Käytännön vinkki nro 1: Syö enemmän tuoreita kasviksia.

Kävin eilen läpi terveellisen ruokailun perusteet teoreettisella tasolla ja linkkailin useampiakin hyviä sivustoja, joilta etsiä inspiraatiota terveellisempään ruokailuun. Luomu ja itse kokkailu ovat tietenkin kova sana, mutta vielä tärkeämpää lienee kuitenkin, että ne ihan, ihan perusjutut ovat hallussa. 

Eli niin kuin äitis ties: syö vihanneksesi.

villiriisipaistos.jpg

 

Mitä tuoreempaa sen parempi. Vihannekset sisältävät paljon vettä, ruoansulatusta edistävää kuitua ja hurjan määrän elimistösi kaipaamia ravinteita. Vaihtele vihanneksiasi, jotta saat monipuolisesti ravinteita koko skaalalta. Mitä värikkäämpää, käytännössä myös sen terveellisempää. Kypsennys tuhoaa ravinteita (esim. monia vitamiineja) ja tuoreen ruoan entsyymit, jotka auttavat ruokaa sulamaan, mutta kevyesti kypsennetyt vihanneksetkin ovat parempi kuin ei yhtään vihannesta lautasella. Lappaa siis kypsennettyjäkin vihanneksia vaan lautaselle reilusti. Joidenkin kasvisten ravinteiden imeytyvyys vain paranee kypsennyksen myötä (esim. pinaatin rauta).

Vihanneksia voi käytännössä lisätä ruokavalioon niin paljon kuin sielu sietää, harvemmin ainakaan energiamäärät tulevat täyteen. Täydentyvät ravinnevarastot sen sijaan kiittävät!

Muista pureskella hyvin, jotteivät salaatit jouda putkistosta ulos sellaisina kuin sinne menivätkin. Tämä tarkoittaa, ettei niistä ole myöskään mitään ravinteita elimistöön päässyt imeytymään.

Kokeile myös: Ituja. Iduissa on kokonaisen kasvin alku ja kaikki ne ravinteet, joita kasvin taimen tarvitsee elämänsä alkutaipaleelle, ml. aminohappoja (ts. proteiinia), vitamiineja, hivenaineita. Ituja saa ostettua valmiina kaupoista tai niitä voi idättää myös useimmista siemenistä/pavuista itse, kokeile esim. rouskuvia mung-pavun ituja tai raikkaita sinimailasen ituja.

In English: My tip for the day – eat your vegetables! Eat them fresh or cooked (the fresher the better), but eat them, in any case. You can hardly eat too much of them energy-intake-wise, but you’ll be getting a whole load of nutrients to keep your body maintaining itself. The more colourful and varied your intake, the better, too! 🙂

 

Hyvinvointi Liikunta

Terveellisen ruokailun perusteet: Tee fiksuja valintoja, laita ruokaa itse ja kiireettömästi.

daily-motivational-quotes-exercise-you-dont-have-time-not-to.jpg

“Those who think they have no time for exercise will sooner or later have to find time for illness.”  ~Edward Stanley

Physical fitness is not only one of the most important keys to a healthy body, it is the basis of dynamic and creative intellectual activity.”  ~John F. Kennedy

“The greatest wealth is Health.”  ~Tuntematon

“If you don’t take care of your body, where are you going to live?”  ~Tuntematon

“Let food be thy medicine and medicine be thy food.”  ~Hippocrates

”Jos sinulla ei ole aikaa liikkua, syödä, ajatella ja levätä oikein – on sinulla oltava aikaa sairastaa myöhemmin.” 

~ Helsinki Kiropraktiikka

Nämä tutut ajatukset pyörivät tänään ja muutenkin varsin usein päässäni, kun pohdin nykymenoa ja monia kovia menijöitä. Ihmisiä, joilla ei ole aikaa laittaa itse ruokaansa, ihmisiä, joilla ei tunnu olevan aikaa edes pureskella suupalansa kunnolla. Ihmisiä, jotka valitsevat vielä helpoimman tien maailmassa, jossa kaikki muukin on tehty niin helpoksi, ettei tarvitse välttämättä rasittaa päivän aikana lihaksistoaan kuin kävelemällä välillä lähikauppaan ja takaisin (paitsi jos hoitaa senkin matkan autolla). Valintoja, valintoja, valintoja. Siitä onnekkaan länsimaisen ihmisen elämä koostuu.

