Christmas
Haaveilin leipovani suuren ja mahtavan piparkakkutalon jouluksi, toisin kävi. Muutto viikkoa ennen joulua ja muut kiireet jäi talo tekemättä 🙁
Mutta tulihan sitä kummiskin jotain tehtyä, olutleipää, toffee karkkeja, pieni piparkakkukuusi ja appelsiinikakku.
KOLA KARKIT
30-40kpl
1dl sokeria
1dl fariinisokeria
2dl vaaleaa siirappia
2dl kermaa
2rkl voita
Laita kaikki ainekset tilavaan kattilaan. Keitä kunnes seos on 123-130 asteista.
OLUTLEIPÄ
2 leipää
5dl tummaa olutta
50g hiivaa
2dl ruisrouhetta
1dl siirappia
1rkl suolaa
1tl jauhettua neilikaa
2tl jauhettua pomeranssinkuorta
4dl ruisjauhoja
100g margariinia
9-10dl vehnäjauhoja
Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen. Sekoita joukkoon ruisrouhe, siirappi ja mausteet.
Lisä ruisjauhot vispaten. Lisää pehmeä rasva ja vehnäjauhoja vähän kerrallaan. Alusta taikinaa käsin noin 10 min tai yleiskoneessa noin 3 min, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Leivo paloista jauhotetulla leivinpöydällä kaksi pitkänomaista leipää. Anna vielä kohota peitettynä 15 min.
Paista leipä 200 asteisen uunin alatasolla 25-30min.
APPELSIINI SUKLAA KAKKU
100g voita
3dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
4rkl kaakao
2tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
TÄYTE
200g tuore juustoa
2dl sokeria
1 1/2 tl vaniljasokeria
3 kananmunan keltuaista
3dl kermaa
1 appelsiinin kuori
tilkka appelsiini mehua
Uuni 175 astetta.
Voiteleja korppujauhota kakkuvuoka 23-24cm halkaisijaltaan.
Sulata voi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää voi ja kananmunat yksi kerrallaan.
Kaada seos vuokaan ja paista keskellä uunia 12-14min. Kakku saa jäädä hieman tahmaiseksi. Anna kakun jäähtyä täysin mutta jätä se vuokaan.
Täyte: Vispaa tuorejuusto, sokeri, ja vaniljasokeri sileäksi seokseksi. Lisää keltuaisen yksi kerrallaan.
Vatkaa kerma melko kovaksi. Lisää kermaan appelsiinin kuori ja mehu.
Lisää tuorejuusto seos ja kerma seos keskenään, ja kaada seos jäähtyneen pohjan päälle.
Anna jäähtyä ja kohmettua jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Ota kakku esiin 15-20min ennen tarjoilua.