Kiinalaista kotona – Kanaa hapanimeläkastikkeessa
Nykyisin vierailemme kiinalaisessa ravintolassa harvemmin, koska sellaista ei löydy läheltä. Ruokalähettipalvelun kautta pystyy toki tilaamaan, kun maksaa vielä päälle kuljetuspalkkiot. Kun tekee mieli kiinalaista, ei kuitenkaan välttämättä tarvitse tilata ravintolasta. Kiinalaistyylisiä ruokia voi nimittäin valmistaa omassa kotikeittiössä! Kokeilin viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa kanaa hapanimeläkastikkeessa. Kyseinen ruoka löytyy usein myös kiinalaisten ravintoloiden listalta.
Reseptin kanaan löysin Yhteishyvät-sovelluksesta. Hapanimeläkastike sisälsi ananastäysmehua, ketsuppia, fariinisokeria ja soijakastiketta. Suurusteena toimi maissitärkkelys. Lisäksi wokkiin tuli mm. kokonaisia kanafileitä, jotka suikaloitiin pienemmäksi, sekä inkivääriä ja oranssia paprikaa. Mietoa oranssia paprikaa ei kannata korvata punaisella paprikalla, joka on hieman voimakkaampaa. En myöskään suosittele laittamaan kokonaisten kanafileiden sijasta laadultaan selkeästi heikompia broilerin valmissuikaleita.
Kanafileiden paistaminen vaati hieman kärsivällisyyttä, sillä paistinnesteen haihtuminen kesti yllättävän pitkään. Kävi jo mielessä, että kanasta tulee kuivaa. Kauniin ruskeaa paistopintaa kannatti kuitenkin odottaa, sillä suikaleista tuli todella meheviä ja pehmeitä. Lisukkeena hapanimeläkanalle tarjoilin riisiä. Nuudelitkin ovat varmasti hyvä vaihtoehto.
Suussa sulavalle kanalle tuore inkivääri ja seesamiöljy antoivat hyvää vivahdetta. Hapanimeläkastike puolestaan maistui nimensä mukaisesti happamalta ja makealta samanaikaisesti. Vaikka kastike onnistui todella hyvin, se ei merkittävästi eronnut kaupasta saatavista valmishapanimeläkastikkeista (esim. Uncle Ben’s). Jos haluaa tehdä hapanimeläkanaa helposti ja nopeasti, kastike kannattaa ostaa valmiina kaupan hyllystä. Jos kuitenkin haluaa fiilistellä tuoreilla raaka-aineilla, tämä resepti sopii siihen mainiosti!



Kanaa hapanimeläkastikkeessa
Ainekset (2 annosta)
- 400 g
- kananfilee leikkeitä
- 1 kpl
- paprika (oranssi)
- 1 kpl
- sipuli
- 1 kpl
- valkosipulinkynsi
- 2 tl
- rypsiöljyä
- 1 tl
- seesamiöljyä
- 2 rkl
- raastettua inkivääriä (tuoretta)
- Hapanimeläkastike
- 1 dl
- ananastäysmehua
- 2 rkl
- ketsuppia
- 2 rkl
- fariinisokeria
- 1 rkl
- soijakastiketta
- 1 rkl
- maissitärkkelystä
- Lisäksi
- 3 dl
- riisiä
Tee näin:
- Keitä riisi pakkausohjeen mukaisesti.
- Paloittele kanafileet pienemmiksi. Kuori ja raasta tuore inkivääri. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi.
- Kuumenna rypsi- ja seesamöljy wok-pannussa. Kuullota sipulit sekä raastettu inkivääri ja lisää broileripalat. Odota, että paistinneste haihtuu, ja filesuikaleet saavat hieman väriä.
- Paloittele paprika kuutioiksi. Poista samalla kanta ja siemenkotelo. Sekoita erillisessä kulhossa hapanimeläkastikkeen ainekset.
- Kaada hapanimeläkastike wok-pannulle ja lisää joukkoon paprika. Keitä muutama minuutti. Tarjoile keitetyn riisin kanssa.