Seesamikana jugurttikastikkeella – todella hyvä kokonaisuus

Seesamitahnaa eli tahinia voi käyttää monessa eri ruokalajissa. Tällä kertaa hyödynsin seesamitahnaa kanan marinadissa. Lisäksi valmistin limetillä ja chilillä maustettua jugurttia. Reseptin löysin Valion sivuilta.

Aterian valmistamisessa tarvittiin seesamitahnan ja kanafileiden lisäksi mm. turkkilaista jugurttia, chiliä ja seesamin siemeniä. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen käytin paistamisessa  ruokaöljyä ja vahvan chilin korvasin keskivahvalla punaisella chilillä. Pieni soveltaminen on aina sallittua 🙂 Kanan rintafileet ostin kaupan tuorelihatiskiltä, koska lihahyllyn valmiit pakkaukset olivat liian suuria.

Valmistaminen oli helppoa, mutta vaati hieman ennakointia: Laitoin kananrintafileet ensin marinoitumaan n. kahdeksi tunniksi ennen ruoan valmistamista. Pistin myös jugurtin hetkeksi maustumaan jääkaappiin. Marinoitumisen jälkeen kana vain siivutettiin ja paistettiin pannulla. Lopuksi päälle ripoteltiin seesaminsiemeniä. 

Lisukkeeksi keitin riisiä ja tein raikkaan salaatin.

Seesamikana onnistui erittäin hyvin. Marinadi antoi kanalle miedon seesamin vivahteen, joka ei ollut kuitenkaan liian voimakas. Chili-lime-jugurtti sopi hyvin kanan kanssa yhteen ja oli raikas ja piristävä lisä ateriaan. Seesamikana jugurttikastikkeella oli todella hyvä kokonaisuus!

Marinoi kana ja sekoita jugurtti.
Paista kanafileet.
Tarjoile ja nauti!

Seesamikana jugurttikastikkeella

Ainekset (2 annosta)

2 kpl
maustamattomia broilerin rintafileitä (luuton)
1 1/2 rkl
seesaminsiemeniä
1 rkl
ruokaöljyä
Marinadi
1 rkl
soijakastiketta
3/4 dl
seesamitahnaa
1 1/2 rkl
limetin mehua
3/4 tl
jauhettua korianteria
Chili-jugurttikastike
1 1/2 dl
turkkilaista jugurttia
3/4 rkl
sokeria
1/2 kpl
chili (punainen)
Lisäksi
riisiä

Tee näin:

  1. Mittaa marinadin ainekset isoon pakastepussiin. Painele pussia, kunnes marinadi on tasaista.
  2. Leikkaa rintafileet pituussuunnassa n. 2 cm:n levyisiksi suikaleiksi. Laita lihat marinadipussiin, sulje pussi ja pyörittele niin, että marinadi levittyy lihojen pinnalle.
  3. Anna lihojen maustua jääkaapissa pari tuntia. Ota lihat huoneenlämpöön n. puoli tuntia ennen kypsentämistä.
  4. Valmista jogurttikastike yhdistämällä ainekset. Laita jääkaappiin maustumaan.
  5. Kuumenna ruokaöljy pannulla. Nostele marinoidut lihat pannulle ja paista kypsiksi.
  6. Ripottele kuumien kanapalojen päälle lopuksi seesaminsiemeniä. Tarjoa jogurttikastikkeen sekä keitetyn riisin kanssa.
koti ruoka-ja-juoma suosittelen ystavat-ja-perhe

Uunilenkkipelti sopisi hyvin illanistujaisiin

Tällä viikolla kokeilin uunilenkin valmista pellillä. Makoisalta vaikuttaneen ohjeen löysin K-ruokasovelluksesta. Perinteisesti olen asetellut uunilenkin vuoalle, tehnyt makkaraan viiltoja ja asetellut niihin tomaattia ja sipulia. Lopuksi olen viimeistellyt lenkin sinappihunnulla ja juustokuorrutteella. Sen sijaan peltiuunilenkissä makkara ensin siivutettiin leivinpaperille ja laitettiin hetkeksi uuniin paistumaan. Tämän jälkeen päälle ripoteltiin vielä itse valmistettua tuoretta salsaa.

Myös peltiversiossa käytettiin HK:n Sinistä, joka on mielestäni ainoa oikea uunilenkki. Peltiuunilenkissä haastavinta oli sopivan lisukkeen keksiminen. Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut lainkaan suosituksia. Ensin mietin perinteistä perunamuusia, mutta se ei välttämättä olisi sopinut tuore salsan kanssa yhteen. Lopulta päädyin raikkaaseen tomaatti-kurkku-basilika-salaattiin, joka osoittautui oikein onnistuneeksi ratkaisuksi.

Peltilenkin helmi oli ehdottomasti tuore salsa, joka antoi ruoalle hieman potkua ja kirpeyttä. Sinappia ei tarvinnut erikseen. Makkarat olivat sopivan rapsakoita, mutta tällä kertaa HK:n Sinisen suolainen maku ja jauhomainen koostumus eivät päässeet omalle tasolleen. Jokin lihaisampi ja mausteisempi makkara olisi todennäköisesti sopinut paremmin yhteen salsan kanssa. Esimerkiksi chorizo makkaran kanssa tästä tulisi todella toimiva ruoka yhteiseen illanviettoon kavereiden kanssa terdellä.

Uunilenkkipelti ja tuore salsa

Ainekset (2 annosta)

1 pkt
HK Sininen lenkkimakkara
Tuore salsa
1 rs (250 g)
miniluumutomaatteja
1 kpl
punasipuli
1 dl
tuoretta korianteria hienonnettuna
1 rkl
limetinmehua
1/4 tl
suolaa
mustapippuria
Lisäksi
salaattia
25 min
{
AKTIIVINEN 20 min
PASSIIVINEN 5 min

Tee näin:

  1. Kuori lenkkimakkara ja viipaloi se ohuiksi (noin 1/2 cm:n) viipaleiksi. Levitä viipaleet pellille leivinpaperin päälle.
  2. Paista makkaroita 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes ne saavat väriä ja alkavat hieman käpertymään.
  3. Valmista sillä aikaa salsa: Kuutioi tomaatit, hienonna chili ja punasipuli. Sekoita kaikki salsan ainekset keskenään.
  4. Levitä tuoresalsa makkaroiden päälle ja tarjoa heti.
koti ruoka-ja-juoma suosittelen ystavat-ja-perhe