Viikonlopun herkkukeittiö & arkiruokailun valitut palat

Sillä välin kun kirjailen ylös (edelleen ja pitkällisesti) niitä kuluneen viikon treeni- ja valmennusjuttuja, ajattelin käydä läpi taas ruokajuttuja. Olen nimittäin ahkeroinut tänä viikonloppuna keittiössä kovasti!

viikonlopunkokkailut.jpg

Herkkukeittiössä syntyi välipalapatukoita (hampunsiemen-karpalo) ja appelsiini-lakritsitoffeeta.

Jottei tämä jäisi aivan tynkäpostiksi, olen kuvannut myös aina silloin tällöin otoksia arkiruokailusta, ja alla nyt myös kooste siitä. Ruokahuolto on tärkeä osa hyvinvointia, ettei kaikki salilla rehkiminen muutu ihan pahoinvoinniksi!

Arkiruokailua hankaloittaa hieman totuttelu uuteen ympäristöön (pidempi vierailu vanhempien luona). Anteeksi annettavien – mutta mittaustuloksissa näkyvien – lipsahduksien jälkeen alan kuitenkin pitää tiukemmin taas omaa linjaa ruokailussa: enemmän vihreitä salaatteja ja kasviksia, reippaasti proteiinia; ilman jatkuvia lipsahduksia kehon tulehdustilaa pahentavien aineiden kanssa (maito & vilja) ja omegakolmosissakin pidän taas hetken vahvemman kuurin. 

Kun kovat treenit pistävät kehon muutenkin normaalia kovemman rasituksen alle, silloin nimenomaan on huolehdittava myös ruokahuollosta. Kokeilin taas hetken lepsua linjaa, mutta olossa ja treeneistä palautumisessahan se alkoi tuntua…

leikkeleaamiainen.jpg

1. Leikkeleaamiainen: kalkkunaleikkeleitä, kourallinen cashewpähkinöitä ja kurkkuviipaleita (+ 5 dl hamppumarjasmoothieta). Pähkinöitä ja manteleita napostelen muuten aina päivän mittaan välipalaksi, erityisesti niinä hetkinä, kun huomaan kaipaavani voileipien helppoutta… Pähkinöiden mutusteleminen on yhtä helppoa kuin leipäpaketin kaivaminen kaapista, ja ne antavat samaa suutuntumaa ja vastaavaa (ja parempaakin) vatsantäytettä kuin kuitupitoinen leipä. Käyvätpä ne hyvin yhteen jopa leikkeleiden kanssa. 😉

mustikka-jogurtti.jpg

2. Jogurttiaamiainen: soijajogurttia, mustikkaa, macaa, pellavansiemenrouhetta ja kurpitsansiemeniä. 

kollaasi-evaista.jpg

Vasemmasta yläkulmasta oikeaan alakulmaan: 1. Palautusjuoma, jonka joukkoon heitin Smoothie Mixiä, 2. puolen litran hamppumarjapirtelöaamiainen, 3. välipala kesken lukutyöpäivän, 4. kookosöljyä ja kaakaovoita (hampunsiemenpatukoita valmistamassa), 5. karppihenkinen aamiainen, 6. lohicurrya, riisiä ja perinteinen salaatti illalliseksi.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta

Hunaja ja kookosöljy emulgoituvat soijalesitiinin avulla

Oletko joskus valmistanut raakasuklaata ja käyttänyt makeutuksena hunajaa?

Lopputuloksena on voinut olla ohut hunajakerros muottien pohjalla suklaakerroksen alla. Raakasuklaan kotivalmistuksessa esiintyy muitakin kerrostumisilmiöitä, jotka juontuvat siitä, että sulana muotteihin kaadetusta suklaamassasta ehtii raskaampi aines (hunaja, kaakaojauhe, muu kiinteä aines) painua pohjalle ennen kuin rasva ehtii jähmettää suklaan tasakoosteiseksi.

Suklaan kerrostumisen ehkäisemiseen voi auttaa pieni lämpötilakikkailu, jota temperoinniksikin kutsutaan – itse tykkään puhua yksinkertaisesti suklaamassan jäähdyttämisestä ennen muotteihin kaatamista. Sen kummempaa se ei loppujen lopuksi ole kuin suklaaseoksen kääntelemistä muutaman minuutin ajan, jotta seos ehtii ottaa enemmän ilmaa. Koostumus muuttuu samalla usein silmin nähden paksummaksi. Linkin videolla Halmetojan Jaakko käy läpi temperoinnin perusteet kädestä pitäen, jos minun selostukseni ei aivan tunnu riittävän. 

Toinen vinkki, jota kuulee kaduilla leviteltävän, on soijalesitiinin käyttö emulgaattorina. Yksinkertaistettuna soijalesitiini auttaa keskenään muuten huonosti sekoittuvia hunajaa ja öljyä sekoittumaan paremmin keskenään.

Olen nyt viikonloppuna valmistanut jääkaappiin ison kasan hampunsiemen-karpalopatukoita ja kokeilin erilaisten maustettujen lucumatoffeiden tekemistä. Makutesti on vielä edessä ennen kuin jakelen eteenpäin mitään reseptejä, mutta toffeen valmistusprosessista otin pari soijalesitiinin vaikutusta hyvin havainnollistavaa kuvaa:

kookosoljy-ilmanlesitiinia.jpg

1. Hunaja-öljyseos ilman lisäaineita

soijalesitiini-seos.jpg

2. Hunaja-öljyseos on tasaisempi lesitiinilisällä

Itse pärjäilin aika pitkään ilman soijalesitiiniä kaapeissani, mutta tuossa muutama kuukausi sitten sain vaihtokauppana käsiini sitä pussillisen, ja kyllä täytyy sanoa, että helpottaa se kyllä ruoanlaittamista aika paljon: toimii niin palautusjuomien joukossa (litkusta tulee maistuvampaa, mukavan kermaista ja todella, myös tasakoosteisempaa) kuin tälläkin tavalla makeiden ja rasvaisten herkkujen valmistamisessa.

Saatan siis ostaa tuota jatkossa aivan oma-aloitteisestikin. Käypä soijalesitiini nimittäin myös urheilijan lisäravinteesta. 😉

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta