M-E:n joulukeittiö: Vegaaninen jouluhalko – Mokkasuklaaunelma

Vinkkasin viime jutussa, että olin löytänyt vegaanisen vaihtoehdon kermavaahdolle kookoskermasta ja että perästä seuraisi vähän jotain muutakin herkullista ja vegaanista… Sunnuntaina valmistui nimittäin mehevä jouluhalko, jonka reseptin sitten kehtaakin paljastaa. 🙂

Voit kokeilla tätä ohjetta sellaisenaan oman jouluhalkosi kasaamiseen tai käyttää omia hyväksi havaittuja kääretorttupohjareseptejäsi (varsinkin jos oman kakkusi ei tarvitse olla vegaaninen), eri täytteitä, eri päällysteitä jne. Ehkä nappaat tästä vinkkejä omaan kokkailuun.

Tässä tortussa on kolmea jännää erikoisuutta: munaton kääretorttupohja, maidoton ja liivatteeton kermasuklaatäyte ja kookoskermasta tehty kermakuorrute.

”Korvaavat” aineet taas ovat parhaimmasta päästä: pähkinöitä, siemeniä, kasvirasvoja ja -kuituja. Miksikään ultimaattiseksi terveyspommiksi en luomusta väitä, mutta sisältävät pähkinät ja siemenet kuitenkin hieman enemmän ja suuremman valikoiman ravinteita kuin normaalit maitotuotteet ja kananmunat, ja rasvojakin tarvitaan välillä. Kananmunia vastaan minulla ei sinänsä ole yhtikäs mitään, kunhan halusin kokeilla taas hamppumaitoa munankorvikkeena, kun kerran jo siitä innostuin. 😉

Ohjeessa on käytetty sekä carobia (johanneksenleipäpuujauhetta)  joka muistuttaa maultaan kaakaota (lakritsamaisella vivahteella), mutta on luontaisesti makeaa eli tarvitsee vähemmän lisättyä sokeria – että aitoa kaakaojauhetta (ihan Van Houtenia ja vähän raakakaakaojauhetta joukossa). Ainekset ovat keskenään aika lailla täysin vaihdettavissa, oman maun mukaan.

Kookoskermavaahdon vispaamiseen on omat niksinsä, mutta homma on loppujen lopuksi todella yksinkertaista. Ohje löytyy aivan reseptin loppupäästä.

Ohjeessa käytetty makeutus on suuntaa antavaa. Jos joukossa on makeamman ystäviä, kannattaa reseptissä mainittua makeutusta lisätä n. 30–40%. Myös kotitekoisen mustaherukkahillon tarjoaminen jouluhalon kylkiäisenä on hyväksi, suorastaan loistavaksi havaittu idea. :)

Huom! Tähän jouluhalkoon käytettiin kaksi kääretorttua. Jos teet jouluhalon pienelle joukolle, kannattaa resepti tällöin puolittaa!

jouluhalko3.jpg

Vegaaninen jouluhalko  Mokkasuklaaunelma

Pohja:

6 dl hamppumaitoa (2,5 dl kuorittuja hampunsiemeniä + 3,5 dl vettä)

1,5 rkl psylliumkuitua

150 g kuivattuja luumuja

2–3 dl mantelimaitoa (tai kookos-/soija-/ tms. maitoa)

1 dl neitsytkookosöljy

3 dl mantelijauhoa (tai mantelimaidon tekemisestä ylijäänyttä mantelimassaa, vähennä silloin mantelimaidon määrää)

6–8 rkl kaakaojauhetta (tai haluamasi yhdistelmä tavallista kaakaojauhetta ja raakakaakaojauhetta)

3 rkl perunajauhoa

2 tl leivinjauhetta

3 rkl muscovadosokeria

1/2 tl steviajauhetta

(ripaus vaniljajauhetta) 

  1. Sekoita tehosekoittimessa hampunsiemenistä ja vedestä tasainen ”kerma”. Hamppumaidon siivilöinti ei tällä kertaa ole tarpeen. Lisää psylliumkuitu ja kuivatut luumut kannuun ja soseuta. Jos seoksen pyörittämisessä on vaikeuksia, jatka vedellä, mantelimaidolla tai muulla valitsemallasi nesteellä. (Mielestäni kannattaa käyttää mieluummin jotain maitomaisempaa kuin laihentaa hamppumaitoa entisestään. Pohjasta tulee samalla vähän täyteläisempi kuin pelkkään veteen tehtynä.)
  2. Lisää nestemäinen kookosöljy seoksen joukkoon. Sulata kookosöljy vesihauteessa, jos tarpeen.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Jos käytät mantelimaidosta ylijäänyttä kosteaa mantelimassaa, voit tässä vaiheessa yhdistää hamppu-luumu-psylliumseoksen ja mantelimassan erillisessä sekoituskulhossa.
  4. Lisää kuivat aineet taikinan joukkoon. Sekoita hyvin puukauhaa käyttäen. Tarkkaile taikinan koostumusta, älä päästä liian kiinteäksi, mutta älä jätä turhan nestemäiseksikään.
  5. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle syvälle uunipellille (tai kahdelle). Paista 175 asteessa 30–45 minuuttia uunin keskitasossa. Taikinan tulee kohota silminnähtävästi. Tarkista puutikulla pohjan kypsyysaste.

agar-agar.jpg

Agar-agaria käytetään liivatteen tavoin hyytelöimisaineena. Punalevästä valmistettua Agar-agaria löytää Suomesta mm. eko- ja luontaistuotekaupoista ja aasialaisista marketeista. Itämaisissa kaupoissa sama aine maksaa yleensä murto-osan luontaistuotekauppojen pyytämästä hinnasta.

Täyte:

2,5 dl cashewpähkinöitä

2,5 dl macadamia-pähkinöitä

2 dl kookoskermaa (25 % tai -maitoa 17 %)

3/4 dl vahvaa kahvia

2 rkl hunajaa

7–10 g agar-agaria

3 rkl carob-jauhetta (myös kaakaojauhe käy)

3 kourallista kaakaorouhetta

(steviaa)

  1. Liota pähkinöitä vedessä 3–6 h. Tämä kannattaa tietenkin tehdä, joko sillä välin kun valmistat pohjan tai jopa edellisiltana.
  2. Valuta pois pähkinöiden liotusvesi, nakkaa pähkinät tehosekoittimeen ja nesteeksi 2 dl kookoskermaa. Surrauta tasaiseksi.
  3. Keitä vahvaa kahvia ja sulata siihen agar-agar-hiutaleet. Tämä voi kestää jokusen minuutin riippuen agar-agar-hippusten koosta. Kun agar-agar on sulanut kahvin joukkoon, lisää hunaja ja halutessasi lisää makeutta hippunen steviaa.
  4. Kaada kahvi-agar-agar-liuos pähkinäkerman joukkoon ja jatka ”tehosekoittamista”. Lisää joukkoon carob-jauhe. Kaada kulhoon ja sekoita puukauhalla kaakaorouhe vaahdon joukkoon. Tässä vaiheessa vaahto on vielä aika nestemäistä, mutta agar-agar hyytyessään jähmettää vaahdon jämäkämmäksi. Voit avittaa hyytymisprosessia pitämällä kulhoa jonkin aikaa pakkasessa ja sekoittamalla seosta välillä.
  5. Kun vaahto on tarpeeksi jähmeää, levitä täytekerros jäähtyneelle torttupohjalle. Rullaa kääretortuksi ja jätä rulla leivinpaperin sisään jähmettymään muotoonsa jääkaapissa.

Sillä välin kun kääretorttu jähmettyy jääkaapissa, voit valmistaa kookoskermavaahdon. Tämä vaatii valmistautumista etukäteen, nimittäin kookoskerma/-maitopurkki täytyy jäähdyttää edellisyö (tai vastaava aika) jääkaapissa!

kookosvispi3.jpg

Kookoskermavaahto:

3 dl kookoskermaa (kookosmaitopurkista kuorittu osuus)

ripaus steviaa (tai haluaamasi makeutusta)

1 rkl carob-jauhetta (myös kaakao käy)

  1. Säilytä kolmea 2 dl:n kookoskermapurkkia jääkaapissa yön yli. Huom! Avaa purkit ravistamatta. Kuori päälle jäänyt rasvaisempi kookoskermakerros talteen (n. 1 dl/purkki), tätä rasvaisempaa kookoskermaa käytetään kuohukerman tavoin. Voit käyttää jäljelle jäävän kookosmaidon viikon mittaan muussa ruoanlaitossa (tai pakastaa sen myöhempää käyttöä varten).
  2. Mausta kerma ja vispaa siitä kuohkea vaahto. Lisää carob- tai kaakaojauhe vispauksen loppuvaiheissa. 

Jouluhalon kasaaminen:

Rakenna kääretortuista halkomainen asetelma. Koristele kermakuorrutteella tai yllätä omalla kekseliäisyydellä. Kirsikat, kookoshiutaleet ja carob-/kaakaojauhe ainakin toimivat mukavasti. :)

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.