Opiskelijaruokaa, osa 3: Rapea uunikala (+ Kuinka kuorrutat uuniruoat gluteenittomasti)
Ruoanlaittaminen on valtavan mukava ja hyödyllinen harrastus, siinä kun pääsee yhdistämään käytännöllisyyttä hulluunkin luovuuteen. Harrastus, joka ei edes tunnu harrastamiselta. Joskus löytää aivan uskomattoman hyviä yhdistelmiä eikä tarvitse olla edes mikään mestarikokki kokeakseen tällaisia upeita ahaa-elämyksiä. Joskus (aika useinkin) sitä silti ehtii elää jo jonkin verran vanhaksi, vähän maailmaakin ja kaikenlaisia ruoka- ja keittiötapoja nähneeksi, kun vastaan tulee yhtäkkiä taas yksinkertaisuudessaan jotain aivan mullistavaa.
Fasaanin ”leivittäminen” psylliumkuidulla kevyen ja rapean kuoren aikaansaamiseksi oli minulle tällainen uusi ja mullistava ajatus. Miksen ollut tätä aiemmin itse keksinyt? (No, enhän ole mestarikokki…)
—
Tätä loistavaa ajatusta pitikin sitten päästä kokeilemaan itsekin käytännössä ja mieluiten heti. Oli tavallinen kiireinen torstai-ilta, isä oli ottanut pakastimesta seitipaketin sulamaan, kaapissa oli vielä kookosmaitoa ja psylliumkuitua. Ensin kävi mielessä, että jos olisi tehnyt tästä jonkinlaisen mantelikalan, mutta manteleita ei löytynyt kaapeista missään muodossa. Paahdettuja sipuleita sen sijaan löytyi.
Tässä välissä täytyy huomauttaa, että oma keittiöni on täysin gluteeniton mauste- ja höystekaappeja myöten (syynään tuoteselosteet tottumuksesta tarkasti), mutta nyt kokattiin vanhempien kaappien sisällöllä. Paahdetuista sipuleista tulee tähän todellakin mukavaa makua, mutta käsittääkseni useimmat valmiiksi paahdetut sipulit sisältävät vehnäjauhoa, joten JOS haluat uuniseitistä varmasti gluteenittoman version: käytä psylliumin rinnalla esim. paprikalla maustettua mantelijauhoa!
Tässä on helppo alle 10 minuutin aktiivisella ruoanlaittoajalla valmistuva iltaruoka kolmelle.
Rapsakka kuori syntyy paahdetuista sipuleista ja psylliumkuidusta.
Uuniseiti kolmelle
3 seitipalaa
1,5 dl kookosmaitoa
suolaa, pippuria
Kuorrute: psylliumkuitu, paahdetut sipulit/mantelijauho, paprikajauhe
1. Lado seitipalat uunivuokaan, mausta suolalla ja pippurilla.
2. Kaada vuokaan kookosmaito ja ripottele kuorrutteeksi psylliumia, paahdettuja sipuleita/mantelijauhoa ja paprikajauhetta.
3. Paista 175-asteisen uunin keskitasossa noin 20-25 minuuttia.
Tarjoile riisin ja raikkaan salaatin kera.
—
P.S. Ensimmäisen kuvan kookos-kurkuma-limetinlehtisein ohje löytyy palstan Facebook-sivulta. Viime viikon torstain kokkailujen jälkeen olen nimittäin innostunut kuorruttamaan jos jonkinlaisia uuniruokia. (Kanassa ja kalassa ollaan kuitenkin vielä tähän mennessä pysytty. ;))