Augmented reality, tulevaisuuden teknologia.

Viime vuosina teknologiakehitys on ottanut mielenkiintoisia harppauksia eteenpäin. Sähköautot ajavat ilman kuljettajaa ja todellisuuden rajat rupeavat olemaan yhä häilyvämmät. VR (virtual reality) ja AR (augmented reality) alkavat jo nykyisellä teknologialla tuntumaan todentuntuiselta, varsinkin kauhupelejä pelatessa, joten en malta odottaa, miten VR ja AR kehittyvät seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Prototyyppejä on viime vuosina nähty paljon teknologiamessuilla, mutta kuluttaja ei ole niitä vielä voinut ostaa. Tänä keväänä kuitenkin monet yritykset ovat avanneet VR-lasiensa ennakkotilaukset.

Oculus Rift on eniten otsikoissa pyörinyt VR-lasien edellä kävijä. Facebookin omistuksessa oleva Oculus on avannut ennakkotilauksensa, mutta tuttuun tapaan uudella teknologian hintalapuissa pyörii isot numerot. Oculuksen sivuilta laitteen voi tilata ennakkoon suolaiseen 599$ hintaan. Suomessa laitetta myy muun muassa Verkkokauppa.com ja hinta nousee reilulla sadalla eurolla. 738,90€ maksamalla saisi lasit kotiin kesäkuussa.hero.jpg

Moni hehkuttaa virtuaalitodellisuuslaseja, mutta itseäni kiinnostaa enemmän lisätty todellisuus eli AR (augmented reality). Lisätyssä todellisuudessa ei tehdä uutta maailmaa, johon kuluttaja voi uppoutua vaan olemassa olevaan maailmaan lisätään asioita. Puhelinta nostamalla voit saada GPS-viivan ohjaamaan matkaasi tai nähdä 3D-mallinnettuja huonekaluja olohuoneessasi ilman kantamista.

MediatedReality_on_iPhone2009_07_13_21_33_39.jpg

Google julkisti Google Glass-lasinsa ensimmäisen kerran vuonna 2012. Ohjelmistojen kehittäjät pystyivät ostamaan AR-laseja 1500$, kunnes 2015 vuoden alussa Google lopetti lasien myymisen. Kysenen lasien malli on kuopattu ja kehitys jatkuu. (Ruut Tolonen, HS, 2015). Itse en malta odottaa, että saisin AR-lasit käsiini ja pääsisin nauttimaan nykyteknologian ihmeistä. Vielä on vaikea kuvitella mitä kaikkea AR ja VR voivat tarjota, mutta mahdollisuuksia riittää loputtomiin.

Google Glassin YouTube-videoista saa hyvin kuvaa siitä, mitä AR-lasit voivat jo nyt tehdä. Laseja voi ohjata kosketuksella tai puhekomennoilla. Lasit toistavat myös ääntä korvaluun kautta. Pekka Pekkalan mukaan lasien kanssa saa paljon tuijotuksia osakseen ja lasien käyttö onkin hieman noloa. Reilut 10 000 ihmistä omistaa Google Glassit, mutta katukuvassa omistajia ei näy. Pekkala kuvailee AR-teknologiaa taianomaiseksi, mutta kömpelöksi. Vastaantulijat olivat huolissaan yksityisyydestään, ymmärrettävästi, koska ei kuka tahansa lasien käyttäjä voisi kuvata kaikkea näkemäänsä ja streamata sitä internetin ihmeelliseen maailmaan. Laseissa voi tuntea tulevaisuuden, mutta lisäkehitystä vielä tarvitaan. (Pekka Pekkala, HS, 2014).

Onko AR-lasit kymmenen vuoden päästä jokaisen vastaantulijan naamalla, niin kuin nykyään älypuhelin on? Tuleeko AR-lasit syrjäyttämään puhelimet tulevaisuudessa? Olisitko valmis ostamaan AR-lasit nykyisten lasien hinnalla 500-1500€? Itse kyllä voisin maksaa laseista saman verran, kuin puhelimestani, joten odotan innolla, että AR-lasit saapuvat kuluttajamarkkinoille. Kerro mielipiteesi kommenttikentässä.

 

kulttuuri suosittelen uutiset-ja-yhteiskunta opiskelu
Kommentit (1)
  1. AR-laseja en ole päässyt vielä kokeilemaan, Oculus Rift -laseilla on sen sijaan tullut hieman pelattua. Koska en ole itse varsinainen peliharrastaja, uskoisin että nimenomaan AR -puoli voisi olla kiinnostavampi minullekin. AR:n osalta kiva esimerkki on Arilyn -sovellus, jolla voi rakennella erilaisia lisätyn todellisuuden maailmoja. Aalto-yliopistossa viime keväänä esiteltiin mm. Otaniemen tulevalle metroasemalle kaavailtua AR-taidegalleriaa. Tähän ei siis tarvita laseja, vaan puhelimella voi katsella. Huikeita juttuja!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *