Lauantai perjantaina: Maissileipää, munakokkelia & kanelikahvia
Nyt, nyt, nyt kyllä… On sellainen väsymys päällä, ettei pirteydestä ole tietoakaan. Onneksi ei tarvitse ollakaan, sillä vähän tällä tavalla tämän loppuviikon olinkin kuvitellut: toipumista ja kirjoitustöiden tekemistä rauhalliseen omaan tahtiini.
Olen tänään jo kirjoittanut manteleiden ystäville reseptin raakasuklaakuorrutteisiin manteleihin. Käykääs CocoVin blogista kurkkaamassa.
Myös uusi satsi manteleita lähti jo eilen likoon ja tänään laitoin vielä pakurit keittoon vähän isompaa mantelimaitosatsia varten. Aion laittaa sitä tällä kertaa reilummin pakkaseen.
Itsenäisyyspäivänä kotona käydessä heräsi pitkästä aikaa himo johonkin leivänkaltaiseen mussutettavaan (ja teinkin sinä aamuna kookosjauhoista ja soijamaidosta vähän epätyydyttäviä lettuja), ja himo taisi jäädä päälle vielä Turkuun takaisin saavuttua… Onneksi minulla on konstini.
Päivän aamiainen/brunssi: Arepoja, kolmen munan kokkeli & hunajaa. Kyytipoikana kanelilla maustettu vahva mokkakahvi soijamaidolla, nam-nam-nam… Nämä ovat lohturuokaani.
Kolumbiassa opin syömään arepoja, eli paikallisia yksinkertaistakin yksinkertaisempia maissileipiä. Näihin kakkusiin ei tule periaatteessa mitään muuta kuin esikypsytettyä maissijauhoa, suolaa ja vettä. Itse lisäsin näihin vielä ruokalusikallisen neitsytkookosöljyä.
En muista mistä itse olen maissijauhopussini hankkinut, varmaankin jostain etnisestä pikkukaupasta, mutta käsittääkseni esikypsytetty maissijauho on käytännössä sama asia kuin polentajauho. Korjatkaa toki, jos olen väärässä?
Arepat (4 pientä kiekkoa)
4 dl lämmintä vettä
3–4 dl maissijauhoa
ripaus suolaa
1 rkl neitsytkookosöljyä
(paistamiseen neitsytkookosöljyä)
1. Lämmitä vesi kulhossa.
2. Lisää maissijauhot veteen ripotellen, sekoita tasaisesti joukkoon. Maissijauhot turpoavat jo tässä sekoitusvaiheessa jonkin verran.
3. Kun olet saanut vaivattua seoksesta tasaisen massan, lisää vielä lämpimään massaan ruokalusikallinen neitsytkookosöljyä. Kovassakin muodossa oleva öljy sulaa lämpimään massaan nopeasti. Vaivaa öljy puukauhalla tasaisesti maissimassan joukkoon. Anna levätä n. 10 minuuttia.
4. Muovaa massasta neljä noin 1,5 cm paksuista kiekkoa, ja paista pannulla runsaassa rasvassa 3–5 minuuttia per puoli. Äläkä käännä liian aikaisin. (Nyt kärsivällisyyttä…)
Tarjoile valmiiden arepojen kaverina suolaista tai makeaa.
(Tai sekä että, kuten minun tapauksessani. Ai, miksi muka pitäisi valita kahden väliltä?)
Siinä vaiheessa, kun arepat on paistettu ja tarkoitus on paistaa vielä kuumalla pannulla munakokkelit, huomaat tietenkin, että käytit edellisiltana viimeisetkin kananmunat jääkaapista. Onneksi lähikauppa on kahden minuutin päässä. Mukaan tarttui tällä kertaa myös soijamaitoa ja puolukoita pakkasaltaasta, jotka eivät tietenkään mahtuneet tämän päivän aamiaiselle. Illalla sitten vaikka soijajogurtin ja hamppuproteiniin seassa…
Huomiselle on muuten ajastettu toinen ruokajuttu, ja rupean pian työstämään sitä treeniohjelmakirjoitusta – mukana on muuten oikeat ennen-kuvat lokakuun lopulta saakka. (Enää muuten viisi päivää ensimmäiseen Biosignature-valmennukseen, jipppii!)
Nyt tässä välissä kuitenkin… taidan vähän koomailla ja katsoa muutamat Gilmoren tytöt. Nähdään pian!
—
In English: I love my arepas! I learned to eat (& make) this simple cornbread during my volunteer year in Colombia a couple of years ago. Some things kinda stick with you, don’t they… Best thing about arepas is that you can eat them basically with anything, sweet and/or savoury! You should try them!