Sisarusrakkaus on yhtäaikaa parasta ja pahinta

DSC_0091 (Large).JPG

Nyt tapellaan, jooko. Siis mikä ihmeen leikki sekin on olevinaan, innoissaan nauraen oikein kysytään toiselta tapellaanko. No tapellaan vaan, kuuluu vastaus ja sen jälkeen alkaa painiminen, huiskaminen ja potkiminen. Ja se on sitten hauskaa kun saa nahista menemään.

Vaikka heillä on se 1vuosi ja 4kk ikäeroa niin he ovat melko samankokoisia ja siten melko hyviä vastuksia toisilleen. Eikä se leikillään tappelu ole kovin rajua, vaikka voi kyllä yltyä siihenkin jos ei puututa siihen ajoissa. Kun meidän neiti oli vielä vauva, niin sanoinkin usein, että tuosta tytöstä tulee vielä vapaapainija. Neuvolan ainut vauva, jolla oli mahtavat vatsalihakset vauvamahan tilalla. Kun kädet ja jalat ei oikein toimineet niin kaikki lähti vatsasta ja sillä treenillä jokainen saisi hyvät vatsalihakset. Nykyäänkin vaikka kädet ja jalat on saatu toimimaan paremmin ja kroppaa yleensäkin toimimaan yhteen, niin kyllä sitä kateellisena katsoo kun tyttö vieressä matkii vatsalihasliikkeitä ja nauraen suorittaa ne keposasti. Ei vaan ole itsellä tarpeeksi itsekuria treenaamaan samanlaisia.

Tytön ollessa 4kk ikäinen aloimme käydä fysioterapiassa ja harjoitteiden avulla olemme saaneet kropan toimimaan yhtenä kokonaisuutena eikä kolmena eri yksikkönä kuten jossain vaiheessa. Alkuun ei toiminut kuin keskikroppa ja sitten tuli kolme eri tahtiin toimivaa osaa, yläkroppa, keskikroppa ja alakroppa. Kyllä oli fysioterapeutti monta kertaa ihmeissään tuon tytön kanssa. Kovalla harjoittelulla on saatu paljon aikaan, mutta kyllä meillä on vielä kehitettävääkin hienomotoriikassa paljon. Toimintaterapeutti auttaa meitä siinä ja ihana on seurata kehitystä ja iloa joka siitä tytölle syntyy.

Sen lisäksi, tyttö ei pitänyt hennosta kosketuksesta vaan napakasta otteesta ja rajummasta kosketuksesta. Ja nauttikin suuresti isoveljen kutitusyrityksistä, jotka tuollaisella pienellä on melko rajuja ja jos isoveli tuli ja löi lelulla tai tappeli niin neiti sen kun nauraa hekotti. Ihan selvää vapaapainija ainesta siis, vastustaja kun lyö niin toinen vaan nauraa ja läväyttää takaisin. Kun me vanhemmat kosketimme hellästi sivellen, niin tyttö oli pakokauhun vallassa. Neurologi sitä selittikin sitten myöhemmin, että osalla lapsista se hento kosketus on ahdistavaa kun ei tiedä mitä tapahtuu ja siihen on opittava pikkuhiljaa totuttautumalla, mutta rajumpi ote kuten sisaruksen kosketus monesti on miellyttävämpi tällaiselle lapselle kun se on luotettavampi tunne. Useamman vuoden se veikin saada neiti pitämään sivelystä, mutta toistojen kautta hän on siihen oppinut. Mutta kyllä ne veljen rajummat lyönnit ja painimiset edelleen on hauskempia.

Lapsemme ovat olleet niin tiiviisti yhdessä, että heistä on muodostunut toisilleen todella suuri tuki ja turva, mutta toisaalta myös kaipuu oppia olemaan erossa toisesta. Nyt he ovatkin olleet kaksi viikkoa eri hoitopaikoissa ja alku oli varsinkin pojan mielestä ihanaa kun saa olla ilman siskoa ja pystyy saamaan uusia kavereita. Ei tarvitse toimia muille siskon tulkkina ja avustajana, voi olla ihan vaan omana itsenään oppimassa uusia asioita. Päivähoidosta hakiessani lapsia, he ovatkin alkuun melko hiljaisia ja kyhnöttävät vierekkäin leikkien omassa huoneessaan. Ikävää puretaan ensin rauhoittumalla ja sitten kun se vaihe on ohi alkaa riitely melkein kaikesta. Milloin kukin on istunut liian lähellä, katsonut väärään suuntaan tai pitänyt outoa ääntä. Minut yllätti kuitenkin se, että poika alkoi ikävöimään siskoaan ensin ja aamuisin päivähoitoon viedessä, hän kaihoisasti katsoo siskoaan ja sanoo heipat moneen kertaan ennen kuin lähtee autosta. Tyttö näyttää ikävänsä ennemmin illalla kiukkuilulla ja kiehnäämisellä.

