Joululoma Atlantilla risteillen

Tämä joulu on meidän perheelle todellakin poikkeuksellinen, koska loma vietetään koko perheen voimin ulkomailla. Tarkemmin sanottuna lensimme 19.12. Lontoon kautta Kap Verdelle ja joulupäivien aikana ylitämme Atlantin valtameriristeilijällä. Joulun jälkeisen ajan alus tekee lyhyen kierroksen muutamalla Karibian meren saarella, kunnes 30.12. meillä lähtee lento Barbadokselta takaisin Suomea kohti.

 

Laivan internet-yhteys on kallis (10 snt/minuutilta), joten vaikka kirjoitusten tahti ei hidastuisikaan, joudun juttuja vähän suunnitelmallisemmin etukäteen ”offlinessä” pohtimaan. Ei se mitään. Homma on tuttua Etelä-Amerikan ajoilta. Olen myös ajastanut ainakin yhden flunssantapposmoothien reseptin joululomien välipäiville, oli niin nannaa, että oli pakko laittaa itsellekin talteen.

 

Toivotaan nyt vain, että yhteys toimisi sen verran sutjakkaasti, ettei kuvien ja videoiden lataamisessa kulu tuntikausia…

 

Kuvasin nimittäin laivamme hytissä jo eilen ensimmäisen videon, jossa selostan lyhyesti lomasuunnitelmia ja mukaan otettuja lisäravinteita ynnä muuta tilpehööriä. (Toivottavasti se nyt latautuu tuohon alle, muuten jäätte ilman sädehtivän sujuvaa audiovisuaalista viestintääni…)

 

 

Kuten videolla selitinkin olen suunnitellut tämän loman hyvinvointilomaksi. Arki on kaukana takana, laivalla on kuntosali (vaikka en olekaan täysin tyytyväinen sen varusteluun), otin mukaan tarvittavat lisäravinteet, etten ota itselleni turhaa ”en saa tarpeeksi proteiinia ja lihakseni kuihtuvat” -stressiä, vaikka se jonkun mielestä turhaa huolta olisikin (en tiedä osaisinko olla huolehtimatta siitä kuitenkaan, joten parempi näin). Otin mukaan myös itse tekemäni suolakuorinta-aineen, neitsytkookosöljyä, perusihonhoitopakettini (puhdistusaineet & argan-öljyä), joogamaton ja ennen matkaa kävin Ruohonjuuressa ostamassa matkalle mukaan myös kuivaharjausharjan (jota voidaan myös saunaharjana käyttää…), chlorellaa ja ashwagandha-jauhetta.

 

Puhdistuskuuriluonteinen loma siis tiedossa, mikä on ihan hyvä. Yksi BioSignature-valmennukseni ensimmäisistä tavoitteista olikin saada ylimääräiset (kseno)estrogeenit ja kuona-aineet liikkeelle (voivat kertyä juuri reisiin ja takamukseen mm. selluliitin muodossa). Proteiinia on hyvä saada tarpeeksi, jotta maksalla on aminohappoja käytössä ja jaksaa tehdä puhdistustyötään. Viherlevistä minulla taas olikin ollut vähän pidempi tauko, sillä taisin käyttää niitä viimeksi joskus kesällä tai jopa keväällä. No, nyt on taas chlorella meiningeissä mukana. (Kommentti lisäravinteiden käytöstä: Vaikka kaapeistani löytyykin kaikenmoisia yrttejä ja jauheita, en todella käytä niitä kaikkia kerralla tai läheskään koko vuoden ympäri. Erityisesti puhdistavien yrttien käyttöä kannattaa säännöstellä ja käyttää niitä ainoastaan kuuriluonteisesti, jottei maksa vahingossa ylirasitu.)

 

Otettiin myös kuva selkälihasteni tilanteesta tänä aamuna. En odota suurempaa kehitystä loman aikana, varsinkin kun en pääse tekemään harjoitusohjelman mukaisia liikkeitä. Jos tämän tilan saisi kuitenkin edes ylläpidettyä, olisin tyytyväinen. Ei voi muuta.

