Kiinalaista kotona – Kanaa hapanimeläkastikkeessa

Nykyisin vierailemme kiinalaisessa ravintolassa harvemmin, koska sellaista ei löydy läheltä. Ruokalähettipalvelun kautta pystyy toki tilaamaan, kun maksaa vielä päälle kuljetuspalkkiot. Kun tekee mieli kiinalaista, ei kuitenkaan välttämättä tarvitse tilata ravintolasta. Kiinalaistyylisiä ruokia voi  nimittäin valmistaa omassa kotikeittiössä! Kokeilin viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa kanaa hapanimeläkastikkeessa. Kyseinen ruoka löytyy usein myös kiinalaisten ravintoloiden listalta.

Reseptin kanaan löysin Yhteishyvät-sovelluksesta. Hapanimeläkastike sisälsi ananastäysmehua, ketsuppia, fariinisokeria ja soijakastiketta. Suurusteena toimi maissitärkkelys. Lisäksi wokkiin tuli mm. kokonaisia kanafileitä, jotka suikaloitiin pienemmäksi, sekä inkivääriä ja oranssia paprikaa. Mietoa oranssia paprikaa ei kannata korvata punaisella paprikalla, joka on hieman voimakkaampaa. En myöskään suosittele laittamaan kokonaisten kanafileiden sijasta laadultaan selkeästi heikompia broilerin valmissuikaleita.

Kanafileiden paistaminen vaati hieman kärsivällisyyttä, sillä paistinnesteen haihtuminen kesti yllättävän pitkään. Kävi jo mielessä, että kanasta tulee kuivaa. Kauniin ruskeaa paistopintaa kannatti kuitenkin odottaa, sillä suikaleista tuli todella meheviä ja pehmeitä. Lisukkeena hapanimeläkanalle tarjoilin riisiä. Nuudelitkin ovat varmasti hyvä vaihtoehto.

Suussa sulavalle kanalle tuore inkivääri ja seesamiöljy antoivat  hyvää vivahdetta. Hapanimeläkastike puolestaan maistui nimensä mukaisesti happamalta ja makealta samanaikaisesti. Vaikka kastike onnistui todella hyvin, se ei merkittävästi eronnut kaupasta saatavista valmishapanimeläkastikkeista (esim. Uncle Ben’s).  Jos  haluaa tehdä hapanimeläkanaa helposti ja nopeasti, kastike kannattaa ostaa valmiina kaupan hyllystä. Jos kuitenkin haluaa fiilistellä tuoreilla raaka-aineilla, tämä resepti sopii siihen mainiosti!

Leikkaa kanafileet pieniksi paloiksi.
Paista rypsi- ja seesamiöljyssä.
Lisää hapanimeläkastike.

Kanaa hapanimeläkastikkeessa

Ainekset (2 annosta)

400 g
kananfilee leikkeitä
1 kpl
paprika (oranssi)
1 kpl
sipuli
1 kpl
valkosipulinkynsi
2 tl
rypsiöljyä
1 tl
seesamiöljyä
2 rkl
raastettua inkivääriä (tuoretta)
Hapanimeläkastike
1 dl
ananastäysmehua
2 rkl
ketsuppia
2 rkl
fariinisokeria
1 rkl
soijakastiketta
1 rkl
maissitärkkelystä
Lisäksi
3 dl
riisiä
45 min
{
AKTIIVINEN 25 min
PASSIIVINEN 20 min

Tee näin:

  1. Keitä riisi pakkausohjeen mukaisesti.
  2. Paloittele kanafileet pienemmiksi. Kuori ja raasta tuore inkivääri. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi.
  3. Kuumenna rypsi- ja seesamöljy wok-pannussa. Kuullota sipulit sekä raastettu inkivääri ja lisää broileripalat. Odota, että paistinneste haihtuu, ja filesuikaleet saavat hieman väriä.
  4. Paloittele paprika kuutioiksi. Poista samalla kanta ja siemenkotelo. Sekoita erillisessä kulhossa hapanimeläkastikkeen ainekset.
  5. Kaada hapanimeläkastike wok-pannulle ja lisää joukkoon paprika. Keitä muutama minuutti. Tarjoile keitetyn riisin kanssa.
koti ruoka-ja-juoma ystavat-ja-perhe suosittelen

Jäävuorisalaatti raikasti ja kevensi nachopeltiä.

Ensimmäisen kerran söin nachopeltiä muutama vuosi sitten Tukholmassa pienessä ravintolassa. Ateria oli niin hyvä, että sitä piti kokeilla myös itse. Löysin K-ruokasovelluksesta tämän reseptin ja se on todettu jo monta kertaa todella toimivaksi. Tuunasin reseptiä kuitenkin hieman jäävuorisalaatilla, jolla pellistä saa hieman raikkaamman ja kevyemmän. Lautasella on aina hyvä olla jotain vihreää ja terveellistä:-). Tämä on hyvä ruoka isomman seurueen illanistujaisiin tai muuten vaan viikonlopun piristeeksi.

Ruoan valmistaminen on todella helppoa. Jauheliha ja muut täytteet paistetaan ensin ja ladotaan tämän jälkeen nacholastujen kanssa pellille. Peltiä ei kannata pitää kauaa uunissa, koska nachot palavat helposti. Lisäksi pelti on hyvä asettaa uunin ylätasolle.

Nachoista tuli rouskuvan rapeita. Jauhelihan mausteista erityisesti juustokumina erottui. Pavut, avokado sekä juustokastike hieman tasapainottivat jalopenojen ja salsakastikkeen tulisuutta. Tuore korianteri ja raikas salaatti kevensivät ja kruunasivat kokonaisuuden. Kannattaa kokeilla!

Paista jauheliha ja muut täytteet.
Lado nachojen kanssa pellille
Herkuttele!

Nachopelti jäävuorisalaatilla

Ainekset (4 annosta)

400 g
jauhelihaa
1 kpl
sipuli
2 kpl
valkosipulinkynttä
1 kpl
chili (punainen)
2 kpl
tomaattia
1 tl
suolaa
1/4 tl
mustapippuria
1 tl
juustokuminaa
1/2 tl
paprikajauhetta
1 tlk (380 g/230 g)
mustapapuja
1 ps (200 g)
maissilastuja
1 prk (300 g)
juustodippiä
1 kpl
avokado
jalopenoja valutettuna
salsadippiä
tuoretta korianteria
jäävuorisalaattia
30 min
{
AKTIIVINEN 25 min
PASSIIVINEN 5 min

Tee näin:

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Poista chilistä siemenet ja hienonna. Ruskista jauheliha pannussa ja lisää silputut sipulit ja chilit. Anna kuullottua hetki. Mausta suolalla, mustapippurilla, juustokuminalla ja paprikajauheella.
  2. Kuutioi tomaatit. Lisää pannulle osa tomaateista (jätä noin puolet koristeluun). Valuta ja huuhdo mustapavut ja lisää ne pannulle.
  3. Levitä maissilastut leivinpaperin päälle pellille. Levitä jauhelihaseos ja juustodippi maissilastujen päälle. Kuumenna uunin ylätasossa 225 asteessa noin 5 minuuttia.
  4. Halkaise avokado, poista kivi ja kuori ja kuutioi hedelmäliha. Levitä pinnalle kuutioidut tomaatit ja avokadot, jalapenot ja nokareina salsakastiketta.
  5. Lisää lopuksi pinnalle jäävuorisalaattia sekä runsaasti tuoretta korianteria.
perhe suosittelen ruoka-ja-juoma ystavat-ja-perhe