Mistä löytää aikaa sijoittamiselle?

Kirjoitus on tehty yhteistyössä Huawein kanssa. Kuvissa käytössäni on Huawein uusi Mediapad M5, jota voin lämpimästi suositella niin omien sijoitusten vilkuiluun, nettisurffailuun kuin leffojen katseluun. 

aikaa1.jpg

On ollut ilo huomata kuinka moni lukijoistani on innostunut sijoittamisesta rohkaisevien haastattelujen ja blogikirjoitusten myötä. Usein sijoittamisen aloittaminen viivästyy kuitenkin väärien kuvitelmien takia vuosia. On yleinen luulo, että sijoittaminen on vaikeaa, aikaavievää ja vaara omien rahojen menettämiseen on valtava. Riskejä sijoittamiseen toki liittyy – ehdottomasti- mutta valitsemalla sijoitustuotteet oikein, jokainen voi valita itselleen sopivan riskitason. Kirjoitan riskeistä ja niiden hallinnasta oman blogipostauksen huhtikuussa. Nyt keksityn toiseen harhaluulon kumoamiseen.
 
Todella usein saan palautetta, että olisi mahtavaa aloittaa sijoittaminen, mutta ei ole aikaa tai kiinnostusta seurata osakemarkkinoita ja talousuutisia päivittäin. Ei hätää! Pörssin kehitystä tai oman salkun numeroita ei tarvitsekaan seurata päivittään tai edes viikottain. Historian saatossa paras strategia osakemarkkinoilla on ollut sijoitusegenda Warren Buffetinkin seuraama osta ja unohda.
 
Osta ja unohda tarkoittaa sitä, että että hyväksi kokemiaan yhtiöitä ostetaan omaan sijoitussalkkuun ja omistetaan kauan. Itselläni  saattaa joskus mennä kuukausiakin, etten käy vilkuilemassa osakesalkkuani. Käyn kauppaa harvoin, ja lähtökohtaisesti ostan osakkeita pitääkseni ne pitkään. Kun tähtäin on kymmenien vuosien päässä, on ihan yksi hailee, onko kurssi tänään noussut vai laskenut 0,7 %.   
 
Omasta salkustani löytyy paljon hyviä osinkoyhtiöitä. Näiden yhtiöiden osalta en siis odota valtavaa kurssinousua, vaan vuosittaista tasaista osinkotuottoa. Kun tiedän saavani kohtuullisen vuosittaisen osinkotuoton, ei tarvitse stressata siitä, mikäli yhtiön kurssi laskee. Tulee tosi paljon enemmän stressiä jos päivän mittaan panikoi lakevaa kurssia. Kun osakkeitaan käy vilkaisemassa vaikka kerran kuussa, ei välttämättä ole edes huomaa, että välillä kurssi kävi alempana. Niin kauan kuin osakkeitaan ei myy, ei kurssiheilunnalla varsinaisesti ole mitään väliä.  
 
Sijoitustaipaleeni alussa sijoittaminen vei paljon enemmän aikaa ja ajatuksia kuin nyt. Omat osakkeet olivan koko ajan mielessä ja aina kun kuulin jonkun talousuutisen, aloin miettiä miten tämä yksittäinen asia vaikuttaa juuri minun omistusteni arvoon. Ajan myötä olen rentoutunut ja talousuutisten lukeminen on aika samanlaista kuin vaikka viihdeuutisten tai lifestyleblogien silmäilystä. En varsinaisesti varaa siihen erikseen aikaa, ”että nytpä mietiskelen sijoituksiani tai luen Iltasanomien viihdepalsaa tunnin ajan”. Sen sijaan surffailen Kauppalehden tai talouselämän sivuilla tai viihdesivustoilla silloin kun siltä tuntuu. Tilaan sähköpostiin analyysitalo Inderesin aamukatsaukset. Mikäli aamukatsauksessa käsitellään minulle mielenkiintoista yhtiötä, saatan aamiaisen tai lounaan lomassa lukaista raportin läpi.

aikaa2.jpg

Tykkään sijoittamisessa myös sosiaalisuudesta. Käyn säännöllisesti keskusteluja Nordnetin sosiaalisessa mediassa Sharevillessä ja silloin tällöin käyn vilkuilemassa myös Kauppalehden kirjavaa keskustelupalstaa. En tietenkään napaa sieltä sijoitusvinkkejä, vaan omat päätökseni teen itse, mutta ajatusten pallottelusta on ehdottomasti hyötyä. Sitä jää helposti jumiin omiin keloihinsa ja on virkistävää lukea kuinka eri tavalla joku muu yksittäisen yhtiön tulevaisuuden näkee.   
 
Sijoittajalle on ylipäätänsä tärkeää ymmärtää ympäröivää maailmaa. Yhteiskuntaamme koskevat muutokset vaikuttavat  myös arvopaperien kehitykseen. Sen sijaan, että lukisi yhtiön toimintakertomuksen suurennuslasilla läpi, kannattaa miettiä asioita laajemmin. Mitkä megatrendit vallitsevat, vanheneeko väestö, tuleeko sota tai akuppasota, lähtevätkö korot nousuun jne. Ei siis kannata stressata liikaa, vaan katsoa ihan tavallisiakin uutisia vaikka telkkarista. Talousuutisten seuraaminen ei ole loppujen lopuksi sen kummempaa kuin Facebookin tai Instan plärääminen –  fiiliksen mukaan. Välillä nenä on kiinni tabletissa tunteja ja välillä tulee päivien taukoja. Ja hyvä niin.

aikaa3.jpg

aikaa4.jpg

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *