Opiskelijaruokaa, osa 1: Linssi-soijarouhepöperö
Blogatessa minulle tulee hyvin usein sellainen tunne, että lukijoita tulee vähän tahattomasti höynäytettyä siitä, kuinka arki todellisuudessa rullaa. Kaikki on olevinaan niin tiptop ja ruoka-annoksetkin on aina nätisti aseteltu (”syön vain smoothieita ja jälkiruokia”): toisin sanoen vain silloin kun on jaksanut nähdä vaivaa (vaikka useimmiten vaiva ei ole kuitenkaan niin suuri, että sen todella kokisi vaivaksi) napataan kuva ja blogataan fiini resepti, kerrotaan optimaalisista rutiineista, ja juuri kuvatunlaista se joka päivä sitten onkin. Pssh, niin vissiin.
HTPM on palstana jotakin henkilökohtaisen treenipäiväkirjan ja treeniblogin väliltä. (Kysyttekö minulta näiden eroa? En rehellisesti osaa vetää suoria viivoja…) Toisaalta dokumentoin ja toisaalta jaan matkan varrella tehtyjä oivalluksia tai muuten vaan hauskoja/hyödyllisiä/mielenkiintoisia aiheeseen liittyviä juttuja. Paine pitää blogi nättinä ja unelmankauniina hiipii yllättävän vahvasti kuitenkin aina jostain takavasemmalta, ja helposti jättääkin epähuomiossa osan matkasta kuvaamatta.
Ihanteellisissa oloissa treenaajat syövät kalkkunafilettä joka päivä ja täyttävät puolet (tai jopa 3/4) lautasesta höyrytetyllä parsakaalilla ja tuoreilla vihanneksilla. Kaikki punainenkin liha on luomua ja jääkaapissa on aina tuoreita vihanneksia. Niinkö? Sellainen ruokavalio tulee ajan mittaan hyvin kalliiksi! Miten opiskelijalla on varaa bodata, kun väliin pitää mahduttaa kuitenkin myös runsaasti tuoreita marjoja, pähkinöitä ja siemeniä, ja vielä kehitystä tukevat lisäravinteet ja superfooditkin?!
—
Itse asiassa kaikki punainen liha, jota ostan kotiini, onkin luomua – mutta ostan lihaa itse ehkä kerran kuukaudessa.
—
Suurimman osan proteiinistani saan kananmunista, tonnikalasta (joka teki paluun ruokavaliooni kovempien tulostavoitteiden alla; vähän mietityttää tämänkin ruokavalinnan eettisyys/ekologisuus, mutta ”jos nyt vain tämän kevään…”) ja kasvikunnan lähteistä (linssit, pavut, pähkinät, siemenet, idut, mantelit, herneet). Silloin tällöin hemmottelen itseäni kalalla (silakoita, lohta, mitä nyt kaupan sattuu olemaan), vuohenjuustolla, soijajogurteilla ja ehkä kerran–pari vuodessa jopa kunnon maksapihvillä.
Ruokakaupassa ostoskoriin valikoituu paljon tuoretavaraa (vihanneksia, hedelmiä ja marjoja) ja niistä usein se luomumpi vaihtoehto, varsinkin jos hintaero ei-luomuun nähden on kohtuullinen. Ruokavaliota täydennän niin purkkilisäravinteilla kuin superfoodeillakin.
Näilläkin periaatteilla ruokakuluni ovat silti varmasti tavallista opiskelijaa korkeammat. Uskon kuitenkin, että ero tasoittuu niissä rahoissa, jotka monella kuluvat viikonlopun aikana baarissa ja seikkailujen jälkeisiin mättöruokiin. Seikkaillahan voi toki myös törsäämättä paljon ylimääräistä siinä sivussa, mutta eiköhän aika usein rahankulutus sitten kuitenkin lähde lapasesta jossain vaiheessa iltaa. (Ollaanpas hetki realisteja.)
—
Onko jollakulla nyt hirveän höynäytetty olo, kun totuus on paljastettu?
Löytyykö sieltä ruudun takaa paljon muitakin opiskelijabudjetilla treenaavia? Miltä teidän arkiruokavalionne näyttää?
—
Kuvittelen, että lukijoiden joukossa on ainakin jonkin verran nuoria aikuisia, jotka joutuvat punnitsemaan ruokakorinsa sisältöä paitsi laadun myös hinnan suhteen.
Nyt loppuviikolla ajattelin jakaa, juuri teitä silmällä pitäen, muutamia reseptejä omasta vaatimattomasta opiskelijakeittiöstäni ja jatketaan niin kauan kuin juttuja tipahtelee mieleen… Aloitetaan karuimmasta päästä, etteivät odotukset karkaa liian korkealle.
Seuraavalla kerralla on luvassa hamppuproteiinipihvejä ja sienikastiketta.
Linssi-soijarouhepöperö
1 dl punaisia linssejä
4 dl vettä
1/2 dl soijarouhetta
1 rkl neitsytoliiviöljyä
1/2 sipuli
1 iso herkkusieni
loraus soijakastiketta (n. 1 rkl)
1 tl seitsemän mausteen seosta (mustapippuri, maustepippuri, kaneli, inkivääri, muskotti, neilikka, veikselinkirsikka)
1/2 tl ruususuolaa
5 cm pätkä maustekurkkua kuutioituna
1. Laita linssit veteen likomaan, sillä välin kun menet salille. (n. 3 tuntia matkoineen ja pukeutumisrituaaleineen)
2. Huuhdo linssit ja laita linssit korkeareunaiseen pannuun kiehumaan suolalla maustetussa vedessä, sillä välin kun itse käyt pikaisessa suihkussa (max. 10 min). Anna veden haihtua pannulta lähes kokonaan.
3. Lisää joukkoon loraus oliiviöljyä, pilkottua sipulia, mausteet, soijarouhe ja loraus soijakastiketta. Pyöräytä ainekset pannulla sekaisin. Lisää tarvittaessa vettä.
4. Lisää joukkoon pilkottu herkkusieni. Anna hautua liedellä hetken ja lisää lopuksi pieni määrä kuutioitua maustekurkkua.
5. Tarjoa riisin/juuresten/pastan kanssa. Tuoreita vihanneksiakin suositellaan…
Valmis annos: kookosöljyssä pyöräytettyä riisiä & linssisoijarouhepöperöä. Kasviksiksi rouskutellaan seurana yksi iso porkkana. ;)