Vähän tuskastutti, kun eräänä päivänä tällä viikolla jo kolmatta kertaa saman päivän aikana tiskasin samaa kattilaa ja pannua, ja mietin kuinka paljon aikaa säästävät ne, jotka laittavat vähemmän ruokaa kuin minä. Ei ruoanlaitto tosiaan aina maailman nopeinta tai vaivattominta toimintaa ole, varsinkin jos kaipaa välillä vaihtelua nopeisiin salaatteihin tai tonnikalaa-purkista-aterioihin… tai nauttii haastavampien ”gourmet”-aterioiden tai hiukan vaihtoehtoisempien reseptien kokeilusta niin kuin minä. Ruoanlaittoon saa silloin kulumaan aikaa tovin jos toisenkin.

Mutta siinähän se ratkaiseva sana tuossa välissä jo tulikin. Nautinto.

Minä nautin ruoanlaitosta ja herkullisen ruoan loihtimisesta yksittäisistä raaka-aineista (ei valmispakkauksista) käytännössä tyhjästä. Nautin myös siitä, kun saan eteeni toisen keittiössä valmistetun tai vaikka opiskelijaravintolassa hyvin kootun ravitsevan ruoka-annoksen, jonka nautin hartaudella ruokailusta nauttien. Ruoka-aikaan minulla harvoin nykyään on kiire: jos lounaalla on aikaa käytettäväksi alle 30 minuuttia, sanon todennäköisesti mieluummin ”ei kiitos” ja siirrän vähän eteenpäin. (Yleensä en kuitenkaan joudu tällaisiin tilanteisiin.)

Minä nautin siitä, kun saan valmistaa kauniin aterian ystävilleni tai perheelleni. Tiedän, että he arvostavat nähtyä vaivaa (ja samalla saan varmasti sellaista ruokaa, joka kelpaa minullekin ;)) – ja vuosien varrella ruoanlaittamisesta on näin muodostunut jopa oma tapansa osoittaa rakkautta. Näin ajateltuna on mukava tietää ja konkreettisesti huomata rakastavansa itseäänkin ainakin sen muutaman kerran päivässä, kun hiljentyy ruoan tai lämpimän kupposen äärelle. 😉

En tiedä kuulostaako tämä jonkun korviin jo vähän kahelilta, mutta kyllä minä joka päivä olen kiitollinen siitä vähintään yhdestä kunnon ateriasta, jonka laitan ajatuksella. Tai vaikken laittaisikaan päivän aikana mitään ”ajatuksella”, teen valintani 99-prosenttisesti maun, laadun ja ravinteikkuuden perusteella – joskus nappaan jotain vähän epäfiksumpaa, mutta silloinkin voin tehdä sen hyvällä omatunnolla. Ja vähintään tämän tiedostaminen alitajuisella tasolla tekee jopa matkan päällä syömisen kiitolliseksi asiaksi.

Ensimmäinen vinkkini terveelliseen ruokailuun: välitä itsestäsi sen verran, että huolehdit elimistösi tarpeista ja hyvinvoinnista.

Panosta laatuun. Älä syö kiireessä, äläkä tee ”helppoja ratkaisuja”, jos ne eivät ole myös fiksuja. Opi tekemään helppoja ja fiksuja ratkaisuja.

Opiskele terveyttä. Aloita vaikka Jaakko Halmetojan videosta tai Olli Postin kirjoittamasta Nutrix-oppaasta. Mene niin pitkälle kuin jaksat. Älä stressaa, mutta älä luovuta keskenkään. Vähä on parempi kuin ei ollenkaan.

Etsi käytännön esimerkkejä, kuten:

Ja lisää blogivinkkejä otetaan mielellään vastaan! Aina eteenpäin vaan… 🙂

(kuva & sitaatit

In English: My recipe to healthy eating is pleasure & quality. I encourage you to learn about your body’s needs and learning to provide for them. It will pay you back in many forms. 🙂

Hyvinvointi Liikunta Mieli Terveys