Itämainen lohi
Tiedän, että lohi ei ole kovin ekologinen valinta ruoaksi. Mutta joskus iskee himo. Niin kuin eilen. Kun lähikaupassa oli sopivasti lohi tarjouksessa, iskin kiinni kuin sika limppuun. Muistelin, että siskoni entinen poikaystävä valmisti todella herkullista kiinalaistyyppistä uunilohta. Se ohje on valitettavasti hävinnyt jo kauan sitten. Kotilieden nettisivuilta löytyi eräs ohje, jota hieman tuunailin. Ja niin hyvää tuli, että söin itseni aivan ähkyyn. Ainoa huomautus oli se, että suolaa ei ollut riittävästi, mutta sitä oli onneksi helppo lisätä jälkikäteen.
Tässä tekemäni marinadin ohje kilon lohipalalle:
- 1 kokonainen sitruuna kuorittuna
- noin puolikkaan peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä kuorittuna
- reilusti tuoretta korianteria
- 2 rkl makeaa chilikastiketta
- 2 rkl tamari-kastiketta
- vajaat 2 rkl intiaanisokeria
- ripaus kardemummaa
- 2 valkosipulinkynttä
- loraus oliiviöljyä
- hieman vettä
Laitoin kaikki ainekset tehosekoittimeen ja ajoin tasaiseksi kastikkeeksi. Annoin kalan maustua marinadisa pari tuntia. Sitten paistoin sitä kiertoilmauunissa 200 asteessa noin 20 min. Lisäkkeeksi keitin täysjyväluomubasmatiriisiä. Laitoin kulhoon myös muutaman kirsikkatomaatin ja mantelin – ja nautin hyvän valkoviinin kanssa. Nautinto oli täydellinen!