Nyhtöpossu

image.jpg

Viime kerralla tyydyin kaupan valmisversioon, mutta nyt oli aika korkata tämä ruoka ja iskeä kimpale possua uuniin.

image.jpg

Liioittelin ehkä vähän tuossa lihapalan koossa, pienempikin olisi riittänyt. Mutta oli pakko ostaa reilusti, ettei vaan lopu kesken 😉 

image.jpg

NYHTÖPOSSU HETIN TAPAAN

  • n. kilo possun paistia
  • n. litra lihalientä (riippuu vuoan koosta)
  • mausteita (itse käytin suolaa, Dijon-sinappia ja Meiran valmista pihvimaustetta)
  • 2 sipulia
  • 3 valkosipulin kynttä

Pyyhi mahdollinen marinadi pois possusta ja hiero pinnalle sinappi ja mausteet. Anna maustua vuoassa puolisen tuntia.

image.jpg

 Kaada päälle lihaliemi ja pilko joukkoon sipulit ja valkosipulit.

image.jpg

Paista uunissa kolmisen tuntia foliolla peitetyssä vuoassa 175 asteessa. Tämän jälkeen poista folio ja lisää tarvittaessa lihalientä. Jos omistat lihalämpömittarin, laita se tässä vaiheessa kiinni lihakimpaleeseen. Tyrkkää takaisin uuniin ilman foliohattua ja anna hautua vähintään tunti. Sisälämpötilan olisi hyvä nousta 95 asteeseen, jotta liha olisi mahdollisimman mureaa. 

image.jpg

Kun haluttu astemäärä on tavoitettu, nosta liha uunista ja kaada liemi talteen toiseen astiaan sekä poista vuoasta sipulit (liemi on toimii hyvänä keittopohjana vaikka jauhelihakeitossa, liemen voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten -tästä lisää parin päivän päästä! 🙂 ). Anna lihan vetäytyä puolisen tuntia ja riivi se sen jälkeen kahden haarukan avulla. Lopputuloksen tulisi näyttää ylimmältä kuvalta.

image.jpg

Nauti hyvien lisukkeiden kera. Itseltäni löytyi lautaselta uunissa paahdettuja porkkanoita, lihan kanssa hautuneita sipuleita sekä valkosipulimajoneesia, oli hyvää 🙂

Koti Ruoka ja juoma DIY

Päärynävispipuuro

image.jpg

Erilaiset vispipuurot kuuluvat omiin puurosuosikkeihin. Yksi syy tähän on monipuolisuus; vispipuuroon voi käyttää melkein mitä tahansa hedelmiä tai marjoja (ehkä en nyt esim. viinirypäleistä alkaisi tekemään, but you got the point 😉 ). Pöydällä uhkasi ylikypsyä melkein kilo päärynöitä ja en millään olisi tuollaista määrää jaksanut syödä, joten päädyin hyödyntämään ne vispipuurossa. 

PÄÄRYNÄVISPIPUURO

  • n. 700 g päärynöitä
  • 5 dl vettä
  • n. 1 dl mannasuurimoita 
  • 1 maustemitta vaniljaa / 1 tl vaniljasokeria
  • sokeria oman maun ja päärynöiden makeuden mukaan, itse laitoin pari ruokalusikkaa fariinisokeria
  • ripaus suolaa

image.jpg

Kiehauta päärynöitä sokerilla ja vaniljalla maustetussa vedessä, kunnes ne pehmenevät.

image.jpg

Soseuta päärynät sauvasekoittimella ja lisää joukkoon mannasuurimot. Keitä kymmenisen minuuttia ja lisää joukkoon ripaus suolaa. Anna jäähtyä ja vispaa ilmavaksi. Nauti 🙂

Koti Ruoka ja juoma DIY