Testissä gluteenittomat uutuudet

Jonkun se on tämäkin homma tehtävä. Nimittäin maisteltava gluteenittomia uutuusherkkuja ja arvosteltava ne kouluasteikolla nelosesta kymppiin. Kuulostaa helpolta, mutta vielä mitä! Itse lakun mutustaminen toki on helppoa ja varsin miellyttävää, mutta uutuuksien löytäminen aiheutti kyllä päänvaivaa. Gluteenittomien tuotteiden menekki on lopulta aika pientä, ja harva marketti tilaa uutuuksia heti hyllyilleen. Niinpä jouduin huhuilemaan Facebookin Keliakiryhmässä apuja, jotta pääsin ostoskierrokselle ympäri Pääkaupunkiseutua. Nyt on hikoilut hikoiltu ja tuotteet ostettu ja maisteltu. Olkaapa hyvä! Keliaakikon elämästä voi btw lukea lisää täältä. 

Fini Sitruunatäytelaku 10/10



Finin sitruunalaku on ehdottomasti eniten odottamani uutuus! Heti kun Facebookin viidakkorumpu kertoi tällaista olevan tarjolla, aloin metsästää sitä pakkomielteisesti. Jokaisella kauppareissulla kävin karkkihyllyn tarkkaan läpi ja lopulta tuote löytyi Redin Saiturinpörssistä.
Tavallista ruokavaliota noudattavan saattaa olla vaikea ymmärtää, mikä tässä nyt on niin kummallista. Minäpä kerron! Kaikki lakupatukat sisältävät lähtökohtaisesti vehnäjauhoja. Markkinoilla on ollut jo vuosia muutama gluteeniton laku, mutta ne ovat olleet ainakin omaan makuuni aivan liian tunkkaisia ja jauhoisia. Kaksi vuotta sitten Fini toi markkinoille kuvassa keskellä olevan lakupatukan ja se on täydellinen! Erinomainen koostumus, ei yhtään jauhoinen. Maku on raikas ja tarpeeksi voimakas.

Kahteenkymmeneen vuoteen en ole päässyt mutustamaan kunnollista täytelakua. Lapsuudessa torien metrilakukojut olivat herkkupäivien kohokohta. Aina silloin tällöin olen vilkuillut, josko gluteenittomiakin vaihtoehtoja olisi tarjolla, mutta turhaan. Nytkään ei ole metrilakua, mutta täytelakua on! Täydellistä. Finin Sitruunatäytelaku on raikas, mehevä, mehukas ja tarpeeksi sitruunainen. Onhan tuo lakun ja sitruunan kombo vaan täydellinen. Aivan loistava tuote, täydet 10 pistettä! 

Tuo punainenkin laku piti mennä ostamaan, ihan vaan tätä postausta varten. Ja blaah! En ymmärrä mikä tämän tuotteen idea on. Se on sitkeä ja esanssinen manskikkakarkki. Kyseessä ei ole laku, vaan omituinen hammaspaikkojen irroituspötkö. Ei jatkoon!

Schär Curvies -sipsit 9/10

Lyhyesti sanottuna gluteeniton Pringless. Itse en lähtökohtaisesti ymmärrä tämänkään tuotteen ideaa. Perunalastuhan on jo yksinkertaisuudessaan nerokas; leikataan siivuja, upotetaan ne kiehuvaan rasvaan ja suolataan. Nam! Mutta että pitää tehdä keskenään identtisen kokoisia perunapuristelastuja, jotka menevät kätevästi tuubiin? Ok.

Nämä Schärin Curviesit löysin Triplan Prismasta ja ne ovat kyllä tosi hyviä. Suorastaan koukuttavan makuisia! Santtu kantoi oman kortensa kekoon ja osallistui makutestiin. Hän oli sitä mieltä, että eivät vedä vertoja Pringlesseille, mutta kummasti vaan se käsi kävi minun sipsituubillani kyseisen tuomion jälkeenkin. Myös taapero tykkäsi ja oppi jo ensipuraisulla hyödyllisen lisän sanavarastoonsa: sipsi.

Tosi hyviä siis, mutta aion kyllä jatkossakin ostaa ihan tavallisia perunalastuja näiden sijaan. Pisteitä: 9/10.

Vuohelan omenapiiras 8/10

Näitä omppupiiraita olin nähnyt kaupan hyllyllä jo usemappaan otteeseen, mutta en ollut napannut niitä ostoskoriini. Syynä on, noh, katsokaa nyt. Ei kovin houkuttelevan näköinen tekele. Väittäisin että peruskoulun köksäntunnillakin panostetaan enemmän ulkoasuun. Tunnen kyllä gluteenittoman leivonnan haasteet, mutta tässä ei ole edes yritetty. FB:n keliakiaryhmässä silmääni osui kuitenkin sen verran monta hehkutusta, että oli pakko lopulta itsekin testata.