 

 

20-joulu-2012-selka.jpg

 

Nyt tervemenoa! Itse lähden tästä joogaamaan ja päiväunia pötköttämään. Aamuyöllä reissuun lähteminen ja kahdeksan tunnin lentokoneessa istuminen jättivät ainakin yhden vuorokauden unet täysin pätkittäisiksi, ja vahinko täytyy nyt korjata. 🙂

 

Suhteet Oma elämä Hyvä olo Matkat

M-E:n joulukeittiö: Vegaaninen jouluhalko – Mokkasuklaaunelma

Vinkkasin viime jutussa, että olin löytänyt vegaanisen vaihtoehdon kermavaahdolle kookoskermasta ja että perästä seuraisi vähän jotain muutakin herkullista ja vegaanista… Sunnuntaina valmistui nimittäin mehevä jouluhalko, jonka reseptin sitten kehtaakin paljastaa. 🙂

Voit kokeilla tätä ohjetta sellaisenaan oman jouluhalkosi kasaamiseen tai käyttää omia hyväksi havaittuja kääretorttupohjareseptejäsi (varsinkin jos oman kakkusi ei tarvitse olla vegaaninen), eri täytteitä, eri päällysteitä jne. Ehkä nappaat tästä vinkkejä omaan kokkailuun.

Tässä tortussa on kolmea jännää erikoisuutta: munaton kääretorttupohja, maidoton ja liivatteeton kermasuklaatäyte ja kookoskermasta tehty kermakuorrute.

”Korvaavat” aineet taas ovat parhaimmasta päästä: pähkinöitä, siemeniä, kasvirasvoja ja -kuituja. Miksikään ultimaattiseksi terveyspommiksi en luomusta väitä, mutta sisältävät pähkinät ja siemenet kuitenkin hieman enemmän ja suuremman valikoiman ravinteita kuin normaalit maitotuotteet ja kananmunat, ja rasvojakin tarvitaan välillä. Kananmunia vastaan minulla ei sinänsä ole yhtikäs mitään, kunhan halusin kokeilla taas hamppumaitoa munankorvikkeena, kun kerran jo siitä innostuin. 😉

Ohjeessa on käytetty sekä carobia (johanneksenleipäpuujauhetta)  joka muistuttaa maultaan kaakaota (lakritsamaisella vivahteella), mutta on luontaisesti makeaa eli tarvitsee vähemmän lisättyä sokeria – että aitoa kaakaojauhetta (ihan Van Houtenia ja vähän raakakaakaojauhetta joukossa). Ainekset ovat keskenään aika lailla täysin vaihdettavissa, oman maun mukaan.

Kookoskermavaahdon vispaamiseen on omat niksinsä, mutta homma on loppujen lopuksi todella yksinkertaista. Ohje löytyy aivan reseptin loppupäästä.

Ohjeessa käytetty makeutus on suuntaa antavaa. Jos joukossa on makeamman ystäviä, kannattaa reseptissä mainittua makeutusta lisätä n. 30–40%. Myös kotitekoisen mustaherukkahillon tarjoaminen jouluhalon kylkiäisenä on hyväksi, suorastaan loistavaksi havaittu idea. 🙂

Huom! Tähän jouluhalkoon käytettiin kaksi kääretorttua. Jos teet jouluhalon pienelle joukolle, kannattaa resepti tällöin puolittaa!

jouluhalko3.jpg

Vegaaninen jouluhalko  Mokkasuklaaunelma

Pohja:

6 dl hamppumaitoa (2,5 dl kuorittuja hampunsiemeniä + 3,5 dl vettä)

1,5 rkl psylliumkuitua

150 g kuivattuja luumuja

2–3 dl mantelimaitoa (tai kookos-/soija-/ tms. maitoa)

1 dl neitsytkookosöljy

3 dl mantelijauhoa (tai mantelimaidon tekemisestä ylijäänyttä mantelimassaa, vähennä silloin mantelimaidon määrää)

6–8 rkl kaakaojauhetta (tai haluamasi yhdistelmä tavallista kaakaojauhetta ja raakakaakaojauhetta)

3 rkl perunajauhoa

2 tl leivinjauhetta

3 rkl muscovadosokeria

1/2 tl steviajauhetta

(ripaus vaniljajauhetta) 

  1. Sekoita tehosekoittimessa hampunsiemenistä ja vedestä tasainen ”kerma”. Hamppumaidon siivilöinti ei tällä kertaa ole tarpeen. Lisää psylliumkuitu ja kuivatut luumut kannuun ja soseuta. Jos seoksen pyörittämisessä on vaikeuksia, jatka vedellä, mantelimaidolla tai muulla valitsemallasi nesteellä. (Mielestäni kannattaa käyttää mieluummin jotain maitomaisempaa kuin laihentaa hamppumaitoa entisestään. Pohjasta tulee samalla vähän täyteläisempi kuin pelkkään veteen tehtynä.)
  2. Lisää nestemäinen kookosöljy seoksen joukkoon. Sulata kookosöljy vesihauteessa, jos tarpeen.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Jos käytät mantelimaidosta ylijäänyttä kosteaa mantelimassaa, voit tässä vaiheessa yhdistää hamppu-luumu-psylliumseoksen ja mantelimassan erillisessä sekoituskulhossa.
  4. Lisää kuivat aineet taikinan joukkoon. Sekoita hyvin puukauhaa käyttäen. Tarkkaile taikinan koostumusta, älä päästä liian kiinteäksi, mutta älä jätä turhan nestemäiseksikään.
  5. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle syvälle uunipellille (tai kahdelle). Paista 175 asteessa 30–45 minuuttia uunin keskitasossa. Taikinan tulee kohota silminnähtävästi. Tarkista puutikulla pohjan kypsyysaste.

agar-agar.jpg

Agar-agaria käytetään liivatteen tavoin hyytelöimisaineena. Punalevästä valmistettua Agar-agaria löytää Suomesta mm. eko- ja luontaistuotekaupoista ja aasialaisista marketeista. Itämaisissa kaupoissa sama aine maksaa yleensä murto-osan luontaistuotekauppojen pyytämästä hinnasta.

Täyte:

2,5 dl cashewpähkinöitä

2,5 dl macadamia-pähkinöitä

2 dl kookoskermaa (25 % tai -maitoa 17 %)

3/4 dl vahvaa kahvia

2 rkl hunajaa

7–10 g agar-agaria

3 rkl carob-jauhetta (myös kaakaojauhe käy)

3 kourallista kaakaorouhetta

(steviaa)

  1. Liota pähkinöitä vedessä 3–6 h. Tämä kannattaa tietenkin tehdä, joko sillä välin kun valmistat pohjan tai jopa edellisiltana.
  2. Valuta pois pähkinöiden liotusvesi, nakkaa pähkinät tehosekoittimeen ja nesteeksi 2 dl kookoskermaa. Surrauta tasaiseksi.
  3. Keitä vahvaa kahvia ja sulata siihen agar-agar-hiutaleet. Tämä voi kestää jokusen minuutin riippuen agar-agar-hippusten koosta. Kun agar-agar on sulanut kahvin joukkoon, lisää hunaja ja halutessasi lisää makeutta hippunen steviaa.
  4. Kaada kahvi-agar-agar-liuos pähkinäkerman joukkoon ja jatka ”tehosekoittamista”. Lisää joukkoon carob-jauhe. Kaada kulhoon ja sekoita puukauhalla kaakaorouhe vaahdon joukkoon. Tässä vaiheessa vaahto on vielä aika nestemäistä, mutta agar-agar hyytyessään jähmettää vaahdon jämäkämmäksi. Voit avittaa hyytymisprosessia pitämällä kulhoa jonkin aikaa pakkasessa ja sekoittamalla seosta välillä.
  5. Kun vaahto on tarpeeksi jähmeää, levitä täytekerros jäähtyneelle torttupohjalle. Rullaa kääretortuksi ja jätä rulla leivinpaperin sisään jähmettymään muotoonsa jääkaapissa.

Sillä välin kun kääretorttu jähmettyy jääkaapissa, voit valmistaa kookoskermavaahdon. Tämä vaatii valmistautumista etukäteen, nimittäin kookoskerma/-maitopurkki täytyy jäähdyttää edellisyö (tai vastaava aika) jääkaapissa!

kookosvispi3.jpg

Kookoskermavaahto:

3 dl kookoskermaa (kookosmaitopurkista kuorittu osuus)

ripaus steviaa (tai haluaamasi makeutusta)

1 rkl carob-jauhetta (myös kaakao käy)

  1. Säilytä kolmea 2 dl:n kookoskermapurkkia jääkaapissa yön yli. Huom! Avaa purkit ravistamatta. Kuori päälle jäänyt rasvaisempi kookoskermakerros talteen (n. 1 dl/purkki), tätä rasvaisempaa kookoskermaa käytetään kuohukerman tavoin. Voit käyttää jäljelle jäävän kookosmaidon viikon mittaan muussa ruoanlaitossa (tai pakastaa sen myöhempää käyttöä varten).
  2. Mausta kerma ja vispaa siitä kuohkea vaahto. Lisää carob- tai kaakaojauhe vispauksen loppuvaiheissa. 

Jouluhalon kasaaminen:

Rakenna kääretortuista halkomainen asetelma. Koristele kermakuorrutteella tai yllätä omalla kekseliäisyydellä. Kirsikat, kookoshiutaleet ja carob-/kaakaojauhe ainakin toimivat mukavasti. 🙂

Koti Ruoka ja juoma