Kun köyhä kasvissyöjä koittaa karppailla
Nyt päästäänkin lempiaiheeseeni: ruokaan! En ala sen enempää selvittämään, miten söin ennen ”uutta elämääni”, mutta voin kertoa, että se oli jotain karmaisevaa. Otetaan siis mieluummin käsittelyyn nykytilanne, joka on seuraavanlainen:
Olen kasvissyöjä, joka syö myös kalaa ja muita mereneläviä sekä kananmunia ja maitotuotteita. Tällekin ruokavaliolle on varmasti oma tieteellinen nimensä, mutta en muista mikä se on, hehe.
Tähän yhdistetään ekologiset ja eettiset arvot, eli ruokakaupassa valitsen mieluiten lähi- ja luomuruokaa, sekä mahdollisimman vähän käsiteltyä ruokaa. Osaan maustaa rahkani itse. Ja niin osaa kuka tahansa. Ei lisättävää.
Otetaan mukaan vielä opiskelijabudjetti eli alle sata euroa kuukaudessa ruokaan. Jippii. Toisin sanoen joudun joustamaan lähi- ja luomuruoan kohdalla, mutta parhaani teen. Munat ja maidon ostan luomuna, perunat läheltä ja banaanit reiluna.
Kun aloitin terveelliset elämäntavat, siirryin vähähiilihydraattisempaan ruokavalioon. Olin tietoinen sen terveysvaikutuksista erityisesti laihduttamisen yhteydessä jo kauan ennen karppaustrendiä, enkä oikeastaan ole edes perehtynyt karppaamiseen hirveästi. Jätin pois pastan, riisin ja leivän, ja kuukauden tehokuurini aikana söin vain kerran viikossa perunaa tai couscousta. En myöskään syönyt joka aamu puuroa, mihin kyllä siirryin takaisin heti tehokuukauden päätyttyä. Vatsani ei vain toimi ilman puuroa! Täysjyvää, totta kai.
Lisäsin ruokavaliooni entistä enemmän erilaisia siemeniä ja pähkinöitä, ja aloin läträämään voin ja oliiviöljyn kanssa ruuanlaitossa. Kaikki siis hyvin tähän mennessä.
Proteiinit onkin se pulmallisempi puoli. Kala on kallista, joten sitä tulee syötyä harvoin, ehkä noin kaksi kertaa kuussa. Pavut, soija rouheena tai suikaleina ja kananmunat ovat pääasiallisia proteiininlähteitäni ruoassa. Rahka ja raejuusto täydentävät säälittävää valikoimaani. Joskus sijoitan myös muihin juustoihin.
En ole mikään ruuanlaiton suurin ystävä, mutta voisin luonnehtia itseäni luovaksi keittiönkäyttäjäksi. Saan siis aikaiseksi aterian, vaikka kaapit olisivat melkein tyhjät. Ruokalajini ovat pääasiassa salaatti, keitto ja wokki. Siinäpä se.
Kun lukuvuosi jälleen alkaa, tulee kalaa syötyä yliopiston ravintolassa useammin, mutta jos valitsen kasvisvaihtoehdon, pitäisi melkein olla oma papupurkki mukana. Niin vähäproteiinisia vaihtoehtoja on ainakin meidän ravintolassa tarjolla. Ei mikään ihme, että tuli vedettyä joku kolme leipää lounaalla, kun ruuaksi oli kasvissosekeittoa pelkistä kasviksista. Olen oivaltanut proteiinien merkityksen vatsan täyttäjänä!
Rakastan säännöllisyyttä, ja menen ihan sekaisin, jos joku ruokailu viivästyy kaksi tuntia. Se tulee kai jo lapsuudesta opittuna, että viisi ateriaa päivässä kuuluu syödä. No nykyään saattaa jäädä neljään kertaan, jos ei ole välipala-aikaan nälkä. Käytän kaikessa terveyteen liittyvässä reipasta maalaisjärkeä ensimmäisenä ohjenuorana, ja suosittelen sitä kaikille. Maalaisjärki ja kohtuus, avaimet onneen.
Tässä esimerkkipäiväni (melkein joka päivä samanlainen, hah) ruokailut:
Aamupala klo 8
täysjyväpuuro + pellavansiemenrouhe + marjoja
Lounas klo 12
salaatti (esim. kurkku, tomaatti, paprika, fetajuusto, pavut, oliiviöljy..) + maito
Välipala klo 15
auringonkukansiemeniä
Päivällinen klo 18
kaaliwokki (esim. kaali, soijarouhe, kananmuna, porkkana, parsakaali..) + couscous(jos kova treeni tulossa)
Iltapala klo 21
raejuusto + tomaatti + kurkku + vihreä tee
Pudotan painoa edelleen, joten tarkoitus olisi pitää kalorivaje. Treenaan päivällisen ja iltapalan välissä. Älkääkä luulko, etten herkuttelisi! Noin kerran viikossa syön jotain hyvää. Viime viikonloppuna ystäväni oli tehnyt niin jumalaista suklaajuustokakkua, että meinasin pyörtyä ekalla suupalalla. Mutta ei varmaan maistuisi niin taivaalliselta, jos ei arkipäivän ruokailut olisi noin askeettisia, kuten eräs ystäväni ruokavaliotani kuvaili.
Tästä jutusta tuli nyt kauhea ongelmapostaus, mutta toivon sen aiheuttavan tuohon alle hedelmällisen keskustelun pienen budjetin vähähiilihydraattisesta kasvissyönnistä! Kaikki kokemukset ja vinkit otetaan ilolla vastaan!
Laitetaan loppuun vielä noin tuhannen kalorin kuva edellisestä elämästä.