Jauhelihamureke sienitäytteellä oli tosi mehukas
Jauhelihamurekkeesta voi tehdä useita versioita. Tällä kertaa kokeilin mureketta, johon laitettiin täytteeksi sieniä. Murekkeen valmistaminen oli todella helppoa, vaikkakin kypsymiseen oli hyvä varata aikaa. Hyvää kannatti kuitenkin odottaa, sillä lopputulos oli todella mehukas.
Murekkeeseen tarvitsin jauhelihan lisäksi mm. kermaviiliä ja kananmunia sekä tietenkin sieniä. Laitoin suppilovahveroita, joita oli kuivattuna viime syksyn sienisadosta jäljellä. Varmasti herkkusienetkin sopivat murekkeeseen hyvin. Käytin pohjana Yhteishyvä-sivustolta löytynyttä reseptiä, jota kuitenkin sovelsin hieman.
Murekkeen tekeminen oli todella yksinkertaista. Ensin valmistin mureketaikinan, jonka levitin kostutetulle leivinpaperille tasaiseksi levyksi. Tämän jälkeen paistoin sienet kermassa ja lisäsin ne täytteeksi murekelevyn pinnalle. Lopuksi käärin murekkeen pitkulaiseksi pötköksi ja laitoin hieman alle tunniksi uuniin paistumaan. Lisukkeksi keitin perunoita ja tein raikkaan salaatin.
Mureke oli tosi mehukas. Pinta oli todella rapea ja sienitäyte mehevä. Sinappi oli hyvä lisä ateriaan, mutta erillistä kastiketta se ei tarvinnut lainkaan.



Mehukas jauhelihamureke sienitäytteellä
Ainekset (4 annosta)
- Jauhelihamureke
- 800 g
- jauhelihaa
- 1 kpl (à 200g)
- kermaviili
- 1 1/4 dl
- korppujauhoja
- 2 kpl
- kananmunaa
- 1 tl
- suolaa
- 1/2 tl
- rouhittua mustapippuria
- 1 1/4 tl
- paprikajauhetta
- Sienitäyte
- n, 1/2 l
- sieniä (suppilovahveroita, kanttarelleja tai herkkusieniä)
- 2 kpl
- sipuli (keskikokoinen)
- 2 kpl
- valkosipulinkynttä
- 2 rkl
- öljyä
- 1 dl
- ruokakermaa
- 2 tl
- soijakastiketta
- 1 tl
- kuivattua basilikaa
- 1 tl
- kuivattua oreganoa
- Lisäksi
- keitettyjä perunoita
Tee näin:
- Yhdistä kermaviili ja korppujauhot. Anna turvota 5 minuuttia. Lisää munat, mausteet ja jauheliha ja sekoita tasaiseksi massaksi. Siirrä kylmään odottamaan ja valmista täyte.
- Pilko ja puhdista sienet. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.Paista herkkusienet öljyssä. Metsästä poimittuja sieniä paistetaan vain kuumassa pannussa, kunnes ylimääräinen neste haihtuu.
- Lisää pannuun sipulisilppu ja kuullota hetki sienten kanssa. Lisää kerma, soija ja yrtit. Keitä kokoon hetki, kunnes täyte sakenee.
- Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kostuta paperi vedellä. Muotoile murekemassa leivinpaperille noin 2 cm paksuksi levyksi. Jaa sienitäyte levyn keskelle. Nosta murekkeen reunat leivinpaperin avulla ylös. Ummista mureke kostutetuin käsin tiiviiksi ja käännä saumakohta alas.
- Kypsennä mureketta 200-asteisessa uunissa 45–60 minuuttia. Annan vetäytyä hetki ja tarjoa perunoiden kera.