Hetti Tallinnassa: KUMU

image.jpg

Kadriorgin puistokaupunginosasta, lyhyen raitiovaunumatkan päässä Tallinnan keskustasta, löytyy taidemuseo KUMU, joka on suosittelemisen arvoinen vierailukohde kaikille taiteen ystäville. KUMUssa on esillä virolaista taidetta 1700-2000-luvuilta ja se on Viron taidemuseon päärakennus, Viron kansallisgalleria sekä nykytaiteen keskus eli tässä on kolme kärpästä samassa paketissa. 

image.jpg

KUMUun astuessa sisään saa hyvin vahvat Kiasma-fibat; paljon betonielementtejä ja liuskoja. KUMUn onkin suunnitellut suomalainen Pekka Vapaavuori (ja Kiasman taasen yhdysvaltalainen Steven Holl, tarkistin Wikipediasta 😉 ). Rakennus on aika vaikuttava kokonaisuus. Museossa on useampi eri näyttelytila, jossa on esillä joko eri aikakauden, aihekokonaisuuden tai taiteilijan töitä. Alla kuvia itseäni kiinnostaneista töistä. 

image.jpg

’Head’ Kun teosta kiersi, niin pystyi saamaan ’näkyville’ eri profiileja. 

image.jpg

Alla olevissa kuvissa omasta mielestäni aivan järjettömän puhutteleva taideteos. Tilaan oli koottu seinille sekä jalustojen päälle lukemattomia rintakuvia ja siellä kuului koko ajan joku nauhoitus. Itse en saanut nauhoituksen puheesta mitään selvää, epäilen että oli puhuttu eestiksi (?), mutta jostain syystä sain erittäin vahvan mielikuvan Hitlerin puheista kansalle; siitä kuinka hän puhui mahtipontisesti ja kansa kuunteli ottaen kaiken vastaan. Nauhoite ei kylläkään siis ollut pätkä Hitlerin puheesta, mutta varmaan sen äänenpainot tai rytmiikka toi tämän vahvan mielikuvan natsivallasta. Tuolla tuli istuttua hetken aikaa ihan vain kuunnellen ja rintakuvia tutkiskellen.  

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Sieltä löytyi myös lokin rintakuva ;).

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Alla useampi kuva omasta mielestäni KUMUn tämän hetken hienoimmasta näyttelystä. Teokset ovat virolaisen Marko Mäetammin ja yhdysvaltalaisen Raymond Pettibonin tekemiä. 

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Kaiken kaikkiaan oikein hieno näyttelykokonaisuus, täältä löytyy varmasti kaikkien makuun jotain. Pääsylippu aikuiselle kustansi kuusi euroa eli erittäin kohtuuhintainen museo. Tänne uudestaan!

Muut kesän 2015 Tallinnapostaukset:

Kalev Spa -kylpylähotelli
Vegaaniravintola Vegan Restoran V
Kadriorgin puistoalue ja palatsi

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *