Näin lopetat e-pillerit turvallisesti ja onnistuneesti

 

Hei, jos eksyt tähän blogi kirjoitukseen olet todennäköisesti joko lopettamassa e-pillereiden käytön (hyvä valinta) tai sitten pohdit alatko syömään niitä (toivottavasti), ja vastaus on ehdoton ÄLÄ. Tämän postauksen tarkoitus ei ole kertoa sinulle kaikki maailma faktat e-pillereistä tai hormoneista, lähinnä auttaa sinua tasapainottamaan hormonitoimintaasi niin, ettei sinulle puhkea esim. ikävä hormonaalinen akne tms.  Kaikkiin faktoihin minulla ei ole lähteitä, olen kerännyt ja imenyt infoa joka suunnasta aiheesta, kerron siitä kohta lisää. Lähteitä lisään sen mukaan mitä niitä on. En ole lääkäri, alan ammattilainen vaan kirjoitan minun omasta kokemuksesta ja niitä faktoja mitä olen saanut kasaan aiheesta. Tätä kirjoittaessa olen itse vasta kolmatta päivää ilman pilleriä, joten onnistuuko minun kokeilu vai jää nähtäväksi.

 

Koska olen jättänyt e-pillerit aikaisemmin kaksi kertaa, olen huomannut ettei kukaan lähde googlaamaan aiheesta ennen kuin on jo siinä pisteessä että jokin on alkanut vaivaa. Siksi haluan tehdä kattavan postauksen joka toivon mukaan joku ehtii lukee ennen kuin päättää lopettaa hormonaalisen ehkäisyn, tai sitten saa tästä tarvittavat apuvälineet käyttöön.

 

Miksi haluan jakaa kokemukseni

Siihen on monta syytä, ja kasi päällimmäistä lyhyesti. Ensinäkin se että muistan itse miten epätoivoisesti etsin tietoa aiheesta silloin kuin itse kävin nämä asiat läpi. En toivo sitä kenellekään muulle. Toiseksi tunnen hyvää oloa siitä kun autan muita, olen lähes aina valmis auttamaan jos vaan pystyn. Ottakaa te muutkin semmoinen käytäntö että koitatte tehdä hyvää jeesaamalla muita aina silloin tällöin, siihen hyvään oloon jää koukkuun, ja vielä se bonus, että kun se päivä tulee että itse tarvitsee apua, sitä tulee ovista ja ikkunoista ☺

 

Taustani

Olen 28vuotias, en ole hankkiutumassa raskaaksi tms. 3,5 vuotta sitten alkoi yksinkertaisesti vain tuntua siltä, ettei se voi olla oikein että syön jotain pilleriä joka päivä joka vain lamauttaa oman hormonitoimintani niin etten voi tulla raskaaksi. Alkoi tuntua siltä etten edes tiedä miten kroppa toimii ilman sitä pientä pilleriä. No tottahan se on, mistä minä tiedän kun tällä hetkellä olen syönyt e-pillereitä jo puolet koko elämästäni ellen enemmän. Minulla ei ollut iho ongelmia, ei ollut mitenkään runsaita vuotoja, kivuliaita kuukautisoireita, ei epäsäännöllistä kiertoa, ei oikeastaan mitään syytä alkaa syömään pillereitä. Olin sitä paitsi neitsyt eli ei seksielämää (noh, ei sitä pahemmin ole nytkään mutta se on toinen story 😉 haha). Miksi ihmeessä minulle tökättiin ne pillerit käteen? Ja vielä yhdistelmäpilleri Yasmine joka taitaa olla pahimmasta päästä. En tiedä. Olin 14-15vuotias.

Lopetin e-pillerit ensimmäisen kerran jo noin 19-vuotiaana noin vuodeksi, koska en ollut suhteessa katsoin että popsin niitä turhaan. Mitään muuta sen vuoden aikana en muista että olisi tapahtunut kuin että laihduin todella paljon ihan huomaamatta, mitään yrittämättä, oliko pillereistä johtuvaa vai ei, en tiedä. Pillerit ei oikeastaan ikinä vaikuttanut minuun myöskään negatiivisesti. En ole kärsinyt päänsäryistä, mielialan vaihteluista tms.

Kokeilin seuraavan kerran noin 3,5 vuotta sitten e-pillereiden pois jättämisen ihan hux flux kuukautisten jälkeen, hormonitasapaino oli aivan sekaisin ja iho huononi noin kolmen kuukauden päästä, myös hiukset oheni huomattavasti. Se tuntui tosi ikävältä, ja vaikutti muihinkin asioihin. Molempina kertoina kun jätin pillerit kiertoni on alkanut toimimaan nopeasti aika normaalisti.

 

Taistelin iho ongelman kanssa sitten jonkin aikaa (en muista tarkkaan kuinka kauan, mutta useita kuukausia), ja käsitin aika äkkiä että iho on meidän vartalon peili. Se peilaa sitä mitä meidän sisällä tapahtuu. On ihan turha luulla että mitkään akne voiteet jotka kuivattaa ihoa tai mikään muukaan tulee auttamaan hormonaalisiin iho-ongelmiin. Ei mikään lääkekuuri, antibiootit (niitä en kokeillut koska ne pilaa omaa immuunijärjestelmää) mutta kaiken muun kokeilin. Kaikki maailman kuivattamismetodit, voiteet yms. turhaan. 