Itselläni ei ole sisaruksia ja näiden kahden toiminta on opettanut minulle paljon sisarrakkaudesta. Miten voikaan yhtäaikaa rakastaa ja vihata toista niin paljon ja teini-ikä on vasta tulevaisuudessa, miten paljon rajumpia ne tappelut silloin voikaan olla. Eikä kumpikaan varmasti enää kysy tapellaanko, sit vaan tapellaan, halusi toinen tai ei.

Perhe Lasten tyyli Vanhemmuus

Saanko minä tuoda pojan kotiin

yullina-d-774936-unsplash.jpg

Nytkö se jo alkaa, neiti ei ole vielä täyttänyt viittä ja pitäisi uusi poikaystävä tuoda kotiin.

Päiväkodissa on eräs pieni poika ihastunut tyttäreemme ja seuraa kaikkialle tytön perässä ja tekee kaikki samat asiat perästä. Niinpä meidän neiti tämän liehittelyn jälkeen tykästyi niin paljon tähän poikaan, että päätti isältään kysyä, saako ottaa tämän pojan ja tuoda asumaan meille. Isä ei lämmennyt ajatukselle ihan niin paljon. Tyttäremme ei suinkaan tarkoittanut, että poika tulisi meille vaan hetkeksi leikkimään vaan hän halusi omistaa tämän kuin hauskan lelun. Oli sitten hiukan keskusteltava asiasta ja siitä kuinka jokaisella on oma koti eikä ketään voi vaan ottaa matkaansa ja pitää omanaan.

Meidän neiti kun ei ole ollut ennen tätä kesää kiinnostunut nukeista, vauvoista tai oikein mistään tyttöjen leikeistä. Keväällä hänet hurmasi kuitenkin vuoden ikäinen pikku poika ja siitä lähtien vauvat ja pienet lapset sekä nuket ovat kiinnostaneet ihan erilailla. Kesäloma menikin matkiessa vauvoja. Ähistessä ja vauvaillessa meinasi mennä vanhemmilta hermot.  Juuri kun alat ymmärtää lasta ja puhuminen edistyy niin alkaa tällainen en osaa mitään ja ähisen puhumisen sijasta vaihe.

Hienoahan tässä on se, että uusiin ryhmäläisiin tutustuminen on lähtenyt käyntiin näin hyvin. Alun en tykkää kenestäkään uudesta, jälkeen ollaan tilanteessa, että näiden uusien joukosta on löytynyt jo kaksi, joista on tullut tosi läheisiä. Ilo huomata, että meidän pieni ja pippurinen päästää näinkin pian lähelleen uusia ihmisiä ja kehittyy sosiaalisissa taidoissa. Kyllä siitä neidistä vielä ihan yhteiskuntakelpoinen kasvaa 🙂 😉 Omanlainen vahva persoonansa, joka pärjää kokoajan paremmin ja paremmin muidenkin ihmisten kanssa. On hyvä asia, että löytyy luonnetta ja vahvuutta puolustaa omia mielipiteitään, mutta jokainen tarvitsee myös ympärilleen jonkinlaisen turvaverkon ja silloin on myös opittava ajattelemaan muidenkin tunteita. Pienihän tuo neiti vielä on ja se mitä hänestä vielä kasvaakaan on kaikille mysteeri, mutta kun seuraa läheltä kahta aivan erilaista persoonaa, niin toki se kosketuskammoinen ja seurassa syrjäänvetäytyvä persoona huolestuttaa.

Poikamme on aina rakastanut sivelyä, pusuttelua, halailua ja yleisesti ottaen läheisyyttä. Jakanut lelunsa ja tykännyt muista lapsista ja mielellään vaikka ujo onkin tutustunut uusiin lapsiin. Tyttö taas on syntymästä lähtien ahdistunut kaikkien muiden paitsi veljensä kosketuksesta ja oli kolme vuotias kun alkoi sietämään meiltä muilta perheenjäseniltä pusuja ja haleja. Nykyään kyllä meiltä jo kaipaa kovastikin haleja ja pusuja, mutta ulkopuoliset ja harvoin nähtävät sukulaiset eivät saisi koskea. Näkee kuinka hän ahdistuu ajatuksesta, että joku lähestyy ja siksi usein esimerkiksi juhlissa vetäytyy johonkin nurkkaan seuraamaan muiden touhuja kaikessa rauhassa. Siitä syystä olenkin erityisen iloinen tästä sosiaalisten taitojen kehityksestä, vaikka ei nyt vielä tarvitse niitä poikia alkaa kotiin tuomaan, kyllä sen sitten ehtii myöhemminkin 🙂

 

Perhe Lasten tyyli Vanhemmuus Höpsöä