Raw Banoffee à la M-E (Raikkaampi kinuskielämys)

Pääsiäistervehdykset keittiöstä!

Pääsiäislomat kuluivat täällä suurimmaksi osaksi lukien, laskien ja ihmetellen hiljaisia päiviä. Jotenkin tuntuu helpommalta pysyä säntillisessä elämänrytmissä, kun päiviä rytmittävät arkiset velvollisuudet. Pitkät pyhät käyvät myös helposti yksinäisiksi, ellei varta vasten suunnittele jotain tekemistä perheen tai ystävien kanssa. Siispä, suunnittelimmekin siskon kanssa sunnuntain täyteen vapaamuotoista kokkailua/leffojen katselemista/sunnuntaikävelyä!

Pitkän aikaa päässä muhinut raakakeittiötä mukaileva banoffee-piirakka pääsi samalla vihdoin kokeiluun. Tällä ohjeella syntyy ihan kunnon irtokakkuvuoallinen, mutta koska meitä syöjiä oli sunnuntaina vain kaksi, teimme piirakasta hiukan pienemmän version (kuten kuvista näkyy). Ylijäävät kinuskit & kermavaahdot syötiin sitten erikseen vadelmien kera. 

Ihan täysin raaka piirakkaohje tämä ei ole, sillä kookoskerma ja sokeri todella käyvät myös kattilan ja lieden lämmön kautta, mutta lucumajauhetta ei kyllä missään vaiheessa kuumenneta erikseen (enkä suosittele sitä myöskään tekemään). 

Toivottavasti piditte pääsiäistä ennen jonkinlaisen kevennyspaaston (itse söin ainakin vähän kevyemmin ja nestepitoisemmin ihan jo sen takia, että olo rupesi tuntumaan koko ajan vähän liian täyteen ahdetulta), sillä tämä herkku on myös toisella tavalla syntinen, se on nimittäin todella äklömakean tuhti! Onneksi raikkaat tyrnin ja vadelman maut vähän keventävät lopputulosta. 🙂

kakunvalmistus.jpg

Pohja:

1-2 dl pekaanipähkinöitä ja/tai mantelimaidon teosta ylijäänyttä mantelimurua

3-6 pehmeää (medjool)taatelia

1. Poista taateleista kivet ja jauha pähkinät/mantelit ja taatelit monitoimikoneessa muruiseksi massaksi.

2. Taputtele massa vuoan pohjalle.

 

Lucuma-kookoskinuski

3 dl kookoskermaa (1 prk kookosmaitoa, josta kuoritaan kylmässä kerrostunut rasvaisempi kookosmaitokerros)

1 rkl neitsytkookosöljyä

1-2 rkl muscovadosokeria

2 dl lucumajauhetta

0,5 tl suolaa

ripaus aitoa vaniljajauhetta

1. Lämmitä kookoskermaa ja muscovadosokeria liedellä ja sekoita seosta kunnes sokeri on sulanut kerman joukkoon. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä  muutama minuutti.

2. Mausta suolalla ja vaniljajauheella. Lisää joukkoon neitsytkookosöljy ja sekoita lucumajauhe kookosmaidon joukkoon vähitellen. Voit käyttää tasaisen koostumuksen varmistamiseksi sekoittamiseen tehosekoitinta tai sähkövatkainta.

tyrnikookoskermavispi.jpg

Tyrni-kookoskermavispi

1 prk (2-8 h jääkaapissa alassuin seisotettua) kookosmaitoa 

1 rkl tyrnihilloa

1. Kuori kookosmaitopurkissa kookosmaidosta erottunut rasvaisempi kerros käyttöön. Kun seisotat purkkia jääkaapissa alassuin, rasvaisempi kerros jää kookosmaitopurkin pohjalle ja maidosta erottuva kirkas neste on helpotta valuttaa pois (ks. kuva).

2. Vispaa kookoskermasta vaahto ja mausta kookoskermavaahto tyrnihillolla.

kakunkasaaminen.jpg

Päälle:

 Banaaniviipaleita, tuoreita vadelmia / banaaniviipaleita, pekaanipähkinä-muscovadosokerimurua

Mikäli haluat tehdä banoffee-piirakasta perinteisemmän version: korvaa vadelmat pekaanipähkinä-muscovadosokerimurulla ja jätä kermavaahdosta tyrnihillo veks. Tämä oli tällainen pääsiäisversio meidän hetkellisesti jaetussa huushollissa. ;)

Ja jos ei ole ongelmia viljojen tai kaupan gluteenittomien tuotteiden kanssa (kaikille nekään eivät todella sovi), voi pohjan tehdä myös perinteisemmin esim. tavallisista tai gluteenittomista digestive-kekseistä* ja vaikka kookosöljystä/luomukirnuvoista. 

(* Sellaisia gluteenittomia digestive-keksejäkin nykyään on, mutta kun erehdyin niitä itse kokeilemaan, ihan samalla lailla oli vatsa valitettavasti seuraavana aamuna kuralla kuin tavallisistakin digestiveistä… Mutta kun pekaaneista ja manteleista pohjan tekee ei onneksi vaivaa sama ongelma. ;))

me-kakkub.jpg

Hyvää pääsiäistä minunkin puolestani!

Toivottavasti muistitte herkutella! :)

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.