Piirakan maku on todella hyvä. Rahkavoitaikina on todella mehevää ja sisältä löytyy ihanan kanelista omenatäytettä. Ompputäytteestä löytyy mössön lisäksi myös omenanpaloja, joten suutuntuma on todella jees!

Olin valtavan yllättynyt. Pakkaus on luotaantyöntävä, kuten myös piirakan ulkoasu – mutta itse tuote on superherkullinen. Ongelma vaan on, että eihän näitä kehtaa laittaa tarjolle mihinkään. Yksin kotona pimeässä syötynä antaisin Vuohelan omenapiiraalle täydet kymmenen pistettä, mutta ulkonäöstä tulee miinuspisteitä. 8/10

Porokylän Lakuhoukutus 5/10

Mikä tämä on? Onko se muffinssi? Onko se viineri? Onko se pulla? En tiedä, mutta ainakin äklömakea se on. Porokylän Lakuhoukutus has it all! Se on vadelman ja lakritsin makuinen leivonnainen, jonka sisällä on lakusoossia ja päällä makeaa lakusokerikuorrutetta, sekä vaaleanpunaisia sokerihippuja. Ja tuote maistuu lähinnä sokerilta.

Pystyin syömään puolikkaan Lakuhoukutuksen ja sitten seinä tuli vastaan. Onneksi kotoa löytyi apuvoimia, jotka uhrautuivat ruokahävikin nimessä, muuten loput houkutukset olisivat menneet biojätteeseen. Ihan liikaa kikkailua. Jos voi tehdä vaikka rahkapullan tai puolukkapiirakan, miksi tehdä tämmöinen sokeripommi kaikilla herkuilla. En ymmärrä. 5/10

Fini Chalks -liitulaku 7/10

Myös liitulakut menevät siihen samaan kategoriaan kuin sitruunatäytelakut. Odotettu on! Itse asiassa en muista erityisesti koskaan tykänneeni liitulakuista, mutta 19 vuotta keliaakikkona ovat tehneet tehtävänsä. Kun jotain ei ole mahdollista saada, alkaa sitä himoita. Liitulakujen löytäminen oli todella kiven alla. Onneksi Facebookin keliakiaryhmä tuli taas apuun ja sain kuuman vinkin, että Itä-Pasilan K-Market Pasaatista löytyy. Sinne siis!

Oli tietenkin maistettava heti kaupasta ulos päästyäni. Ja mikä pettymys. Nämäkin maistuivat lähinnä makeilta. Ja siis tottakai makeiset ovat makeita, mutta tuntui ettei muuta makua ollut kuin se makeus. Ostin vielä kaksi pussia ja harmitti että ehkä tämän ahneuteni takia joku muu lakunhimoinen keliaakikko jää nyt nuolemaan näppejään. Tungin pussit kotona herkkukaapin perälle ja unohdin ne sinne.

Viikon päästä  makeanhimo nosti taas päätään. Muistin, että kaapistahan löytyy avattu liitulakupussi. Paremman puutteessa sekin sai kelvata. Ja yllätys yllätys, nyt ne maistuivatkin jo ihan hyviltä! Ehkä odotukset olivat olleet liian korkealla ja odotin jotain maailmaa mullistavaa? Eivät nämä nytkään mitään suurinta herkkuani ole, mutta osana jotain karkkisekoitusta oikein passeli lisä. 7/10

Semper Chrunchy Bites 8/10

Olen juuri tällaisten herkkujen kohderyhmää! Jo lapsena rakastin niitä kotitekoisia joulunameja, joihin sekoitettiin muroja, rasvaa, sokeria ja kaakaojauhetta. Tykkään erilaisista kekseistä tosi paljon ja mitä rapeampi sen parempi. Niinpä maissilastujen ja suklaan kombo kuulosti täydelliseltä.

Jälleen kerran toistan itseäni; liian makeita. Siis nämä ovat melkein, mutta eivät ihan. Tuntuu että taas maistuu vain makeus, ei corn flakesit tai suklaa. Ehkä vika on minussa ja makunystyröissäni? Veikkaan, että nämä olisivat ykköslempparini jos ne olisi tehty tummaan suklaaseen. Nyt ne eivät tunnu kovin suklaisilta vaan melkein tunnen kuinka happohyökkäys valtaa suun ja hampaiden reiät syvenevät. Harmittaa, sillä näistä olisin todella halunnut tykätä. Jos joku on enemmän makean fani, niin veikkaan että tykkäät! 8/10

Oletteko te muut jo maistelleet gluteenittomia uutuusherkkuja? Olisi kiva kuulla olenko yksin mieleipteideni kanssa. Saa myös vinkata muista kokeilemisen arvoisista uutuuksista. Olen aina valmiina maistelemaan herkkuja. 🙂 Hyvää keliakiaviikkoa!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo

Elämää keliakian kanssa

Tällä viikolla vietetään keliakiaviikkoa. Itse olen ollut keliaakikko jo noin 19 vuoden ajan, joten ajattelin raapustella ylös, millaista tämä ehdottoman gluteeniton elämä on.

Niin. Kyse tosiaan on ehdottomasta gluteenittomuudesta. Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni vaurioittaa ohutsuolen nukkaa. Toisin kuin vaikka laktoosi-intorelanssi, keliakia ei aiheuta ”vain” vatsanpuruja tai ihottumaa, vaan vaurioittaa elimistöä. Mikäli tätä tapahtuu toistuvasti, voi gluteenille altistuminen altistaa muille sairauksille, kuten syövälle tai osteoporoosille.

Ainoa hoitomuoto on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Jo pienet määrät gluteenia voivat vaurioittaa suolinukkaa. Siksi keliaakikon oltava aina tarkkana. En esimerkiksi voi paahtaa leipää samassa paahtimessa tavallisten leipien kanssa, tai käyttää samaa voiveistä puolisoni kanssa. Kotona leivomme vain gluteeniittomia leivonnaisia koko perheelle, eikä kaapeista vehnäjauhoja löydykään. Mikäli ravintola-annokseni päälle on epähuomiossa lätkäisty tavallinen leipä, en vain napaa sitä pois, vaan palautan annoksen ja pyydän keittiötä valmistamaan uuden.

Diagnoosi oli helpotus

Vatsaoireeni alkoivat 19 vuotta sitten kuin tyhjästä ja olivat todella voimakkaita. Aikalailla heti oli selvää, että kyse ei ole mistään ohimenevästä perusturvotuksesta. Oireet olivat niin häiritseviä, että aloin heti ratkoa syytä. Kokeilin olla hetken ilman maitotuotteita, mutta se ei tuonut helpotusta. Oli aikamoinen onnenpotku, että olin juuri lukenut naistenlehdestä artikkelin keliakista. En nimittäin ollut aiemmin moisesta kuullutkaan, mutta nyt kokeilin jättää viljatuotteita vähemmälle. Oireet tuntuivat vähenevän, joten otin asian puheeksi vanhempieni kanssa ja hakeuduimme lääkärille tarkempiin tutkimuksiin.

Onkin todella tärkeää saada verikokeen tai koepalan avulla virallinen diagnoosi. Näin voidaan saada varmuus keliakiasta ja poissulkea muut sairaudet.

Diagnoosi oli minulle aikanaan suuri helpotus. Jos ohutsuolen koepalasta ei olisi löytynyt keliakiaa, olisi salapoliisityö alkanut alusta. Suolisto-oireet olivat todella voimakkaita ja oli mahtavaa, kun nyt oli tiedossa keino päästä niistä eroon. Kaiken lisäksi hoitokeino oli selkeä ja lääkkeetön!

Jos saan gluteenitonta hampparia, syön sitä näin luonnollisesti!

Suosittelen ravitsemusterapeuttia!

Tuoreelle keliaakikolle suosittelen ehdottomasti visiittiä ravitsemusterapeutin pakeille ja liittymään Keliakialiittoon. Nykyään koen gluteenittoman elämän melko helpoksi, mutta alku voi olla tahmainen. Vasta diagnoosin saatuaan hahmottaa, mihin kaikkialle gluteenia on ”piilotettu”.

Yhtäkkiä kaikki tuoteselosteet pitää lukea suurennuslasilla ja opetella paljon uusia termejä. Esimerkiksi vehnätärkkelys saattaa alkuperästään huolimatta sopia, samoin kuin vehnä aromina tai fermentoidussa soijakastikkeessa. Sen sijaan mallasuute, speltti, vehnänalkio, tavalliset kaurahiutaleet ja monet salmiakit ovat kiellettyjen listalla.

Pikkuhiljaa homma alkaa kuitenkin hahmottua ja kaupassa tehtävät valinnat automatisoitua. Keliakialiiton sivuilta löytyy kätevä listaus, josta ainesosan gluteenittomuuden voi tarvittaessa tarkastaa. Itse koen että keliakia on yksi helppohoitoisimpia sairauksia. Oikeastaan en edes koe sairastavani autoimmuunisairautta. Kun ruokavalio on kunnossa, ei keliakiasta ole mitään riesaa.

Oliko ennen paremmin? 

