Hunaja ja kookosöljy emulgoituvat soijalesitiinin avulla
Oletko joskus valmistanut raakasuklaata ja käyttänyt makeutuksena hunajaa?
Lopputuloksena on voinut olla ohut hunajakerros muottien pohjalla suklaakerroksen alla. Raakasuklaan kotivalmistuksessa esiintyy muitakin kerrostumisilmiöitä, jotka juontuvat siitä, että sulana muotteihin kaadetusta suklaamassasta ehtii raskaampi aines (hunaja, kaakaojauhe, muu kiinteä aines) painua pohjalle ennen kuin rasva ehtii jähmettää suklaan tasakoosteiseksi.
Suklaan kerrostumisen ehkäisemiseen voi auttaa pieni lämpötilakikkailu, jota temperoinniksikin kutsutaan – itse tykkään puhua yksinkertaisesti suklaamassan jäähdyttämisestä ennen muotteihin kaatamista. Sen kummempaa se ei loppujen lopuksi ole kuin suklaaseoksen kääntelemistä muutaman minuutin ajan, jotta seos ehtii ottaa enemmän ilmaa. Koostumus muuttuu samalla usein silmin nähden paksummaksi. Linkin videolla Halmetojan Jaakko käy läpi temperoinnin perusteet kädestä pitäen, jos minun selostukseni ei aivan tunnu riittävän.
Toinen vinkki, jota kuulee kaduilla leviteltävän, on soijalesitiinin käyttö emulgaattorina. Yksinkertaistettuna soijalesitiini auttaa keskenään muuten huonosti sekoittuvia hunajaa ja öljyä sekoittumaan paremmin keskenään.
Olen nyt viikonloppuna valmistanut jääkaappiin ison kasan hampunsiemen-karpalopatukoita ja kokeilin erilaisten maustettujen lucumatoffeiden tekemistä. Makutesti on vielä edessä ennen kuin jakelen eteenpäin mitään reseptejä, mutta toffeen valmistusprosessista otin pari soijalesitiinin vaikutusta hyvin havainnollistavaa kuvaa:
1. Hunaja-öljyseos ilman lisäaineita
2. Hunaja-öljyseos on tasaisempi lesitiinilisällä
Itse pärjäilin aika pitkään ilman soijalesitiiniä kaapeissani, mutta tuossa muutama kuukausi sitten sain vaihtokauppana käsiini sitä pussillisen, ja kyllä täytyy sanoa, että helpottaa se kyllä ruoanlaittamista aika paljon: toimii niin palautusjuomien joukossa (litkusta tulee maistuvampaa, mukavan kermaista ja todella, myös tasakoosteisempaa) kuin tälläkin tavalla makeiden ja rasvaisten herkkujen valmistamisessa.
Saatan siis ostaa tuota jatkossa aivan oma-aloitteisestikin. Käypä soijalesitiini nimittäin myös urheilijan lisäravinteesta. ;)