Lisäboostia ja lämpöä energiageeleistä pitkillä lenkeillä

DSC_0288.JPG

Olen alkanut kantaa pitkillä lenkeillä yhtä energiageeliä mukanani. Kesällä otan mukaan vielä pienen juomapullonkin, mutta näin talvella ei janon tunne yllätä niin helposti. Ensi viikolla aion kyllä ottaa mukaan myös nestettä, sillä huomaan nuukahtavani pitkiksen lähennellessä loppuaan. Tänään kilometrejä kertyi kuitenkin 28, joten ihmekös tuo. Juominen unohtuu herkästi viileällä säällä lenkkeillessä, mutta nestettä haihtuu silti hikoillessa. Onhan se nyt ihan päivänselvää, että nestehukka laskee suorituskykyä. Pitkän juoksun aikana myös kehon energiavarastot hiipuvat, jolloin keho ei tuota enää yhtä paljon lämpöä. Puolentoista tunnin juoksun jälkeen alkavat käteni olla umpijäässä. Olen huomannut, että kun siinä kohtaa nautin energiageelin, lämpenevät näpit muutamassa minuutissa. Olen tykästynyt High5:n geeleihin ja Zero-tabletteihin. Geeli antaa nopeasti tarvittavan lisäboostin ja Zero-tabletista valmistettu juoma ei jää hölskymään mahaan samalla tavalla kuin pelkkä vesi vaan imeytyy elektrolyyttien ja magnesiumin ansiosta nopeasti. Juoma on sen verran hyvänmakuista, että teen litran juoman lämpimillä ilmoilla jokaisen lenkin jälkeen. Energiaa siitä ei saa, mutta sen ansiosta tulee juotua ainakin tarpeeksi. Markkinoilla on varmasti muitakin ihan yhtä hyviä energianlähteitä, mutta itse olen jämähtänyt näihin kun ovat olleet itselleni toimivia.

Lisäksi kärsin talvisin pitkän lenkin jälkeen viluisuudesta. Helsingin Sanomat kirjoittivatkin taannoin jutun aiheesta, joka antoi tähän hyvän selityksen. ”Kehon pintaosat ja niissä oleva veri jäähtyvät ulkona ulkollessa parin kolmen sentin syvyydeltä. Pinnan verenkierto heikkenee, ja veri jää ihon pintaosiin. Kylmentymistä ei aina huomaa, koska rasituksen aikana elimistön sisälämpötila pysyy ennallaan. Elimistön sisälämpötila alkaa laskea vasta muutaman minuutin kuluttua lenkin päättymisestä, kun viilentynyt veri lähtee liikkeelle. Jos elimistön sisälämpötila laskee esimerkiksi puoli astetta, siitä palautuminen voi kestää lepotilassa puolikin tuntia. Vilun tunnetta voi myöhemmin aiheuttaa myös se, että verenkierto suuntautuu pois harjoituksessa käytetyistä lihaksista.” HS 18.11.2015

Olen huomannut, että parhaiten lämpenen lenkin jälkeen kun menen suoraan lämpimään suihkuun ja laitan reilusti lämmintä ylle. Myös lämpimän juoman nauttiminen auttaa nostamaan kehon sisälämpötilaa ja horkka menee nopeammin pois. Onneksi ollaan jo kesän kynnyksellä ja voidaan nauttia vain hikoilusta. Lämpimiä ja energisiä lenkkejä!

Hyvinvointi Liikunta