Jauhelihamureke sienitäytteellä oli tosi mehukas

Jauhelihamurekkeesta voi tehdä useita versioita. Tällä kertaa kokeilin mureketta, johon laitettiin täytteeksi sieniä. Murekkeen valmistaminen oli todella helppoa, vaikkakin kypsymiseen oli hyvä varata aikaa. Hyvää kannatti kuitenkin odottaa, sillä lopputulos oli todella mehukas.

Murekkeeseen tarvitsin jauhelihan lisäksi mm. kermaviiliä ja kananmunia sekä tietenkin sieniä. Laitoin suppilovahveroita, joita oli kuivattuna viime syksyn sienisadosta jäljellä. Varmasti herkkusienetkin sopivat murekkeeseen hyvin. Käytin pohjana Yhteishyvä-sivustolta löytynyttä reseptiä, jota kuitenkin sovelsin hieman.

Murekkeen tekeminen oli todella yksinkertaista. Ensin valmistin mureketaikinan, jonka levitin kostutetulle leivinpaperille tasaiseksi levyksi. Tämän jälkeen paistoin sienet kermassa ja lisäsin ne täytteeksi murekelevyn pinnalle. Lopuksi käärin murekkeen pitkulaiseksi pötköksi ja laitoin hieman alle tunniksi uuniin paistumaan. Lisukkeksi keitin perunoita ja tein raikkaan salaatin.

Mureke oli tosi mehukas. Pinta oli todella rapea ja sienitäyte mehevä. Sinappi oli hyvä lisä ateriaan, mutta erillistä kastiketta se ei tarvinnut lainkaan.

Levitä mureketaikina leivinpaperille tasaiseksi levyksi ja lisää täyte.
Kääri mureke tiiviiksi pötköksi.
Päältä rapea ja sisältä mehukas.

Mehukas jauhelihamureke sienitäytteellä

Ainekset (4 annosta)

Jauhelihamureke
800 g
jauhelihaa
1 kpl (à 200g)
kermaviili
1 1/4 dl
korppujauhoja
2 kpl
kananmunaa
1 tl
suolaa
1/2 tl
rouhittua mustapippuria
1 1/4 tl
paprikajauhetta
Sienitäyte
n, 1/2 l
sieniä (suppilovahveroita, kanttarelleja tai herkkusieniä)
2 kpl
sipuli (keskikokoinen)
2 kpl
valkosipulinkynttä
2 rkl
öljyä
1 dl
ruokakermaa
2 tl
soijakastiketta
1 tl
kuivattua basilikaa
1 tl
kuivattua oreganoa
Lisäksi
keitettyjä perunoita
1 h 20 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 1 h

Tee näin:

  1. Yhdistä kermaviili ja korppujauhot. Anna turvota 5 minuuttia. Lisää munat, mausteet ja jauheliha ja sekoita tasaiseksi massaksi. Siirrä kylmään odottamaan ja valmista täyte.
  2. Pilko ja puhdista sienet. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.Paista herkkusienet öljyssä. Metsästä poimittuja sieniä paistetaan vain kuumassa pannussa, kunnes ylimääräinen neste haihtuu.
  3. Lisää pannuun sipulisilppu ja kuullota hetki sienten kanssa. Lisää kerma, soija ja yrtit. Keitä kokoon hetki, kunnes täyte sakenee.
  4. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kostuta paperi vedellä. Muotoile murekemassa leivinpaperille noin 2 cm paksuksi levyksi. Jaa sienitäyte levyn keskelle. Nosta murekkeen reunat leivinpaperin avulla ylös. Ummista mureke kostutetuin käsin tiiviiksi ja käännä saumakohta alas.
  5. Kypsennä mureketta 200-asteisessa uunissa 45–60 minuuttia. Annan vetäytyä hetki ja tarjoa perunoiden kera.
perhe ruoka-ja-juoma ystavat-ja-perhe suosittelen

Mehevä papuhummus-parsapasta

Hummus sopii hyvin keitettyjen vihannesten lisukkeeksi, mutta siitä saa paahdetun parsan kanssa myös hyvän pastan. Pohjana hummus-pastassa käytin K-ruokasovelluksen reseptiä, jota tuunasin  paahdetulla parsalla. Hummuksessa piti hieman soveltaa, koska unohdin laittaa kikherneet ennalta likomaan. Onneksi kaapista löytyi tilalle tummia papuja.

Papuhummus-parsapasta valmistuu todella helposti. Ensin laitoin kaikki hummuksen ainesosat monitoimikoneen kulhoon ja surautin tahnaksi. Lisäksi keitin spagettia sekä paahdoin uunissa mausteista parsakaalia. Tämän jälkeen vain sekoitin hummuksen ja parsakaalit pastan joukkoon. Halutessaan osan parsasta voi jättää koristeluun.

Hummus-parsakaalipasta oli todella mehevää. Tummilla pavuilla hummuksesta tuli hieman voimakkaampaa, muttei kuitenkaan liian aromikasta. Suolalla, oliiviöljyllä ja suolalla maustetut parsat sopivat erittäin hyvin ateriaan ja antoivat sille hyvin lisämakua.

Sekoita hummus.
Paahda parsa.

Mehevä papuhummus-parsapasta

Ainekset (2 annosta)

Hummus
1 tlk (380/230 g)
tummia papuja
1 kpl
valkosipulinkynsi
2 rkl
sitruunamehua
1 rkl
seesamitahnaa
1 tl
juustokuminaa
1/2 tl
suolaa
3 rkl
pastan keitinvettä
Paahdettu parsakaali
300 g
parsakaalia
2 rkl
oliiviöljyä
1/2 tl
suolaa
1/4 tl
mustapippuria
Lisäksi
300 g
spagettia
30 min
{
AKTIIVINEN 15 min
PASSIIVINEN 15 min

Tee näin:

  1. Laita spagetti kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Huuhdo parsa ja leikkaa se pienemmäksi. Laita parsat kulhoon ja lisää öljy ja mausteet. Sekoita hyvin ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Laita 225-asteiseen uuniin 15 minuutiksi.
  3. Valuta ja huuhdo pavut. Hienonna kuorittu valkosipulinkynsi.
  4. Soseuta kaikki hummuksen ainekset keitinvettä lukuunottamatta tahnaksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneella.
  5. Valuta spagetti. Säästä hieman pastan keitinvettä. Notkista hummus vedellä.
  6. Sekoita hummus ja osa parsoista kuuman pastan joukkoon. Koristele jäljelle jääneillä parsoilla.
koti suosittelen ruoka-ja-juoma ystavat-ja-perhe