Lisäsin kattilaan tomaatti-nyhtökauran (240 g) sekä suikaloidun purjon. Annoin kuumentua n. 4 min. Pilkoin samalla suurimmat nyhtökaurakimpaleet pienemmiksi.

Tämän jälkeen kuumensin mikrossa veden (5 dl) ja liuotin siihen yhden (1) kasvisliemikuution. Kun kuutio oli liuennut, lisäsin  kasvisliemen sekä 5 dl kylmää vettä kattilaan. Annoin keiton kiehua kannen alla 5 min.

Pilkoin maustamattoman Koskenlaskija-sulatejuuston (150 g) ensin pieniksi kuutioiksi ja lisäsin ne keiton joukkoon. Kuutioituna juusto sulaa nopeammin. Maustoin keiton ripauksella tuoretta mustapippuria. Lopuksi koristelin annoksen tuoreella persiljalla. Tästä ruoka ei muutu enää yksinkertaisemmaksi.

Valmistin vielä helpon salaatin, johon viipaloin jäävuorisalaattia, aurinkokuivattuja tomaatteja sekä mustia oliiveja.

Keitto onnistui nyhtökauralla erittäin hyvin. Keiton maku oli pehmeä ja kevyt, juuri sopivan tomaattinen. Tästä voisi tulla uusi bravuuri!

Erittäin hyvä nyhtökaura-koskenlaskija-keitto
Koti Ruoka ja juoma Hyvä olo Suosittelen