Ruusukaalipastassa maistui raikkaan kirpeä aromi

Ruusukaaleja olen aikaisemmin syönyt vain höyrytettynä, mutta niistä saa myös erittäin hyvän pastan. Kun ruusukaalit ensin paahtaa uunissa ja lisää joukkoon sitruunankuorella maustetun parmesan-tuorejuustokastikkeen, on todellinen herkku syntynyt. Löysin tämän  ohjeen K-ruoka sovelluksesta. Tuoreet salvianlehdet jätin ruoasta kuitenkin pois, koska niitä ei löytynyt kaupasta. Salvialle oli hankala keksiä korvaavaa yrttiä.

Ruusukaalipasta oli todella helppo ja nopea valmistaa, sillä pilkottavia ainesosia oli vähän. Koska sitruunankuorta käytetään ruoassa sellaisenaan, on parempi ostaa luomusitruuna.  Luomukasveissa myös kuoret voi käyttää, koska niiden kasvatuksessa käytetään vähemmän torjunta-aineita. Sitruuna on kuitenkin hyvä huuhdella hyvin. Ruoassa keskeisessä osassa olevaa parmesania ei kannata korvata muulla juustolla. Mielelläni olisin ostanut kotimaisia ruusukaaleja, mutta piti tällä kertaa tyytyä espanjalaisiin.

Paahdetuista ruukaaleista tuli rouskuvan rapeita. Ne olivat myös todella maukkaita, vaikka mausteina käytettiin vain oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Pastan todellinen helmi oli kuitenkin  sitruunankuorella maustettu parmesan-tuorejuustokastike, joka toi pastaan raikkaan kirpeän aromin. Lopulta tuoreita salvianlehtiä ei kaivannut lainkaan. Ilman niitäkin ruusukaalipasta oli todella toimiva kokonaisuus.

Pitää toisenkin kerran kokeilla itse maustettua parmesan-tuorejuustokastiketta. Siinä oli paljon enemmän makua kuin perinteisessä kermakastikkeessa.

Raasta parmesanjuusto ja sitruunankuori.
Mausta ja paahda ruusukaalit.
Sekoita lopuksi pastan joukkoon.

Ruusukaalipasta

Ainekset (2 annosta)

Ruusukaalit
300 g
ruusukaalia
2 rkl
oliiviöljyä
1/2 tl
suolaa
1/4 tl
mustapippuria
Tuorejuustokastike
180 g
tuorejuustoa (maustamaton)
1 kpl
valkosipulinkynsi
1 kpl
sitruunankuori raastettuna (luomu)
1/2 dl
oliiviöljyä
50 g
parmesanjuustoa
1/2 tl
suolaa
mustapippuria
Lisäksi
400 g
pastaa
35 min
{
AKTIIVINEN 15 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

  1. Huuhdo ruusukaalit, siisti kannat ja leikkaa kaalit puoliksi. Laita kaalit kulhoon, lisää öljy ja mausteet. Sekoita hyvin ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille.
  2. Paahda ruusukaaleja 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Keitä pasta pakkausohjeen mukaisesti.
  3. Pane tuorejuusto kulhoon. Raasta joukkoon valkosipulinkynsi, sitruunankuori ja parmesani. Lisää öljy samanaikaisesti haarukalla vatkaten. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Valuta pasta. Lisää tuorejuustokastike ja osa ruusukaaleista kuuman pastan joukkoon. Lisää loput ruusukaalit vasta lautasella pastan päälle. Höylää pinnalle vielä parmesania.
koti ruoka-ja-juoma suosittelen ystavat-ja-perhe

Karamellipossun vieno makeus viipyili mukavasti

Karamellisoitu possu on tullut aikaisemmin vastaan hienojen (ja kalliiden) ravintoloiden ruokalistalla. Possun karamellisointi onnistuu kuitenkin myös kotikeittiössä, eikä se ollut edes vaikeaa. Keskeisiä komponentteja karamellipossussa olivat kuutioidut kasslerpihvit, jotka kuorrutin pannulla paahdetulla fariinisokerilla. Ruokaan tuli myös reilusi valkosipulia ja chiliä. Tarjoilin possun  kanssa riisiä ja raikasta salaattia. Löysin reseptin Yhteishyvä-sovelluksesta, mutta muokkasin sitä hieman.

Kasslerpihvejä ei onneksi tarvinnut hankkia tuoreena vaan niitä löytyi valmiiksi pakattuna kaupan lihaosastolta. Vaikka pihvien kuutioimiseen meni oma aikansa, ovat ne parempia ja mehukkaampia kuin valmiit lihasuikaleet. Hyvän ruoan eteen kannattaa nähdä vaivaa:-)

Karamellisoinnissa ei ole kyse karkkien sulattamisesta ruoan joukkoon, vaan sokerin paahtamista ruoan pinnalle ruskeaksi siirappimaiseksi massaksi. Possun karamellisoinnissa maltti oli valttia, sillä paistonesteen haihtumisessa ja sokerin paahtumisessa kesti yllättävän pitkään. Hyvää paistopintaa ja fariinisokerin karamellisoitumista lihan pinnalle kannatti kuitenkin rauhassa odottaa. Lopputulos todellakin palkitsi!

Karamellisoitu possusta oli todella mureaa. Jälkimaku oli makea, muttei kuitenkaan imelä. Vieno makeus jäi mukavasti viipyilemään suuhun yhdessä valkosipulin kanssa. Makea chilikastike ja tuore chili toimivat täydellisenä vastineena makeahkolle possulle ja toivat hyvin jytkyä ruokaan. Kevätsipuli oli hyvä raikas lisä kokonaisuuteen. Ruoan piti alunperin riittää kahdelle päivälle, mutta oli niin hyvää, että herkuttelimme vaimon kanssa koko possun kerralla. Hieman alle kilo kassleria meni kahdestaan niin, ettei edes huomannut.

Leikkaa kasslerpihvit pieniksi kuutioiksi. Poista tarvittaessa luut.
Karamellisoi wok-pannulla.
Tarjoile riisin kanssa.

Karamellipossu

Ainekset (4 annosta)

800 g
kasslerpihvejä (maustamaton)
2 kpl
sipulia
5 kpl
valkosipulinkynttä
2 kpl
punaista chiliä
2 rkl
fariinisokeria
3 rkl
soijaa
2 rkl
makeaa chilikastiketta
1/2 tl
mustapippuria
Pinnalle
kevätsipulia
Lisäksi
riisiä
50 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

  1. Keitä riisi pakkausohjeen mukaisesti.
  2. Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Poista luut. Silppua sipulit, valkosipulinkynnet ja chilit.
  3. Pane kevätsipuleita lukuunottamatta kaikki ainekset wok-pannulle. Kuumenna ensin hyvällä lämmöllä sekoitellen. Kun ruoka on kuumaa, alenna lämpöä.
  4. Paista niin kauan, että paistinneste haihtuu, ja liha saa kauniin paistopinnan, johon pannulle sulanut sokeri on tarttunut kiinni.
  5.  Koristele kevätsipulilla. Tarjoile riisin kanssa.
koti ruoka-ja-juoma suosittelen ystavat-ja-perhe