Paljon on muuttunut 20 vuodessa. Enää hotelliaamiaisella ei tarjottaisi pelkkiä riisikakkuja vaan kauppojen ja ravintoloiden tarjonta on kasvanut runsaasti. Kun sain oman diagnoosini, lähikaupasta löytyi yhtä laatua leipää ja yhtä laatua makaronia. Voin vain kuvitella millaista keliaakikoilla on ollut 40 vuotta sitten. Veikkaan, että silloin leivät joutui itse leipomaan ja makaroneista sai vain haaveilla.

Tuoreena keliaakikkona oli todella ihmeellistä ja spesiaalia, jos ravintolasta sai gluteenittoman hampurilaisen tai pizzan. Nykyään se on melkein perusolettamus, että myös keliaakikot on huomioitu ja että myös viljatuoitteita löytyy gluteenittomina versioina. Kauppojen hyllyt suorastaan notkuvat erilaisia gluteenittomia leipiä, keksejä ja pullia.

Valikoima lisääntyi huomattavasti noin kymmenen vuotta sitten, kun gluteenittomuudesta tuli eräänlainen trendi-ilmiö. Monet terveysintoilijat ja julkkikset vannovat gluteenittomuuden nimiin ja kasvanut kysyntä on tietenkin lisännyt tarjontaa. Pelkkä positiivinen juttu tämä gluteenittomuusintoilu ei kuitenkaan ole.

Kun ravintolat ovat lisänneet gluteenitonta tarjontaa, on myös huolimattomuus lisääntynyt. Vielä kymmenen vuotta sitten kun tilasi jonkun annoksen gluteenittomana, saattoi olla varma, että se valmistetaan huolellisesti kontaminaatiota vältellen. Nykyään on ihan tavallista, että joku trendikäs katuruokapaikka myy gluteenitonta hampurilaista tai pitaleipää, mutta täyttää sen käyttäen samoja työvälineitä kuin tavallisten hampurilaisten käsittelyyn. Tällöin gluteeniton vaihtoehto ei olekaan enää gluteeniton ja keliaakikolle sopiva. Yhtälailla gluteenittomat muffinssit saattavat olla samalla tarjoiluvadilla sikin sokin tavallisten pullien kanssa.

Yhä useammin ja useammin ravintolatilauksen yhteydessä kysytään kuinka herkkä keliaakikko olen. Se on joskus on turhauttavaa, sillä ei ole eriasteisia keliakioita. On vain täysin gluteeniton ruokavalio, tai sitten ruokavalio joka sisältää gluteenia.

Ilmiöstä ei voi syyttää ainoastaan henkilökuntaa. On selvää, että on heillekin hämmentävää, jos asiakas kyselee vaikka kahvilassa gluteenittomien kakkujen perään, ja kun valikoima ei miellytä, päätyykin asiakas tavalliseen vaihtoehtoon.

Usein keliaakikon osa onkin kysellä ja varmistella loputtomiin. Niin tilauksen yhteydessä kuin annoksen tullessa varmistan, että kyseessä oli gluteeniton versio. Usein myös pyydän, että tuote otetaan vitriinistä puhtain ottimin jotta kontaminaatiota ei tapahdu. Välillä vähän ärsyttävää, mutta minkäs teet. Vielä ärsyttävämpää olisi olla huoleton ja sairastua gluteenipitoisesta ruoasta.

Kaipaanko jotain?

Moni keliaakikko tuntuu kaipaavan ruisleivän tai jonkun spesiaaliherkun kuten mämmin perään. Itselläni ei oikeastaan ole mitään yksittäistä asiaa, jota keliaakikkona kaipaisin. Ehkä se on huolettomuus ja spontaanius. Pitkiin kuvauspäiviin tai vaikka lentomatkoihin pitää aina varautua myös omin eväin, sillä jos catering on unohtanut erikoisruokavalioni, ei keliaakikolla ole muuta vaihtoehtoa kuin jättää kokonaan syömättä.

Joissain kesätapahtumissa olisi ihanaa herkutella muurinpohjaletuilla tai napata torikahvien kylkeen tuore lörtsy. Nykyään monista kahviloista löytyy gluteenittomia vaihtoehtoja ja lettuja voin paistaa kotonakin, joten ongelma ei ole suuri. Mutta juuri se spontaanius on ehkä se mitä keliaakikkona joskus kaipaan. Ja tuoretta pullaa! Sitä saa vain kotona.

Joka tapauksessa Suomessa ja Pohjoismaissa keliaakikon elämä on superhelppoa. Pienistäkin marketeista löytyy gluteenittomia tuotteita ja ravintoloissa ja huoltoasemilla erikoisruokavaliot on huomioitu hyvin. Ei tarvitse lähteä kuin Itävaltaan saakka, niin gluteenittomat leivät pitää ostaa luontaistuotekaupasta ja rinneravintolassa saa tyytyä kanasalaattiin – kerta toisensa jälkeen.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys