Vegebolognesevuoka – Perushyvä arkiruoka

Bongasin Helsingin Sanomista bolognesevuokaohjeen, joka vaikutti hyvälle. Reseptissä kiehtoi pastabolognesen valmistaminen uunissa, jota en ollut tehnyt aikaisemmin. Uusi tuttavuus oli myös kasvisjauhis, jolla bolognesesta korvattiin perinteinen jauheliha. Laatikko oli tosin aika työläs valmistaa, koska porkkanat ja retiisi piti raastaa suikaleiksi. Reseptissä kehotettiin käyttämään monitoimikonetta, mutta en omista sellaista. Reseptissä suositeltiin niin ikään paistokasaria, mutta kannellinen wok-pannu toimi myös hyvin.

Pouttun Muu-kasvisjauhis oli mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Paketissa tuore jauhis muistutti todella paljon jauhelihaa. Kypsennettäessä jauhis myös ruskistui kauniisti. Pannulla paistettaessa jäi kuitenkin puuttumaan rasvan tirinä, mikä oli ensimmäinen ero jauhiksen ja perinteisen jauhelihan välillä. Odotukset jauhiksesta olivat korkealla.

Ensimmäisellä kerralla koko ruoka lässähti aika pahasti, sillä bolognese oli todella mautonta. Laitoin ruokaan vahingossa aivan liian vähän oreganoa, basilikaa, rosmariinia ja mustapippuria  eivätkä ne tulleet spagetista kunnolla esille. Sokerin puolestaan unohdin kokonaan ja sen takia piti laittaa erikseen ketsuppia. Kasvisjauhiksessa suutuntuma oli hyvä, mutta se ei maistunut oikeastaan miltään. Bolognesesta erottui ainoastaan retiisin kirpeä maku.

Koska vika oli enemmän kokissa kuin reseptissä, annoin bolognesevuoalle vielä uuden mahdollisuuden. Tällä kertaa en jaksanut raastaa vihanneksia vaan paloittelin ne vain pieniksi kuutioiksi. Raastaminen ei ollut vaivan arvoista. Reseptissä mainitun suolan ja pippurin lisäsin suoraan kasvisjauhiksen joukkoon, jotta siinä olisi enemmän makua. Lisäksi ripottelin pinnalle sinihomejuustosta, jota bolognesevuoka mielestäni kaipasi.

Vuoasta tuli oikein mehevä kokonaisuus. Maku oli tomaattinen, hieman yrttinen. Sinihomejuusto toi hyvän vivahteen vuokaan, joka muuten olisi voinut jäädä vähän tasapaksuksi. Pilkottuinakin selleri ja porkkana tulivat hyvin esille. Myös kasvisjauhiksessa oli enemmän makua. Tällä kerralla ei tarvinnut laittaa erikseen ketsuppia.

Vuoka oli hyvää, vaikka edelleen lisämakua se jäi kaipaamaan. Vaimon mielestä sinihomejuustolla oli parempaa. Perushyvä arkiruoka, jota riitti hyvin myös seuraavalle päivälle.

Vegebolognesevuoka

Ainekset (5 annosta)

2 rkl
ruokaöljyä
1 kpl
sipuli
2 kpl
valkosipulinkynttä
3 kpl
porkkanoita
3 vartta
varsiselleriä
1 pkt
kasvisjauhista
500 g
täysjyväpastaa
2 tl
kuivattua oreganoa
2 tl
kuivattua basilikaa
1 tl
suolaa
1/2 tl
rosmariinia
3/4 tl
mustapippuria
1/2 tl
sokeria
2 rkl
tomaattipyrettä
2 tlk (à 400 g)
tomaattimurskaa
8 dl
vettä
140 g
parmesaanijuustoa
n, 40 g
sinihomejuustoa
27 min
{
AKTIIVINEN 30 min
PASSIIVINEN -3 min

Tee näin:

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonnan kuoritut porkkanat sekä sellerit pieniksi kuutioiksi
  2.  Ruskista kasvisjauhis ruokaöljyssä wokpannussa tai isossa paistokasarissa (vetoisuus noin 3 l). Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon sipulit ja anna niiden kuullottua.
  3. Lisää porkkana- ja sellerikuutiot, pasta ja loput mausteet. Sekoita hyvin. Kaada päälle tomaattimurskat, huuhdo tölkit vedellä ja kaada joukkoon.
  4. Kuumenna kiehuvaksi ja anna seoksen hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  5. Voitele iso lasagnevuoka (vetoisuus vähintään 4 l) öljyllä. Kaada pastaseos vuokaan. Ripottele päälle parmesaanijuusto ja kauho pastaa hieman, jotta juusto sekoittuu kevyesti sen joukkoon. Murusta päälle vielä sinihomejuustoa.
  6. Kuorruta pastaa 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
Perhe Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Suosittelen