Heleän ihon vaniljamantelimaito
Kauneus ja terveys kulkevat käsi kädessä, tämä on kaikille tuttu slogan. Harva tietää kuitenkaan, miten tiukasti käsi kädessä ne kulkevatkaan. Hyvinvoivaa tyttöä tietenkin hymyilyttää enemmän, ja hymyhän se vasta kaunistaa! Elämäntavoilla voi kuitenkin vaikuttaa paljon myös ulkoiseen olemukseensa.
Tärkein ”kauneudenhoitorutiinini” on terveydestäni huolehtiminen ja kenties tärkein pinnallisesti vaikuttava kauneusrutiinini tekeekin mutkan ruokapöydän kautta: huonosti toimiva ruoansulatus on nimittäin omiaan aiheuttamaan kasvoille ikäviä näppyjä.
Ihollani on taipumusta suurihuokoisuuteen ja näppyihin (eli finneihin), ja olen vuosien varrella ehtinyt muutaman rokonarvenkin jo menneistä koettelemuksista saamaan. Ihoni kunto on kuitenkin parantunut sen jälkeen, kun muutama vuosi sitten hoksasin, että viljat ja maitotuotteet eivät kuulu yhtälöön, kun tavoitteena on sileä iho.
Sekä vilja- että maitotuotteet sisältävät vaikeasti sulatettavia proteiineja (mm. gluteeni viljassa ja kaseiini maidossa). Toisten ruoansulatuskanava toki pilkkoo näitä paremmin kuin toisten epäonnekkaiden. Valitettavasti itse kuulun niihin epäonnekkaisiin, ja väärin valittu suupala voi kostautua seuraavina päivinä näppylään tai useampaan.
Huonosta ruoansulatuksesta voi olla oireena mm. jo mainitut iho-ongelmat, liiallinen kaasunmuodostus ja turvotus. Toisin sanoen, jos sinulla on akneongelma ja vielä pierettää ja turvottaa usein, kannattaa miettiä olisiko vikaa ruokavaliossa. (Saamme kuitenkin sen geeniperimän, minkä saamme, ja siltä pohjalta kunkin on tehtävä omat terveysvalintansa…)
—
Tänään jaan uuden suosikkireseptini, joka auttaa minua pysymään poissa kaupan maitohyllyltä ja samalla pitämään ihoni hyvässä kunnossa.
Mantelimaitoa voi tehdä kerralla isomman satsin ja säilöä pakkaseen puolen litran säilytysastioissa, joita on sitten kätevä nostaa sulamaan, kun tietää maitoa tarvitsevansa. Olen tehnyt tämän mantelimaidon vaniljalla maustettuun pakuriteehen, mutta mantelimaidon voi tehdä myös pelkkää vettä käyttäen. Muista tällöin lisätä vaniljajauhe vielä erikseen. :)
Manteli on muutenkin terveysruokaa. Se sisältää runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja, runsaasti proteiinia, kaliumia, mangaania, magnesiumia, kalsiumia, fosforia, välttämätöntä tryptofaani-aminohappoa ja ihoa korjaavaa E-vitamiinia.
Mantelimaidon tekemisestä ylijäävää mantelimassaa ei muuten kannata heittää pois, vaan se kannattaa ottaa talteen (esim. pakastamalla, jollei sille heti löydy käyttöä) ja käyttää muussa ruoanlaitossa (esim. leivonnassa). Minulla onkin tästä mielessä mantelimassaa hyödyntävä mehevien suklaamuffinien ohje – katsotaan jos saisin ympättyä niihin mukaan vielä vähän extraprodea hamppuproteiinin muodossa!
(P.S. Minä muuten rakastan työtäni! :))
Vaniljamantelimaito
1,5 l vaniljaista pakuriteetä (ohje alla)
250 g manteleita (liotettu vedessä yön yli)
1 rkl intiaanisokeria
ripaus ruususuolaa
1. Anna pakuriteen jäähtyä kädenlämpöiseksi ennen mantelimaidon tekemistä. Teen voi valmistaa myös edellisiltana.
2. Lisää mantelit ja 1,5 l vaniljalla maustettua pakuriteetä tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi nestemäiseksi massaksi.
3. Siivilöi juoma. Kun käytät ohuesta kankaasta tehtyä siivilöintipussia, saat puristettua massasta käsivoimin viimeisetkin mantelimaitopisarat.
4. Mausta halutessasi intiaanisokerilla ja ripauksella ruususuolaa.
—
Vaniljainen pakuritee (3 l)
Lisää kattilaan 3 litraan vettä kuusi kukkurallista teelusikallista pakurikääpäjauhetta. Mausta liemi 1/4 teelusikallisella bourbonvaniljajauhetta. Kiehauta ja anna hautua liedellä miedolla lämmöllä puolesta tunnista kahteen tuntiin.
[Resepti on julkaistu aiemmin CocoVi Keittiö -blogissa.]
—
In English: Digestive problems can cause skin outbreaks. Many people have difficulties digesting cow’s milk even without realising it themselves. Here’s a recipe for skin-friendly almond milk. You’ll need 250 g overnight-soaked almonds, 1.5 litres of liquid (I’ve used vanilla-flavoured chaga tea), 1 tbs unrefined sugar, and a dash of some mineral rich salt (e.g. Himalayan pink salt). Blend it all together and sieve the milk apart. Make a bigger batch and you can freeze it in small containers for later use!