Koska se huono iho oli niin ikävä juttu elämässäni, ei ollut ongelmia sen kanssa ollut aikaisemmin, kokeilin uutta Zoely pilleriä joka oli tullut markkinoille. Sen hormonit piti olla identtiset omien kanssa, ja vielä ympäristöystävällinen vaihtoehto, (e-pillereiden syönti kuormittaa ympäristöä todella paljon). En edes jaksanut syödä niitä sen kolme kuukautta mitä lääkäreiden mukaan pitäisi, että näkee vaikutuksen. Uskon itsekin siihen kolmeen kuukauteen koska saman verran kesti että iho-ongelmat tulivat, mutta hätäilin saman tien takaisin gynekologille ja sain tutut “turvalliset” Yasmine yhdistelmäpillerit käyttöön. Jeje,  kaikki hyvin kun taas popsin ja huijaan omaa kroppaa.

 

Noh, tiesin kokoajan kun söin näitä pillereitä ettei se ole kannattavaa, ja tunsin että elän jossain hormoni sumussa. Mieti jos esim. seksi onkin oikeasti paljon parempaa jos en söisi näitä? Tai olisin muuten vain paljon kivempi? 😀 No, se selviää pian.

 

Olen valmistautunut jo pitkään

Tosiaan aiheesta piti ottaa paljon selvää, olen lukenut, googlannut ja jutellut useamman naisen kanssa aiheesta. Faktahan on se, että yhä useampi jättää e-pillerit. Lähde: http://www.hs.fi/ilta/20112015/a1447996447588

Suosittelen kaikkien ottavan selvää asioista ja alkaa siivoamaan omaa elämää siihen kuntoon että tämä onnistuu mahdollisimman saumattomasti. Aiheesta kun ottaa selvää vähän enemmän, ja oppii ymmärtämään mihin kaikkiin asioihin hormonit vaikuttaa, on helppo tehdä pieni muutos terveytensä eteen. Aloitin harrastamaan paljon aktiivisemmin liikuntaa 3 vuotta sitten, olen jo yli vuoden syönyt puhtaasti (clean eating), ja muutenkin keskittynyt terveyteeni enemmän, varsinkin luonnollisiin ratkaisuihin kaikessa mahdollisessa, myös kosmetiikassa.

 

Nämä asiat vaikuttavat hormonitasapainoosi

 

Liikunta

 

Ruokavalio

 

Uni

 

Stressi

 

Kuten aikaisemmin mainitsin, se mitä ulospäin näkyy johtuu siitä mitä sisällä tapahtuu. Joten alkuun on laitettava kroppa kuntoon oikealla ruokavaliolla ja liikunnalla. 

 

Liikunta

Liikun tällä hetkellä säännöllisesti lähes viikottain 5 kertaa. Oma kunto alkaa olemaan aika hyvä, olen harrastanut crossfit:ia ja saman tyyppistä treeniä teen edelleen. En ole mikään lenkkeilijä, vaikka joskus lähdenkin juoksemaan. Ei todellakaan tarvitse harrastaa niin kovaa liikuntaa kun minä tällä hetkellä teen, ja ihan pitkät kävelylenkitkin on hyvä aloitus jos ei ole mitään tehnyt. Tämän lisäksi olen hurahtanut avantouintiin, mikä gurujen mukaan myös tasapainottaa hormonitoimintaa, myös infrapunasaunominen joidenkin mukaan on hyväksi.

 

Ruokavalio

Ruokavalio on kaiken A ja O. Kun se on kunnossa, syöt oikein ja liikut oikein, saat energiaa jolla jaksaa, sinun suolisto joka on erittäin suuri osa tätä prosessia alkaa toimimaan oikein ja kroppa saa oikeata ravintoa olet jo voiton puolella. 

 

Clean eating, mikä se on?

 

Lyhyesti:

Syöt mahdollisimman puhdasta ruokaa, eli ei mitään prosessoitua ruokaa kuten valmis-, purkki- ja useimmat maitotuotteet.

 

Syöt todella runsaasti kasviksia.

 

Kanaa, kalaa, lihaa. 

 

Ei soijaa! Se vaikuttaa meidän hormonitoimintaan.

 

Jätä myös maidon ja viljat pois, niistä et saa mitään hyödyllistä. Nostaa tulehdustila ja suolisto kärsii. Molemmat on usein todettu olevan syy juurikin iho-ongelmiin.

 

Älä pelkää rasvoja, voita, kookosöljyä yms.

 

Syö kaiken minkä pystyt luomuna.

 

Katso että saat tarpeelliset vitamiinit, varsinkin ne, jotka vaikuttavat meidän hormonitoimintaan ja sen tasapainottamiseen. 

 

Itse popsin aika paljon superfoodeja, kirjoitan niistä lisää myöhemmin, mutta ne ovat olleet suuri apu tässä matkassani kohti  “super terve minä” tilaa.:D

 

Huom!! Tässä on vain lyhyesti pääasiat ruokavaliostani ja liikunta tavoista, jos kiinnostaa, ja haluat apua tämän liikunta-ruokavalio-superfood asian kanssa voit ottaa yhteyttä s-postilla niin voin ohjaa sinut oikeaan osoitteeseen, siihen mistä itse sain apua ravinnon ja liikunnan suhteen! Elämäni paras päätös.

 

Humenna lisää vitamiineista ja superfoodeista mitkä ovat tärkeimmät hormonitoiminnan tasapainottamisessa ja mitkä itse syön. Olen löytänyt muutamia tuotteita jotka todella suosittelen! ☺  Myöhemmin lisää stressistä ja unesta sekä miten hormonit vaikuttaa kehonrasvaan.

 

hyvinvointi terveys mieli liikunta
Kommentit (1)
  1. Selailin jutun läpi, en jaksanut lukea kokonaan.
    Käsittääkseni paasaat ja annat mielipiteesi asiasta (e pillerit), joka on tosiaan mielipideasia. On sekä hyviä että huonoja puolia, osalla ihmisistä toisia on enemmän kuin toisia.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *