Eläimellistä Joulua!

Ainakin täällä Briteissä koiranpennut ovat aika suosittuja joululahjoja. Ongelmana on se, että kun uuden vuoden jälkeen havahdutaan siihen ettei koirasta olekaan aikaa tai rahaa pitää huolta, se jätetään heitteille. Vuosi toisensa jälkeen DogsTrust joutuu muistuttamaan että ”A dog is for life, not just for Christmas.”

 

Olin yhdeksän, kun ostimme koiramme Donnyn, joka on ollut osa perhettämme kohta kolmetoista vuotta. Vakuutin vanhemmilleni, että lenkittäisin sitä joka päivä monta kertaa ja kantaisin koiran hoitamisessa täyden vastuun – tietenkään näin ei käynyt, enkä usko, että vanhempani sitä tosissaan olettivatkaan. Keskiverto yhdeksänvuotias lapsi ei suostu heräämään marraskuun sateisina sunnuntaiaamuina kävelyttämään koiraa, oli se kuinka söpö tahansa… (tai en ainakaan minä, olin pienenä aika vastuuntunnoton ja tuhma). Mutta ainakin opin, että lemmikistä huolehtiminen on oikeasti iso vastuu (ja voin vain kuvitella miten valtava vastuu esimerkiksi ihmislapsesta huolehtiminen olisi… ei vielä pitkään aikaan, kiitos). Huolestuttavaa on se, ettei niin moni aikuinen ihminen sitä ymmärrä. Eläimet eivät ole kulutustavaraa, jotka ovat olemassa vain ihmistä varten.

 

Mikään muu eläin on tuskin yhtä julma toisia eläimiä kohtaan kuin ihminen. Yhteiskunnassamme eläimet ovat lähes aina ”means” eivät ”ends”. Sen sijaan, että näkisimme eläimet elävinä, tuntevina, arvokkaina olentoina, näemme ne tuottajina, joita voi kohdella suurin piirtein miten tahansa. Eläimet auttavat meitä saamaan sen, mitä emme välttämättä edes tarvitse, mutta mitä haluamme: lasin maitoa, siivun pekonia, söpön nahkalaukun, tuuheuttavamman shampoon… tai sen täydellisen jouluaaton joka on kuin suoraan Disney-elokuvasta.

 

Joulu on vuoden iloisin juhla, mutta jostain syystä joulumielemme ei tunnu yltävän oman lähipiirimme ihmisjäseniä pidemmälle. Olisiko oikeasti niin kamalaa syödä vaikka seitankinkkua tänä jouluna, tai edes ymmärtää, että lemmikki on oikeasti huono joululahja, jollei sen hankkimista ole mietitty pitkään ja hartaasti yhdessä koko perheen voimin.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *