Opiskelijaruokaa, osa 2: Hamppuproteiinipihvit

Jatketaan opiskelijaruokasarjaa, meininkinä ”halpaa ja hyvää”. Nämä uunissa valmistuvat hamppuproteiinipihvit voi valmistaa joko kesäkurpitsa- tai porkkanaraasteesta. Tai jos oikein villiksi heittäytyisi, voisi kokeilla vaikka punajuurtakin. (Kertokaa minulle, jos jonain päivänä kokeilette!)

hamppuproteiinipihvit-1.jpg

Hamppuproteiinipihvit

puolikas kesäkurpitsa (n. 3-4 dl)
1 pieni sipuli
1 kananmuna
1/2 luomusitruunan mehu
1 dl hamppuproteiinijauhetta
1/2 dl pellavansiemenrouhetta
1 rkl öljyä (oliivi- tai avokado-)
ripaus suolaa & mustapippuria

(rosmariinia, timjamia tai muuta valitsemaasi yrttiä)

1. Raasta kesäkurpitsa ja pilko sipuli.

2. Riko kananmuna kulhoon. Sekoita loput ainekset joukkoon. Anna taikinan levätä n. 20 minuuttia.

3. Muotoile pihveiksi. Paista leivinpaperin päällä 200-asteisessa uunissa 20-30 min.

hamppuproteiinievas.jpg

Eräskin eväslaatikko viime vuoden keväällä sisälsi hamppupiffejä, hernetahnaa ja luomusellerinvarsia. Vinkkinä muuten: luomusellerit ovat paljon paremman makuisia kuin ei-luomut kaverinsa!

Seuraksi hamppuproteiinipihveille voi pyöräyttää kastikkeen esim. kookosmaidosta, sipuleista ja herkkusienistä (suurustus maissijauhoilla). Lisukkeeksi käy myös vaikka valkosipulinen hernetahna, kuten alimmaisen kuvan eväslaatikossa. Nam, nam!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Opiskelu

Appelsiiniplätyt (gluteeniton & maidoton ohje)

Plättyjä, plättyjä, joka suunnassa plättyjä. Tai plättyjä, lettuja tai amerikkalaisia pannukakkuja – ei kai sille vaan voi mitään. Lätyt vain ovat yksi helpoimmista ja nopeimmista tavoista herkutella, kun yhtäkkiä iskee leipä-/jälkiruoka-/möhö-/vehnäleipähimo.

Olen aiemmin inspiroitunut Little Missin laajasta lettureseptivalikoimasta, kerrassaan kekseliästä käyttää rahkaa ja proteiinijauheita lettutaikinassa! Paitsi että maitotuotteet ovat minulle jokapäiväisessä käytössä nounou (eli ei maitorahkaa eikä heraproteiinijauheitakaan, niisk)… Iho kärsii, samoin kuin se kärsii myös vehnän syönnistä. No, onneksi olen itsekin keittiössä varsin kekseliäs. 

Kaikenlaisia reseptejä sitä on vuosien varrella kokeiltu, mutta tänä sunnuntaina osui kaikki nappiin. Siispä resepti talteen tuleviakin viikonloppuja varten.

appelsiinilatyt2.jpg

Appelsiiniletut (1:lle/3 lettua)

1 kananmuna

1/2 dl appelsiinimehua

1/2 tl psylliumkuitua

2 rkl tattarijauhoa

2 rkl riisijauhoa

1/2 tl leivinjauhetta

1 rkl kookoshiutaleita

Paistamiseen: neitsytkookosöljyä

1. Riko kananmuna kulhoon. Kaada joukkoon tilkka appelsiinimehua (n. 1/2 dl). Lisää psylliumkuitu.

2. Sekoita loput kuivat ainekset keskenään ja sekoita taikinan joukkoon. Anna taikinan turvota n. 20 minuuttia.

3. Paista letut kookosöljyllä valellulla valurautapannulla miedolla lämmöllä molemmin puolin. Paista ensimmäinen puoli kannen alla, n. 1-2 min, jotta lettu hyytyy kauttaaltaan ja kääntäminen onnistuu ongelmitta.

Tällä ohjeella letut onnistuivat kerta kaikkiaan loistavasti: eivät jääneet pannuun kiinni, pysyivät koossa ja olivat vielä ihanan pehmeitä. Ensi kerralla yritän olla viitseliäämpi ja keksiä näille letuille kaveriksi lucumajauheella maustetun ”terveyskinuskikastikkeen”. 😉

In English: My gluten-free pancakes taste like orange juice and coconut. Yummie!

1 egg, 1/2 dl orange juice, 1/2 tsp psyllium fiber, 2 tbs buckwheat flour, 2 tbs rice flour, 1/2 baking powder, 1 tbs coconut flakes

The flour used is a mixture of buckwheat and rice flour with a dash of psyllium fiber that keeps the pancake structure together. To enhance the coconut flavour bake on both sides in a pan greased with virgin coconut oil.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta