Esittelyssä tammikuun satokausikauden hedelmät
Tammikuun satokauden hedelmät sisältävät huomattavan paljon C-vitamiinia. Käyn tässä blogipostauksessa läpi joitakin kauden tärkeimpiä hedelmiä ja mitä niistä on hyvä tietää.
Satsuma
siemenetön, helppo kuoria ja hyvin makea. Monesti satsumat saattavat olla myynnissä myös nimellä ”siemenettömät mandariinit”. Kannattaa valita sellaisia satsumoita, jotka hieman vihertävät. Täysin oranssin väriset satsumat ovat usein etyleenillä värjättyjä, ja siksi maku ei ole enää täysin raikas ja hedelmät ovat mahdollisesti pehmentyneet hieman vetisiksi. Sisällä normaalikokoisessa satsumassa on n. 10-12 lohkoa, aika hyvä määrä lapselle retkellä. Syömällä kaksi satsumaa saa päivän suositellun annoksen C-vitamiinia. Vegaanille sopii satsuma niiden sisältämän kalsiumin tähden.
Appelsiini
Appelsiinista on ihana puristaa mehua, mutta lohkoinakin syöminen onnistuu, vaikkakin usein sotkuisesti.
Yhden appelsiinin C-vitamiinimäärä vastaa koko päivän tarpeeseen. Appelsiinien potassium voi laskea verenpainetta. Sisältää paljon hyviä fytokemikaaleja, jotka ehkäisevät matala-asteista tulehdusta, ja joiden vuoksi appelsiineista puhutaan usein superruokana.
Veriappelsiini
Hankala kuoria. Hedelmät syntyvät kylmempänä vuodenaikana Välimerellä ja Amerikassa. Veriappelsiinit ovat tunnettuja sisilialaisista talvisalaateista. Yhdessä veriappelsiinissa on runsaasti C-vitamiinia, sekä 4% päivän suositellusta kalsiumin määrästä. Sisältää myös folaattia, mikä tekee hyvää sikiön kehitykselle.
Granaattiomena
Sisältää runsaasti polifenoolia, joten granaattiomenan tahrat eivät välttämättä lähde irti vaatteista. Hyvä K-vitamiinin lähde. Granaattiomenasta tehdyssä mehussa on paljon antioksidantteja, jopa enemmän kuin punaviinissä tai vihreässä teessä. Granaattiomenilla tehtyjen tutkimusten valossa ne saattavat ehkäistä rinta– ja kivessyöpiä.
Greippi
Lajista riippuen hyvinkin karvaan makuinen sitrushedelmä, joka kuitenkin muuttuu uunissa makeaksi. Pomelon ja appelsiinin risteymä. Hedelmänliha voi lajista riippuen olla punainen, valkoinen tai vaaleanpunainen. Greippi voi vaikuttaa joidenkin lääkkeiden toimintakykyyn. Hyvä vitamiini C:n ja A:n lähde. Kaikista happamimpien greippien pH on alle hammaseroosion kriittisen rajan 4, jopa pH 3.32, joten syömistä on hyvä välttää jo monta tuntia ennen hampaiden pesua ja myös veden juominen happojen poishuuhtelemiseksi on suotavaa.
Kiivi
Sisältä kullankeltainen tai vihreä, lajikkeesta riippuen. Viljellään pääsääntöisesti Kiinassa (56%), Italiassa (12%) ja Uudessa-Seelannissa (10%). Sisältää runsaasti actinidain -entsyymiä, joka saattaa aiheuttaa allergiaa ihon pinnalla. Kiivissä on huimasti C-vitamiinia, jopa kolme kertaa enemmän kuin appelsiinissä. Kiivi auttaa muodostamaan ihon pinnalle kollageenia ja nesteytystä, joten kiivin syönti auttaa pitämään ihon venyvänä ja estää sen kuivumista. Kiivissä on myös hyvin K- vitamiinia ja jonkun verran E-vitamiinia ja kalsiumia.
Kumkvatit
Sesongissa yleensä tammikuun loppupuolelta maalis-huhtikuulle. Sitrushedelmä, jonka voi syödä kuorineen. Sisällä olevat 1-2 siementä voivat maistua monen makuun liian kitkerille. Valitse ostaessa sellaisia kumkvatteja, jotka tuntuvat kokoonsa nähden painavilta. Sisältää C- ja B-vitamiinien lisäksi myös hyviä mineraaleja kuten kalsiumia, kuparia, potassiumia, rautaa, seleeniä ja sinkkiä. Somat kumkvattipuut sopivat hyvin ruukussa kasvatettaviksi kotioloissa.
Klementiini
Helppo kuoria ja makeita, väriltään oransseja. Risteytetty Algeriassa mandariinista ja appelsiinista, noin sata vuotta sitten munkki Clement. Muistuttaa hyvin paljon mandariinia ja satsumaa. Siinä missä mandariini kuivahtaa jo kahdessa viikossa, säilyy klementiini jopa kaksi kuukautta hyvänä paksun kuorensa ansiosta. Klementiinit ja niiden risteytykset löytyvät hedelmäosastolta usein verkkopusseissa, joissa on paljon hedelmiä ja hinta huokea. Usein näissä pusseissa lukee ”mandariineja”. Hieman hapan-imelähkö maku, kuin satsuma, mutta usein vähemmän makea.
Kaki
(persimoni ja sharoni)
Tammikuusta enää vain helmikuuhun sesongissa. Näitä tulee Espanjasta ja Israelista, ostan itse aina Espanjasta tuotuja. Israelista tulevat sharonit sisältävät vähän tanniinia ja niistä on poistettu happo, ja ne ovat siksi usein kovempia, siemenittömiä ja vähän mauttomia, toisin kuin kypsänä ihanan pehmeät ja makeat persimonit. Persimonit kuljetetaan usein yhdessä sitrushedelmien kanssa, ja ovat siksi hyvin edullisia. Odota aina persimonin pehmentymistä. Persimon on valmis syötäväksi, kun vehriö irtoaa helposti. Kypsyttämistä voi kotona nopeuttaa laittamalla persimoni yhteiseen pussiin banaanin kanssa. Persimoneista saa hyvin kuitua, betakaroteenia ja mangaania, mutta ravintoarvoiltaan tämä ei kilpaile muiden kauden kasvisten ja hedelmien kanssa.
Pomelo
(hunajapomelo)
Pomeloksi kutsutaan säännön mukaan kaikkia sitrushedelmiä, joiden koko on isompi kuin greipin. Joissakin kielissä tosin greippi on pomelo ja pomelo pamplemousse. Suomessa arkikielessä pomelosta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä Kiinasta Euroopan markkinoille tulevaa hunajapomeloa. Sen haaleankeltainen kuori on hyvin paksu, jopa sormen levyinen. Lohkot ovat jäykähköjä, happaman makeita ja hieman karvaita. Pomelo voi greipin tapaan vaikuttaa lääkkeisiin. Ravintoarvoiltaan hunajapomelo tarjoaa sitä, mitä saa myös greipistä ja muista sitrushedelmistä. Hieman ihmettelen, kuka näitä ostaa, kun huomattavasti lähempää kuin Kiinasta saa paljon maukkaampia ja halvempia sitrushedelmiä.
Annoona
(cherimoya)
Perusta ja Ecuadorista kotoisin oleva annoona on levinnyt viljelijöiden mukana Välimeren alueelle, Italiaan, Espanjaan ja Israeliin. Hedelmä kypsyy hitaasti 5-8:ssa kuukaudessa ja alkaa sitten erittää etyleeniä, jonka vaikutuksesta se pilaantuu nopeasti. Sisältää erilaisia alkaloideja, kasviemäksiä, joiden tähden annoonaa on käytetty sekä myrkky- että lääkintätarkoitukseen. Gamma-aminohapon takia annoonaa syödään myös rauhoittavana ja päänsärkylääkkeenä. Euforistapaisen vaikutuksensa vuoksi annoonaa tutkitaan masennuksen ehkäisijänä. Tähän hedelmään mahtuu pienestä koostaan riippumatta vaikuttava määrä hyviä mineraaleja kuten kuparia, magnesiumia, rautaa ja mangaania. Siementen sisukset ovat myrkyllisiä, niistä jauhetaan Meksikossa oksennusta aiheuttavaa juomaa.
taateli
Israelilaisia satokauden taateleita voi vielä löytyä heviosastoilta, ja ainakin pähkinähyllystä kuivattuna. Suussasulavat tuoreet taatelit lyövät kuivatetut sata-nolla. Taateleissa on paljon rautaa, kalsiumia, magnesiumia, fosforia, mineraaleja sekä A ja D -vitamiinia. Taateleiden korkea sokeripitoisuus tekee niistä hyviä makeisia. Korkea ravintoarvo tekee taatelista heittämällä superruoan, jonka syöminen vähentää riskiä sairastua moniin tauteihin, kuten osteoporoosiin ja anemiaan. Jotkut aktivistit boikotoivat Israelilaisia taateleita, koska ne tulevat usein miehitetyiltä alueilta palestiinlaisten poimiessa niitä epäilyttävissä oloissa.
litsi
(kiinalainen hasselpähkinä, litsiluumu)
Punertavan kuoren alta löytyy litsin herkullinen, vaalea Siemenet ovat sisältä myrkyllisiä. Kaupasta löytyy Kiinasta, Etelä-Amerikasta ja Madagaskarilta tuotuja litsejä. Jääkaapissa ne säilyvät parhaimmillaan jopa pari viikkoa. Litseissä on paljon vitamiini C:tä, ja pienestä kupillisesta
litsejä saa koko päivän suositellun annoksen. Litsissä on myös paljon antioksidantteja. Sen sisältämä rutiini vahvistaa suonistoa ja saattaa ehkäistä mm. suonikohjuja, peräpukamia ja sydänsairauksia. Kiinalaiset ovat käyttäneet litsiä kansanperinteessä lääkkeenä ja tämä sydäntä vahvistava hedelmä tunnetaan rakkauden ja romantiikan symbolina.
viikuna – Tammikuussa on viikunakausi Perussa, ja niitä voi näkyä supermarkettien hyllyillä.
nashi-päärynä – kiinalaisia satokauden päärynöitä saattaa myös olla tarjolla.