Elastisen jännä ruokavalio

Rap-artisti/tuottaja Elastisen timmin kropan salaisuus on IS:ssa ilmestyneen jutun mukaan salitreeni 2–3 kertaa viikossa, muutoin aktiivinen elämäntapa ja hiilihydraatteja sisältävä paleoruokavalio. Ruokavaliota tituleerataan otsikossa ”jännäksi”.

1288547600688.jpg

Ela on timmissä kunnossa. Kuva: IS/Antti Hämäläinen

Jännän ruokavaliosta kai tekee se, että Elastinen on julkkis… Elastisen tekemiset ja syömiset kuulostavat kuitenkin omiin korviini järkevältä ja tasapainoiselta. 

Olen mielenkiinnolla seuraillut paleoruokavalioon liittyviä juttuja tässä muutaman vuoden ajan ja hiffannut, että ei se paljon eroa muistakaan terveellisistä ihmeruokavalioista – tämä ei siis ole huono juttu, vaan yksinkertainen huomio siitä, kuinka paljon yhteistä mm. paleolla, hiilihydraattitietoisella, oikeaa ja pääasiassa kasvisruokaa sisältävillä ruokavalioilla loppupeleissä on. Kuinka joku yksittäinen ihminen näitä ruokavalioita toteuttaa (jos joku on sattunut valitsemaan tietyn ruokavalion ”jutukseen”), siinähän tietenkin voi olla paljon vaihtelua mm. käytössä olevien ruoka-aineiden suhteissa, toinen syö enemmän punaista lihaa ja toinen kasviöljyllä läträttyjä salaatteja.

”Hauska” oli myös lukea jutun kommentit läpi. Miten paljon ihmiset jaksavatkaan ottaa nokkiinsa siitä, että joku toinen tekee eri tavalla. Ihan kuin koko juttu olisi vihjailua siitä, että ruudun toisella puolella sitten muka tehtäisiin jotain väärin. (Tosin jos sellainen ajatus mieleen tulee, ehkä sitä pientä ääntä kannattaisi tutkiskella.) Vähätellään treenimääriä, kuin kaikkien pitäisi käydä salilla 4-10 krt/vko, tai sitten ruokavaliota: ”täällä samanlainen kroppa leivällä, maidolla ja leikkeleillä” vs. ”eihän tuo poikkea mitenkään siitä mitä minä olen jo seitsemän vuotta tehnyt”. Ei siitä sitten vaan millään löytyisi mitään iloittavaa siitä, että toisella(kin) pyyhkii hyvin?

No, tiedän. Mitäs menin lukemaan kommentteja keltaisen lehdistön jutun alta. Tietäähän sen mitä sieltä saa. Oma vika! 

Eikö kukin keskityttäisi tekemään sitä omaa juttuamme, kulkemaan omia polkujamme. Ei sentään jääräpäisesti, vaan omia tuntemuksia ja tarpeita kuunnellen. (Myös ne turhat sydämentykytykset, harmaassa kunnossa oleva iho, masennus ja muut epämääräiset kehon ja olon oireet voivat olla sellaisia tuntemuksia ja tarpeita… ei vain se tunne, että ”olen tehnyt aina näin ja mulla on sen kanssa ihan hyvä fiilis”.) Etsitään uutta tietoa tai jos sitä tulee muuten vastaan, pohditaan asioita myös uudessa valossa.

Täällä vietetään edelleen lepoviikkoa treeneistä! Fiilis on hyvä ja kun jatkuvasta (34 krt/vko) treenistä päällä ollut pumppi ja pöhö on laskeutunut, alan hiffata, että perskuta, siellä niitä lihaksia edelleen todella on! Kapeammasta talvitakista alkavat tosin hihat ikävästi puristamaan. 🙁 

P.S. Jos paleoruokavalio alkoi tämän jutun jälkeen kiinnostaa, linkkasin sivupalkkiin nyt myös Lilyn ulkopuolelta muutamia blogeja lisää. Joukossa myös paleota suosivat Urbaani oranki ja Jussi Riekki. Myös Monkeyfoodissa ja Luolamieslaboratoriossa kokkaillaan usein paleohenkisesti. 🙂

Hyvinvointi Liikunta

Vinkeä appelsiini-lakritsitoffee

Lucumatoffee (tai lucumakinuski sen variaationa) on superherkkumaailman klassikoita. Perusohje on yksinkertainen: 2 osaa lucumajauhetta, 2 osaa nestettä, 1 osa sulaa neitsytkookosöljyä, makeutukseksi hunajaa ja ripaus suolaa.

Tällä kertaa halusin toffeeseen hieman enemmän twistiä. Appelsiini ja lakritsi kuulostivat tarpeeksi vinkeältä yhdistelmältä… 🙂

ruusuvesi-lakritsijuurijauhe.jpg

Lucumatoffeeseen saa makua esim. kokoonkeitetystä appelsiininkukkavedestä ja lakritsijuurijauheesta.

Appelsiini-lakritsitoffee

3 rkl kaakaovoita (n. 30 g)

1,5 dl neitsytkookosöljyä

3 rkl hunajaa

ripaus merisuolaa

(1 tl soijalesitiiniä; auttaa emulgoimaan rasvan ja hunajan keskenään)

2 tl lakritsijuurijauhetta

1 dl appelsiinituoremehua

50 ml appelsiininkukkavettä

3-4 dl lucumajauhetta

1. Sulata kaakaovoi ja neitsytkookosöljy vesihauteessa. Sekoita joukkoon hunaja ja soijalesitiini (ei tarpeellinen, mutta hyödyllinen). Mausta ripauksella merisuolaa.

2. Jaa hunaja-öljyseos kahteen osaan. Mausta yksi osa seoksesta lakritsijuurijauheella ja lisää halutessasi vielä ekstraripaus merisuolaa. Anna seoksen maustua sillä välin, kun valmistat appelsiinimakutiivisteen keittämällä kokoon 1 dl appelsiinituoremehua ja 50 ml appelsiininkukkavettä: haihduta tiivistettä kattilassa matalalla liedenlämmöllä niin kauas, kunnes kattilan pohjalla on nestettä jäljellä noin 30-40 millilitraa (parin ruokalusikallisen verran). Mausta toinen osa hunaja-öljyseoksesta juuri valmistetulla appelsiinimakutiivisteellä.

3. Saosta lakritsitoffee: sekoita hunaja-öljyseoksen joukkoon vähitellen lucumajauhetta noin puolet reseptiin varatusta määrästä. Taputtele notkea massa laakean vadin pohjalle ja anna jäähtyä jääkaapissa tai pakastimessa.

4. Saosta appelsiinitoffee:  lisää lucumajauhetta vastaavalla tavalla hunaja-öljyseokseen. Levitä massa tasaisesti lakritsitoffeekerroksen päälle.

5. Anna toffeen kovettua ja maustua jääkaapissa mielellään yön yli. Kiireisimmät  herkuttelijat voivat kuitenkin tyytyä tunnin jäähdyttelyyn.  🙂

lucumatoffee-paloina.jpg

(Resepti on julkaistu aiemmin CocoVin Keittiön puolella.)

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta