Kevyempi Crème Ninon

Kevät on hyvää aikaa kiinnittää tarkempaa huomiota vointiinsa. Moni keventää valoisampia päiviä kohti vaistomaisesti myös hieman ruokavaliotaan, ainakin itselleni näin tuppaa käymään väistämättä. Talvella on ehkä tullut syötyä raskaammin kuin muutoin, vaikkei varsinaisia mättöjuhlia viettäisikään.

Jos et paastonnut jo pääsiäistä kohden (fysiologiselta kannalta mietittynä voi uskonnollis-vakaumuksellinen paasto todella olla myös aivan ”järkevästi” perusteltua toimintaa), viimeistään nyt olisi hyvä aika suoda ruoansulatuselimistölle helpotusta hiukan kevennetyllä ruokavaliolla. Kevätpaastoon laskeutumisen voi aloittaa vaikka kevyillä kasviskeitoilla ja liemillä. Superyrteistä erityisesti kuivatusta nokkosesta tehty nokkostee on omiaan edistämään elimistön omia puhdistusprosesseja. Nokkosella maustaa myös kätevästi kaikenlaiset liemet ja keitokset.

Alla muunnelma klassisesta ranskalaisesta tuorehernekeitosta Crème Ninonista, johon otin vaikutteita tästä raakaruokakeitosta ja lisäsin vähän omia aineksia. Kun lehmänmaitotuotteet ovat ruoansulatukselle nou-nou, kasvimaitoihin voi hakea hapanta makua vaikka puristuksesta sitruunamehua tai tilkasta maitohappokäynyttä heraa (esim. monelle paastoajallekin tuttu Molkosan).

creme-ninon1-cocovi.jpg

Samettinen hernesosekeitto

200 g pakasteherneitä

1 rkl oliiviöljyä

2 salottisipulia (tai 1 pieni keltasipuli)

5 dl vettä

1 kasvisliemikuutio (esim. Vogelin kasvisliemikuutio)

1 tl nokkosjauhetta

2 luomulehtisellerin vartta

2 rkl tuorepuristettua sitruunamehua

1 valkosipulinkynsi

1 avokado

basilikanlehtiä

valkopippuria

yrttisuolaa (Herbamare)

Päälle: kookoskermaa, Molkosania (esim. 1 dl kermaa, 1 tl Molkosania)

1. Pilko ja kuullota sipuli oliiviöljyssä (älä ruskista). Lisää vesi, nokkosjauhe ja kasvisliemikuutio. Anna veden kiehahtaa, lisää herneet joukkoon ja käännä liedeltä lämpö pois. Anna liemen jäähtyä haaleaksi ennen tehosekoittimeen siirtoa.

2. Pilko varsiselleri ja lisää tehosekoittimeen. Kaada päälle herne-kasvisliemi. Mausta tuoreilla basilikanlehdillä, sitruunalla, valkosipulilla ja valkopippurilla. Lisää joukkoon avokadon sisus (paitsi kivi). Soseuta. Maista suola, lisää tarvittaessa esim. yrttisuolaa tai muuta laatusuolaa.

3. Valmista hapan kookoskerma sekoittamalla kookoskermaan tilkka Molkosania (maitohappokäynyttä heraa).

4. Tarjoa keitto hapankookoskermatilkan ja tuoreiden yrttien kera. ;)

creme-ninon2-cocovi.jpg

 

hyvinvointi hyva-olo ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.