Punajuuria, hummusta ja tofua

Lenkin jälkeen valmistin illallisen kaapista löytyneistä aineksista. Ateria noudattelee melko samaa kaavaa kuin kokkailuni yleensäkin – paljon kasviksia, raikasta salaattia ja jotain kasviproteiinia. Todella helppoa, ravitsevaa ja superherkullista.

Illan menulla oli paahdettuja punajuuria, paistettua tofua parsakaalin ja cashew-pähkinöiden kera, mung-papu hummusta ja raikasta salaattia. Ateria valmistuu nopeasti ja vaivattomasti – ja oli todella hyvää. Mausteiset ruuat tasapanottuvat hienosti greipin makeudella ja kirpeydellä. Ja kyllä, ateria sisältää myös sopivassa suhteessa proteiinia ja hyviä rasvoja.

(annosmäärät kahdelle, sopii niin vegaaneille (jos jättää hunajan pois punajuurista) kuin paleota noudattaville)

Punajuuret

Lohko sopiva määrä punajuuria (taisin käyttää 6 pientä punajuurta) uuninkestävään astiaan. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja hunajaa. Mausta oman maun mukaan esimerkiksi korianterinsiemenillä, suolalla ja pippurilla. Paahda 200 asteessa noin puoli tuntia. Sekoittele välillä. 

Tofu

Pilko paketti tofua ja parsakaalin kukintoja kulhoon. Heitä päälle soijakastiketta. Mausta juustokuminalla, chilillä, suolalla ja pippurilla. Anna marinoitua sillä välin kun käyt suihkussa ja valmistat muut ruokalajit. Laita pannulle reilusti kookosöljyä. Kumoa mukaan tofu, parsakaali sekä cashewt. Paista sopivan kypsiksi, mutta ole varovainen ettet käräytä pähkinöitä.

Greippi-avokado salaatti

Freesi salaatti mausteisten ruokien kaveriksi valmistuu puolikkaasta paketista baby-pinaatin lehtiä, verigreipistä ja avokadosta.  Kastikkeeksi riittää loraus oliiviöljyä, ripaus suolaa ja pari kierrosta pippuria.

Mung-papu-hummus

Laita sekoitusastiaan kupillinen mung-papuja, 1 rkl tahinia, puolikkaan sitruunan mehu, sopivasti oliiviöljyä, loraus vettä, juustokuminaa, chililastuja, suolaa ja pippuria. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi.  Koristele tilkalla oliiviöljyä ja paprikajauheella.

Yleensä valmistan hummuksen kikherneistä, mutta tällä kertaa minulla sattui olemaan jääkaapissa mung-papuja joten käytin niitä. Tavallisesti laitan myös mukaan yhden valkosipulin kynnen, mutta valkosipulikin oli lopussa joten ilman oli pärjättävä. Hyvää oli silti.

Hyvä vinkki muuten papujen suurkuluttajille. Kannattaa ostaa kuivattuja papuja ja liottaa niitä isompi satsi kerralla, mistä voi sitten pakastaa itselleen annospusseissa sopivia määriä. Itse teen tämän yleensä siten, että laitan pavut likoamaan lauantai-iltana ja keittelen pavut sitten muiden kotihommien ohella sunnuntaina. Pakastetut pavut ovat näppäriä lisiä salaatteihin ja keittoihin. Kuivatuista pavuista ei synny läheskään niin paljon sekajätettä kuin esimerkiksi tetraan pakatusita pavuista ja itsevalmistetusta ruuasta toki tietää muutenkin mitä se sisältää. Myöskin hinta on huomattavasti edullisempi kuin näissä säilyketölkeissä ostetuissa pavuissa.

Ihanaa päivää ja tsemppiä loppuviikkoon!

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.