Upea satokausikalenteri
Sesonkiruoka-ajattelu kolahti itseeni parisen kuukautta sitten täysillä; miksen ostaisi pääsääntöisesti juuri niitä kasviksia ja hedelmiä joiden satokausi on kukkeimmillaan? Tuotteet ovat tällöin mehukkaimmillaan ja kaiken logiikan mukaan myös edullisimmillaan.
Liityin vuodenvaihteen jälkeen Facebookissa Satokausikalenteri-ryhmään (ryhmässä tällä hetkellä minä +27000 muuta) ja inspiroiduin valtavasti ryhmään linkitetyistä artikkeleista. Ryhmän tarkoitus on (kopioitu FB:sta): ’Edistää yleistä kasvistietoutta, parantaa satokausien mukaan viljeltyjen kasvisten suosiota ja tiedottaa Suomessa tarjolla olevien kasvisten sesongeista’. Ryhmän kautta päädyin varsinaiselle nettisivulle, josta löytyy pidemmin kerrottuna satokausiajattelusta ja henkilöistä tämän ’liikkeen’ takana.
Olen tosiaan useamman viikon ajan kaupan hevi-osastolla kiinnittänyt enemmän huomiota sesongissa oleviin tuotteisiin ja käyttänyt huomattavasti enemmän esim. kotimaisia juureksia ruuanlaitossa. Tästä on kiittänyt niin vatsa kuin lompakkokin (ainakin näin mututuntuntumalla arvioituna, empiiristä tutkimusta en ole aiheesta tehnyt 😉 ). Ainakin lautasellani ollut ruoka on monipuolistunut ja tullut värikkäämmäksi (erityismaininta tässä kohtaa punajuurelle).
Viime viikolla Satokausiporukka suoritti täsmäiskun Helsingin Postitalon K-kauppaan, jossa viikonlopun ajan oli tarjolla sesonkikasseja (9,90€, sisältäen reilu kuusi kiloa kauden kasviksia -avokadoa, kiiviä, appelsiinia, punajuuria, porkkanoita ja keräkaalia). Ei voi olla helpompaa tapaa hyödyntää kauden mehevimpiä kasviksia kuin hakea valmiiksi pakattu kassi mukaan 😉 Kävin itse kummitytön kanssa pyörähtämässä kyseisessä kaupassa ja ostin itselleni taskukokoisen satokausikalenterin, josta käy ilmi sesongin kasvikset ja niiden säilytyslämpötilat. Itse sesonkikassi jäi tällä kertaa kauppaan, sillä olimme vielä kummitytön kanssa jatkamassa matkaamme emmekä olisi sitä jaksaneet kuljettaa mukanamme 🙂
Onneksi sesonkikassikokeilu ei jää yhteen viikonloppuun, sillä huomenna perjantaina 6.3. on kassia taas saatavilla, tällä kertaa eri sisällöllä. Kassi on tällä viikolla syönyt sisäänsä kotimaisista kasviksista juuripersiljaa (täysin uusi tuttavuus ainakin minulle), palsternakkaa ja lanttua. Sesonkikasviksista edustettuina ovat veriappelsiini, päärynä ja mandariini. Tämä tyttö käy ainakin omansa huomenna hakemassa Postitalosta. (Ja jos ei täällä päin asu tai pääse paikalle niin mikäänhän ei estä keräämästä omasta kaupastaan vastaavaa satsia sesonkikasviksia, tosin kaikkia edellämainittuja kasviksia ei varmaan ihan joka kaupasta valitettavasti löydy.)
Ajattelin viikonlopun/ensi viikon aikana julkaista kuvia ja mahdollisesti myös reseptejä siitä mitä olen kassin antimista saanut aikaan. Onneksi Google jo valoitti näin etukäteen tuota juuripersiljaa ja sen käyttömahdollisuuksia, ettei mene sormi suuhun, kun tuon kasviksen ensimmäistä kertaa kohtaan ;)
Kuinka paljon te hyödynnätte sesongin kasviksia? Ja jos on tiedossa hyviä reseptejä/ideoita yllä mainituille vihanneksille, niin otan mielelläni vastaan :)