M-E:n joulukeittiö: Mausteinen bataattilaatikko

Kuten edellisessä jutussa kerroinkin, olen tällä viikolla kanavoinut vähentyneistä treeneistä vapautunutta energiaa reseptien kirjoittamiseen ja siihen palkitsevimpaan vaiheeseen eli kokeilemiseen. Pitäähän erityisesti treenaajan syödä hyvin, että jaksaa toipua ja kasvaa!

Tässä jouluisen bataattilaatikon ohje, joka sopii niin vegaaneille, paleoruokailijoille, karppaajille kuin gluteenitonta ruokavaliota noudattavillekin. Runsaat mausteet tekevät tästä varmasti tämän joulun laatikkoruokien kingin – ainakin meidän joulupöydässä. 🙂

(Kuvassa oleva yksilö laitettiin muuten saman tien pakkaseen odottamaan viikonlopun varaslähtöä joulupöytään. Maistoin juuri tuon yhden lusikallisen verran ja sai oikein pidätellä itseään, etten olisi ottanut laatikosta saman tien isompaa siivua. :’)

Alla oleva teksti on sama, joka löytyy myös CocoVin blogista.)

bataattilaatikko1-cocovi.jpg

Luonnollisesti makea mutta hitaita hiilihydraatteja sisältävä bataattilaatikko sopii joulupöytään lanttu- tai perunalaatikon korvaajaksi tai kaveriksi. Joulun ruokapöytään tuo voimakkaiden ja makeiden mausteiden käyttö, joten tämäkin bataattilaatikko on maustettu niin tuoreella inkiväärillä, muskottijauheella kuin ripauksella valkopippuriakin. Mantelijauhokuorrutteeseen makeaa aromia tuo lämmin ceyloninkaneli.

Kokeilin tässä reseptissä myös ensimmäistä kertaa korvata laatikkoruoan munamaidon (tai munakerman) vastaavalla tavalla uunissa hyytyvällä hamppumaidolla. Hamppumaidon pyöräytät tehosekoittimessa hetkessä sillä välin, kun bataatit kypsyvät liedellä.

Bataattilaatikko

  • 1 kg bataattia (keittämiseen vettä ja suolaa)
  • 3,5 dl hamppumaitoa (1 dl hampunsiemeniä + 2,5 dl vettä)
  • 2 rkl mantelijauhoa
  • 2 rkl neitsytkookosöljyä
  • 1 rkl muscovado-sokeria (karppiversiosta sokerin voi jättää pois ja hauduttaa uunissa kauemman aikaa)
  • Mausteet: pieni pala tuoretta inkivääriä (n. 1 cm paksuinen), 1/4 tl raastettua muskottipähkinää, ripaus valkopippuria, 1/2 tl suolaa

Pinnalle: 1–2 rkl mantelijauhoa, 1/2 tl ceyloninkanelia

  1. Kuori ja paloittele bataatti. Keitä bataatit pehmeäksi niukassa, suolalla maustetussa vedessä.
  2. Sillä välin kun bataatit kypsyvät, valmista hamppumaito tehosekoittimessa. Lisää joukkoon myös inkiväärinpalanen. Siivilöi maito. Lisää maitoon 2 rkl mantelijauhoa, muskottipähkinä, valkopippuri ja jätä seos turpoamaan.
  3. Ota bataattien keitinliemi talteen ja jäähdytä keitettyjä bataatteja n. 10 minuuttia. Soseuta bataatit sauvasekoittimella kattilassa. Voit käyttää osaa keitinliemestä bataattien soseutuksessa, loput voit heittää pois.
  4. Murenna muscovadosokeri bataattisoseeseen ja lisää joukkoon mantelijauho-hamppumaitoseos. Sekoita tasaiseksi. Tarkista suola ja lisää suolaa tarvittaessa.
  5. Kaada seos vuokaan. Kuorruta kevyellä kerroksella kanelilla maustettua mantelijauhoa. Paista 200-asteisessa uunissa n. 45 min. Vähennä uunin lämpö 150 asteeseen ja jatka kypsyttämistä vielä noin puolitoista tuntia.

 

In English: This is a healthy and easy Christmas dish for almost all kinds of eaters. This spicy sweet potato casserole is vegan, gluten-free and low in its glycemic index.

Ingredients: 1 kg sweet potato (cook until soft in salty water), 3.5 dl hemp-seed milk, 2 tbs almond flour, 2 tbs virgin coconut oil, 1 tbs muscovado sugar (optional), ca. 1 cm piece of fresh ginger (blend it in with the hemp-seed milk), 1/4 tsp nutmeg, a dash of white pepper & salt to your own taste.

Instructions: Mash the cooked sweet potato. Mix the hemp-seed milk, almond flour & spices together and add the mixture into the sweet potato mash. Pour into an oven-proof dish. Top wish a mixture of almond flour & Ceylon cinnamon. Cook in an oven at 200 degrees Celsius for 45 minutes, reduce heat to 150 Celsius and continue baking for another one and a half hour.

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.