Miniloma Tallinnassa

TallinnaJännä, miten lyhytkin piipahdus kotikaupungin ulkopuolella piristää arjen keskellä. Olimme poikaystäväni Joonaksen kanssa viikko sitten viikonlopun mittaisella minilomalla Tallinnassa, ja yhden yön mittainen reissu tuntui kuin olisi ollut pidemmälläkin talvilomalla. Räntäinen sää ei ollut paras mahdollinen, mutta nautimme silti täysillä laivan aamiaisesta (paitsi kahvista, joka oli kamalaa), kiertelystä Telliskiven designkaupoissa, vironkielisestä musikaalista sekä shoppailusta Kaubamajan luonnonkosmetiikkaosastolla (tai no, Joonas ei hirveästi nauttinut tästä osuudesta, mutta kulki urheasti mukana haistelemassa purnukoita).

Tallinna

Lauantaiaamuna lähdimme tuskaisen aikaisella aamuseitsemän junalla Turusta Helsinkiin, jossa hyppäsimme laivaan. Saimme reissun joululahjaksi Joonaksen äidiltä, ja siihen sisältyi laivamatkojen lisäksi yö hotellissa keskustassa sekä liput vironkieliseen Oopperan kummitus -näytökseen.

Tallinna

Saavuimme Talinnaan puolenpäivän maissa. Sää oli tosiaan melkoisen harmaa, mutta lomafiilis lämmitti mieltä märistä sukista huolimatta. Räntäsadetta pakenimme entisessä teollisuusrakennuksessa sijaitsevaan Telliskiven Loomelinnakiin, jota luonnehditaan Tallinnan luovaksi keskukseksi. Rakennuksesta löytyy paljon kivoja vaate- ja sisustuskauppoja, joista meidän matkaan lähti hauskat, mustan suorakuution malliset suola- ja pippurisirottimet. Ostin myös itselleni simppelin hopeisen kaulaketjun, jonka keskellä oli rengas.

Tallinna

Tallinna

Olisimme kovasti halunneet syömään hehkutettuun F-Hooneen, mutta paikka oli ei-niin-kovin-yllättäen täyteen buukattu. Onneksi alueelta löytyi myös muita kivoja ravintoloita, joista valitsimme gluteenittomaan ruokaan keskittyvän Kivi Paber Käärid -ravintolan (suomeksi Kivi, paperi, sakset). Itse tilasin portobellosienellä varustetun kasvishampparin, joka oli tosi hyvää. Mukana tuli myös maukkaat bataattiranskikset, nam 🙂 Leipää korvaamassa hampparissa oli muistaakseni kukkakaalista valmistettu pohja, ja päällä marinoitua punasipulia ja rucolaa. Hamppari oli rakenteeltaan jotenkin lihaisa, vaikka pelkkää kasvista sisälsikin, joten suosittelisin sitä myös lihansyöjille! Myös ravintolan miljöö oli kiva ja trendikäs.

P7030071.jpg

P7030076.jpg

P7030079.jpgLöysimme myös persoonallisen tehdashallin sisälle sijoitetun kaupan, jossa sai ihailla hienoa miljöötä ja shoppailla ainakin Acnen vaatteita.

Tallinna

Tallinna

Ruuan jälkeen suuntasimme hotellille, jossa vaihdoimme vaatteita illan esitystä varten. Musikaali oli hyvä, mutta jonkin verran huomiota meni lavan yläpuolella olleen tekstityksen seuraamiseen. Esitys oli tekstitetty sekä suomeksi että englanniksi, ja välillä tuli sellainen olo, etten osannut päättää, kumpaa tekstiä olisin seurannut. Teatterinäytös oli kuitenkin mukava lisä miniloman ohjelmaan, varsinkin näin talvella kun ulkonakaan ei oikein tehnyt mieli viettää ylimääräistä aikaa.

Tallinna City-hotel

Hotellimme sijaitsi aivan Tallinnan keskustassa, ja seuraavan päivän vietimmekin kauppoja kierrellen. Ehdimme myös piipahtaa vanhassa kaupungissa kahvilla ja välipalaleivillä. Otin kuvan Joonaksen leipälautasesta, sillä se oli paljon kuvauksellisempi kuin omani 🙂

P7040108.jpg

P7040123.jpgViikonlopun aikana huomasin, miten paljon ehtii tekemään ihan parissakin päivässä. Matka tuntui tosiaankin pidemmältä kuin vain kahdelta päivältä – varsinkin kun ehdin vielä innoissani odottaa ja suunnitella matkaa sitä edeltävällä viikolla! Reissua ennen juttelimme työkaverini kanssa, että matkassa on oikeastaan kolme vaihetta, jotka tekevät siitä kivan: suunnittelu ja etukäteisfiilistely, itse matka, ja sitten vielä jälkifiilistely ja valokuvien katselu. Eli oikeasti parin päivän mittaisesta matkasta riitti iloa reiluksi viikoksi 🙂 

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Matkat

Vieraus arjessa

Tein kesällä reppureissun itäiseen Eurooppaan. Vakaa aikomukseni oli laatia matkasta blogipostaus jos toinenkin heti kotiin tultuani, mutta en millään löytänyt mieleistäni näkökulmaa kirjoittamiseen. Puntaroin pitkään, kuinka tiivistää 33 päivää, viisi maata, kymmenen kaupunkia, lukemattomat uudet paikat ja kokemukset eheäksi tarinaksi, yhdeksi kokonaisuudeksi – ja kuinka tehdä se ilman, että mielikuvat ja muistot muuttuvat latteaksi selostukseksi. Tulin siihen tulokseen, että tekemääni matkaa eivät havainnollista postikorttimaiset maisemakuvat, luettelot parhaista nähtävyyksistä eivätkä edes yksityiskohtaiset kuvailut päivien kulusta. Päätin, että matkani ei tarvitsekaan olla koherentti kertomus toisiaan seuraavine tapahtumineen, vaan se saa säilyttää häilyvän, selittämättömän ja hieman unenomaisen olemuksensa.

edit_piran_church.jpg

 

img_0534_0.jpg

Palattuani matkalta ystäväni kysyi minulta hieman kieli poskessa, olinko nyt kasvanut ihmisenä. Naureskelin ajatuksen kliseisyydelle, mutta siitä huolimatta se on jäänyt kypsymään alitajuntaani. Miksi tämä nousi mieleeni helmikuisena tiistai-iltana, mukavasti omassa kodissa ihan kivan ja normaalin päivän päätteeksi? Ehkä juuri siksi. Uskon, että nimenomaan ajan kulumisella on ratkaiseva roolinsa siinä, kuinka matkustelu ja kokemukset vaikuttavat elämääni nyt, tavallisessa arjessa. Nyt kun vaihto-opiskelustani on aikaa vuosi, Eurooppaan tekemästäni matkasta puoli vuotta ja olen viimeksi joulukuussa käynyt viettämässä aikaa Saksassa, olen ehkä vihdoin, vähitellen oivaltamassa konkreettisesti sitä, miten matkustaminen vaikuttaa elämään, syventää ajattelua ja opettaa jotain itsestään. 

Maailmankuvan ja ajattelun laajentuminen ei mielestäni kumpua (ainoastaan) siitä, että käy paikan päällä kokemassa ja näkemässä asioita. Eikä ehkä edes siitä, että pääsee kurkistamaan vieraaseen, enemmän tai vähemmän omansa kaltaiseen kulttuuriin ja tapoihin, valistamaan itseään maailman monimuotoisuudesta. Olen yhä vakuuttuneempi siitä, että tietynlainen vaikutus, joka matkustamisella on ajattelutapojen muovautumiseen kullakin yksilöllisesti, on prosessi, asteittaista oppimisen ja ymmärryksen kumuloitumista syvällisemmäksi, maailmankuvaa muokkaavaksi. 

edit_dubrovnik-2_0.jpg

 

edit_malou_hvar_0.jpg

Tämä prosessi on aktiivinen paitsi matkan aikana myös sen jälkeen – matkojen välissä. Arjessa, joka näyttäytyy tuttuna vastapainoksi vieraille paikoille. Itse asiassa se, mitä matkustaminen on tarjonnut ymmärrykselleni maailmasta ja itsestäni ei välttämättä välähdä oivalluksena tajuntaani matkustaessani, vaan hioutuu juuri vuorovaikutuksessa matkustamismoodin ja arkielämän välillä. Mitä yritän sanoa, on että matkustaminen vieraaseen paikkaan ei sinällään ole itseisarvo, vaan sen merkitys syntyy sen kietoutuessa arkeen, rutiineihin ja tuttuuteen. 

Kokemukset, reaktiot ja fiilikset uusissa, vieraissa paikoissa ja kulttuureissa asettavat arkielämän tavat ja tottumukset uudella tavalla näkyviksi, paljastavat automatisoituneet rutiinit ja ehkä ravistelevat pinttyneitä ajatuksenkulkuja. Herkistävät uutuuden tarpeelle ja rohkaisevat haasteiden etsimiseen. 

m-1011169_0.jpg

 

edit_bled_0.jpg

Vastavuoroisesti tavallisuus puolestaan korostaa ymmärrystä uusista ja erikoisista kokemuksista. Niiden tuottamista tunteista, tuntemuksista ja mielialoista, helpottuneisuudesta tai vapaudesta, toisaalta myös pelosta tai turhautuneisuudesta. Ne opettavat, kasvattavat, mutta vain ennen muuta vertautuessaan ja rinnastuessaan ”normaaliin”. Niiden eroavaisuudet oman arkielämän tuntemuksista ja automaattisista tavoista reagoida ovat se perusta, joka mahdollistaa paremman ymmärryksen itsestään. 

edit_piran_stone.jpg

Kuvitin tekstini muutamalla reppureissultani ottamallani valokuvalla, joita huomaan palaavani katselemaan kerta toisensa jälkeen. 

1. Piran, Slovenia. 2. Praha, Tsekki. 3. Dubrovnik, Kroatia. 4. Hvar, Kroatia. 5. Ljubljana, Slovenia. 6. Bled, Slovenia. 7. Piran, Slovenia.

 

Hyvinvointi Mieli Matkat