Mustaherukkasima

image.jpg

Tämä sima valmistui itseltäni huoneenlämmössä kahdessa päivässä ja oli erittäin hyvää eli suosittelen kaikkia siman ystäviä kokeilemaan ’tuunattua’ simaa, tämä on erityisesti hätähousujen ja mattimyöhäisten resepti. Itsehän kuulun tuohon ensimmäiseen kategoriaan, kun simanhimo iskee, on sitä saatava heti eikä viikon päästä. Kaupasta olen onneksi löytänyt akuutteihin simanpuutostiloihin yhden oikein mainion siman , mutta kyllä itsetehdystä simasta saa paremman fiiliksen 😉

MUSTAHERUKKASIMA (reilu kaksi litraa valmista simaa)

  • 2 l vettä 
  • 125 g fariinisokeria
  • 125 g ruokosokeria
  • 1 sitruunan mehu
  • 200 g pakastemustaherukoita
  • pieni pala hiivaa
  • pikkaisen sokeria
  • muutama rusina

Lisää kattilaan litra vettä ja mustaherukat, keittele hetken aikaa kunnes herukat ovat sulanet ja niistä on irronnut mehua veteen. Siivilöi neste toiseen astiaan ja painele siivilään jääviä herukoita, jotta saat kaiken mehun irti. Palauta neste kattilaan, lisää fariini- sekä ruokosokeri ja kiehauta kunnes sokeri on sulanut nesteeseen. Siirrä kiehauttamisen jälkeen toiseen astiaan (jossa sima tulee olemaan seuraavan vuorokauden) ja lisää joukkoon litra kylmää vettä, sitruunasta puristettu mehu sekä pieni pala hiivaa (noin puolikkaan herneen kokoinen pala). Anna käydä avoimessa astiassa noin vuorokauden. Pullota seuraavana päivänä (itse käytin hyvin pestyjä limsapulloja tähän tarkoitukseen) ja lisää pulloihin hieman valkoista sokeria sekä muutama rusina. Jos jätät pullon/pullot huoneenlämpöön, on sima valmista seuraavana päivänä (kun rusinat ovat nousseet pintaan), jääkaapissa pullotettu sima kypsyy muutamassa päivässä. Pohjareseptinä toimi tämä

image.jpg

Kuten alussa totesin, niin tämä sima oli ainakin oman puolueellisen mielipiteeni mukaan erittäin hyvää. Itse en ole kerennyt testaamaan tähän mennessä kuin tätä mustaherukkaa, mutta epäilen että simaan sopii oikein hyvin kaikki erilaiset herukka- ja metsämarjat (punaherukka, mustikka, puolukka). Vain oma mielikuvitus on rajana 😉 

Simaista vapun odotusta! 🙂

image.jpg

 

 

Koti Ruoka ja juoma DIY

Kuorrutettua kanaa eli rakastu rippeisiin osa 3

image.jpg

Viimeinen kokonaisen kanan jatkotyöstöidea oli ohrajauhoilla kuorrutetut ja voissa paistetut kananpalat sekä kermainen kikhernepaistos. 

Kana oli aiemmin muuntunut jo patongiksi sekä salaatiksi ja kolmatta käyttökohdetta miettiessäni jouduin pohtimaan pitkään miten saisin samaa kanaa vielä hyödynnettyä uudella tavalla. Olin sattumalta katsonut Piiat-elokuvan joitain päiviä aikaisemmin ja sieltä oli jäänyt himo kuorrutettuun pannulla paistettuun kanaan, joten päätin kokeilla onnistuisiko vastaava kypsiä kanapaloja käyttämällä. Lisukkeeksi päädyin valmistamaan jotaina helppoa ja nopeaa; kikherneitä, kermaa sekä mausteita pannulla käytettynä 🙂

Tähän ohjeeseen ei ole tarjota tarkkoja määriä, mutta näin homma eteni;

  • riivi kypsästä kanasta haluamasi määrä paloja
  • pyörittele palat kananmunassa
  • pyörittele kananmunatut kananpalat jauho-mausteseoksessa (itse käytin ohrajauhoja, suolaa ja mustapippuria)
  • paista reilussa voissa pannulla
  • kun kanat ovat saaneet väriä, siirrä ne lautaselle ja heitä pannulle haluamasi määrä suolaherneissä lilluneita kikherneitä
  • lisää kermaa n. 1 dl
  • lisää mausteita ja kiehauta
  • kaada kastike kananpalojen viereen lautaselle
  • nauti!

Annos hipoi täydellisyyttä, ainoastaan kastikkeeseen käytetyistä kikherneistä tulee miinusta. Ostin itse ensimmäistä kertaa Go Greenin kikherneitä suolaliemessä ja ne eivät olleet läheskään niin hyviä Pirkan vastaavat. Olivat rakenteeltaan kovempia ja maultaan.. hmm.. vähän jänniä. En siis usko, että ne missään nimessä olivat pilaantuneita, mutta eivät kyllä mielestäni yltäneet toisen valmistajan tasolle. 

Huomenna blogissa luvassa tuunattua simaa, stay tuned! 🙂

Koti Ruoka ja juoma DIY