Kokonainen uunikana ja uunijuurekset, oi kyllä!
Kävin viime viikolla hakemassa luomuruokapiirin jaosta laidunbroileria (joka olisi käytännössä ollut luomubroileria, mutta byrokraattisen kämmin takia sitä ei saa luomuksi kutsua, vaikka kanat ovat syöneet luomurehua ja kulkeneet vapaana jne.). No mutta siis, kolme kokonaista kanaa tarttui matkaan viiden euron kilohintaan. Kaksi niistä oli vähän alle kahden kilon painoisia ja yksi sellainen jäätävä jötkäle, josta riittää syötävää koko komppanialle. Jännitin etukäteen saanko kanoja mahtumaan jo ennestään muutenkin täyteen pakastimeen, mutta mitä vielä, sinne olisi mahtunut toinen samanlainen satsi! Nyt harmittaa, kun en tilannut enempää.
Mutta nyt asiaan eli herkullisen kanan valmistamiseen! Olen joskus aiemminkin valmistanut kokonaisen kanan, mutta se on ollut ns. valmiiksi halkaistu eli ehkä vähän helpompi valmistettava. Ensimmäistä kertaa elämässäni työnsin käteni sananmukaisesti kanan takalistoon. Kokemus sekin.
Googlailin hetken aikaa vähän lämpötiloja sekä tyylejä valmistaa kokonainen kana ja päädyin seuraavanlaiseen:
KOKONAINEN KANA UUNISSA
- 1 kokonainen kana (omani painoi n. 1,8 kg)
- 150 g voita
- muutama valkosipulin kynsi
- reilusti mausteita (itselläni kuivattua oreganoa, basilikaa ja sipulirouhetta sekä suolaa)
- kokonainen sipuli
Jos kana on pakastettu, sulata se rauhassa jääkaapissa (itselläni tähän meni puolitoista vuorokautta). Kun kana on sulanut, pese se juoksevan veden alla sekä sisältä että päältä ja kuivaa sitten hyvin talouspaperilla.
Pehmitä voita mikrossa, mutta vahdi ettei se pääse kokonaan sulamaan (muuten seuraava osio voi olla haastava). Sekoita kaikki mausteet ja murskattu valkosipuli voihin. Koita saada sormesi työnnettyä kanan nahan alle ja irrota se varoen lihasta (älä kuitenkaan siis poista sitä!). Ota käsiisi voimausteseosta ja sivele sitä nahan ja lihan väliin reilusti. Seuraavaksi työnnä sitä myös kanan sisälle ja lopuksi rasvaa ulkopinnat. Työnsin kanan sisälle lisäksi kokonaisen kuoritun sipulin, jotta sulava rasva ei sieltä uunissa niin kovasti valuisi. Jätä maustumaan reiluksi puoleksi tunniksi huoneen lämpöön. Tällä välin voit valmistella vaikka uunijuurekset (kts. alta).
Kun kana on saanut rauhassa maustua niin työnnä se 200 asteiseen uuniin. Valele noin kahdenkymmenen minuutin välein kanaa sulaneelle rasvamausteseoksella, jota vuoan pohjalle on valunut. Kun kana on ollut tunnin uunissa, ota lämmöt pois ja jätä jälkilämmöille vielä vartiksi. Eli kana on uunissa yhteensä tunnin ja viisitoista minuuttia (johon kuuluu kolme valelukertaa). Annan hetken aikaa vetäytyä uunista poisoton jälkeen. Tarjoa haluamisi lisukkeiden kanssa. Kanasta sulaneesta rasvasta saa ihanan ’kastikkeen’ joko sellaisenaan tai sitten suurustettuna.
UUNIJUUREKSET KANAN KANSSA
- 0,5 kg porkkanaa
- 1 kg lanttua
- 2 dl kermaa
- 50 g Koskenlaskijaa
- mausteita (oreganoa, kuivattua sipulia, jauhelihamausteseosta)
Kuutioi juurekset reilunkokoisiksi paloiksi ja heitä ne uunivuokaan (itse käytän kertakäyttöisiä, koska tiskaaminen on sieltä ja syvältä). Leikkaa pieniä paloja Koskenlaskijasta ja työnnä ne juuresten väleihin. Sekoita mausteet kermaan ja kaada se juuresten päälle. Paista 200 asteisessa uunissa 1h 15min (yhdessä kanan kanssa).
Oli kyllä erittäin hyvää! Tämän koko ruuan hinnaksi tuli arviolta 13€ ja siitä syö nälästä riippuen 4-5 henkilöä eli eipä tule kalliiksi. Suosittelen kyllä kokonaisen uunikanan valmistamista, helppoa ja maukasta! Eikä se käden työntäminen kanan nahan alle tai sisään nyt niin ällöttävää ollut kuin aluksi pelkäsin. Ronskit otteet vaan!